A biblia mit mond a gyermek fenyítéséről, hogyan kell értelmezni ma a régi bibliai korok fenyítését,Ti fenyítitek a gyereketeket, mint ahogyan az a Biblia ajánlja ?
Pontosan.
Bár nem én pontoztalak, de én is tudom, hogy a Biblia részletesen leírja, hogyan kell a gyerekeket verni, még a szükséges eszközöket és módszereket is megnevezi.
Termeszetesen nem verem a gyerekemet. Soha semmilyen modon nem fenyitem fizikailag.
egyre emelkedo fontossagi sorrendben;
1. a gyerekbantalmazas buncselekmeny
2. engem sem vertek meg a szuleim, emiatt is keptelen vagyok ra
3. hogyan okozhatnek fajdalmat a sajat gyerekemnek, akinel jobban senkit nem szeretek a vilagon? Ha elesik es meguti magat, hozzam szalad es tolem var segitseget. Hogyan bizhatna a bennem, ha attol kellene felnie, hogy megutom? Emiatt a en gyerekem senki mas gyerekét nem uti meg soha - hogyan is magyarazhatnam meg neki, hogy en megverhetlek, de te nem uthetsz meg mast?
Ami a Bibliat illeti: nekem pont azt tanitottak (anglikán vagyok), hogy ésszel olvassuk. Es ha valami egyértelmu, hogy nem igaz es nem ugy van, azt felulirhatjuk, sot.
Az anglikan vallas 3 alapot tanit a keresztenyeknek: hagyományok, Biblia, józan ész (tradition, scripture, reason). Azt is elmondjak, hogy miert es hogy meg kell talalni a helyes aranyokat. Ilyen helyzetben a jozan esz a fontos, hasonlokeppen a nok alarendeltsege, a homoszexualitas elutasitasa es sok mas egyeb kerdesben.
Egyszer-ketszer mar megkaptam itt, hogy akkor az anglikanok nem igazi keresztenyek. Mindenki azt gondol, amit akar, de valamikeppen meg kell magyaraznia maganak, milyen alapon szelektal - mert a Biblia minden szavat ("vagd le a kezet annak, aki lop, ha felesel a gyereked, koveztesd halálra a vénekkel") SENKI nem tartja be.
Így igaz.
A Bibliában például az is benne van, hogyan tartsad megfelelően a rabszolgádat.
Ez viszont azt jelenti, hogy létezik egy, a Bibliánál MAGASABB szintű erkölcs, amit a Bibliával szemben KELL alkalmazni!
Azért ez már mondhatna valamit minden hívőnek.
6 KZitus
"Amióta ember él a földön, a szülő felelőssége volt a gyermek nevelése, ebbe bele tartozott, tartozik a fegyelmezés is."
Nem, ez nem igy van.
Ha bantalmazod vagy veszelyezteted a gyerekedet, a gyamhatosag elveheti toled, es neveloszulokre vagy gyermekotthonra bizza a neveleset, hogy biztonsagban legyen.
Nem hivatkozhatsz arra, hogy a Bibliaban ez van.
15
"létezik egy, a Bibliánál MAGASABB szintű erkölcs"
Igen, vagyis a Biblia az emberiseg kulturtortenetenek egy regebbi szakaszaban irodott es ertelmezodott. Az akkori politikai, tarsadalmi viszonyokat tukrozi. Nem volt jogallam, nem voltak tajekoztato eszkozok, a mai ertelemben vett oktatas sem, igy a Biblia kulonbozo konyveinek a mindennapi eletet (ki mit egyen, milyen ruhat hordjon), az igazsagszolgaltatast (mi jarjon annak, aki mas terhes feleseget megveri), az erkolcsi szabalyokat (a no fogja be a szajat) es az akkor ismert tudasanyagot (beleertve a zsido nep tortenetet) is le kellett fedni.
Ahhoz, hogy megertsuk, mit akar Isten nekunk mondani, le kell tudni fejteni a Biblia szovegeirol azt, hogy mik azok, amik csak az akkori viszonyok kozott voltak ervenyesek es szuksegesek.
Ehhez viszont nagy muveltseggel kellene rendelkezni, ami az atlag modern nyugati embernek nem nagyon van, igy sokkal egyszerubb azt mondani, hogy "minden szava Isten szava es szo szerint betartando" (a valosagban meg nem) vagy azt, hogy hulyeseg az egesz.
Sokan az egyhazuk ertelmezesere hallgatnak, amelyek mar reg nem kovetelik meg a egesz szo szerinti koveteset, de bizonyos dolgokban a fejlett tarsadalmaktol el vannak maradva kb. 50-100 evvel. Melyik mennyire. Lehet-e no pap, hazassag elotti szex, homoszexualitas, gyerekveres, válás, a ferfi a no feje, fogamzasgatlas, onkielegites - csupa olyan dolog, amire hetente kerdeznek ra hitetlenkedve a gyakorin az emberek. Es vannak, akik belezavarodnak vagy elfordulnak az egesztol miatta.
...és látod: szépen le is pontozzák, amit írsz.
Az, akinek az erkölcse még pár ezer évvel el van maradva.
"Nem
Verünk
Gyereket
Pont"
Brüsszelnek képzeled magad? Majd a szülő eldönti, hogy hogyan neveli a gyermekét. Beleértve a szexuális orientációját is
"Basszus, tényleg azért vagyok lepontozva, mert nem verek gyereket és nem olvastam ki a Bibliából sem, hogy kéne??? Eszem megáll!"
Te még azt sem olvasod ki a Bibliából, hogy benne van Jézus :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!