A tudomány, alapbeállítottságát illetően leginkább egy materialista valláshoz hasonlítható?
Úgy értem, mivel indulásból kizárják a lélek és spirituális világ létezését, elmondható, hogy a tudomány materialista?
Például az emberi élet szentségét sem veszik számba, szerintük mi csak elektromos véletlenszerű kisülések vagyunk, esetleg vegyi folyamatok. Fú de undorító még csak belegondolni is.
A vallas a hiten alapul. Nelkulozi a kritikat!
A tudomany, bar elmelettel, megfigyelessel indul, celja, maga a bizonyitas es a cafolas modszereinek az alkalmazasa altal valo elorehaladas az igazsaghoz vezeto uton.
A kijelentesek amiket teszel es a masodik bekezdes alapjan nyilvan ez nem egy kerdes, hanem egy allasfoglalas annak ellenere, hogy valoszinuleg nem ismered a tudomany allaspontjat.
A tudomany nem allitja, hogy nincs lelek es azt sem, hogy nincs spiritualitas. De az teny, hogy nem tudja megmagyarazni.
A tudomany nem fogadja el a kalsszikus ertelembe vett teremtest ami bar egy orok vita lesz, a tudomany minden nap kutat es tesz fell kerdeseket amiket megcafolnak vagy bebizonyitanak mig a vallasok fejlodese szerintem a tarsadalom aktualis milyensegehez igazodik.
Nem tudom mi koze a tudomanynak az emberi szentseghez, errol nyilatkozhatnal bovebben.
Az viszont igaz, hogy a tudomany nem kezeli az emberiseget egy felsobbrendu retegnek aminek uralkodnia van joga minden felett. Ugy tekint a fajra mint egy fogaskerekre a gepezetben. Meg van a maga ideje es helye ami mulando.
Egyebkent mar az provokativ, hogy a tudomanyt ugy szolitod, hogy "szerintuk". Te most nem a tudomanyrol beszelsz hanem arrol az emberekrol akik ezeket a nezeteke valljak es nyilvan helytelenul teszik. De marad a kerdes. Mi koze ennek a tudomanyhoz?
Ennek a kérdésnek álcázott provokációnak nincs helye a tudományban, mivel köze nincs hozzá.
Gyakorlatilag egy szava sem igaz.
Nézzük:
- materialista vallás nem létezik,
- a tudomány nem zárja ki a lélek és spirituális világ létezését,
- az emberi életnek nincsen "szentsége", ez csak egy vallási tétel,
stb. stb.
Nem értem, hogy egy vallásos kérdést miért nem lehet eleve a helyén kérdezni?
A tudomány nem zár ki semmit, amit nem cáfoltak meg. Ami a lelket illeti, nem zárja ki, de amíg nem lehet se bizonyítani, se cáfolni, addig nem foglalkozik vele, és az a hit kérdése lesz. Van aki hisz a lélekben, van aki nem. A tudományos világban is vannak, akik hisznek a lélekben. De de a vallás hitre, a tudomány tényekre alapszik. A tények pedig (eddig úgy tűnik,) nincsenek baráti viszonyban a lélekkel, meg a többi spirituális dologgal.
Amúgy #2 annyi köze van a tudományhoz, hogy magáról a tudományról kérdez, de ezért én inkább ezotériába vagy minimum társadalomtudomány és bölcsészetbe tettem volna.
A vallás az, amit hiszünk.
A tudomány az, amit tudunk.
A tudomány nem egy módszertan, hanem többféle módszertan(megismerés eszközei) általi információfeldolgozás.
"Úgy értem, mivel indulásból kizárják a lélek és spirituális világ létezését, elmondható, hogy a tudomány materialista?"
Nem a tudomány zárja ki a lélek és spirituális világ létezését, a tudomány csak annyit tesz, hogy vesz róluk tudomást, nem foglalkozik vele, a tudomány mással foglalkozik. Maga a materializmus zárja ki a lélek és spirituális világ létezését.
Emiatt mondom, hogy nem a tudomány áll szemben a hittel, hanem a materialista világkép.
"a materializmus zárja ki a lélek és spirituális világ létezését."
Nem, még az sem zárja ki.
Pusztán azt mondja, hogy az anyag az elsődleges, és ha van lélek, akkor ez az anyagból következik.
"Úgy értem, mivel indulásból kizárják a lélek és spirituális világ létezését"
Nem, a tudomány nem zárja ki egyik létezését sem.
"a tudomány csak annyit tesz, hogy vesz róluk tudomást, nem foglalkozik vele, a tudomány mással foglalkozik."
Nem arról van szó, hogy amúgy van lélek meg spirituális világ (akármit is jelentsenek ezek) de erről a tudomány nem vesz tudomást hanem arról, hogy ezek tudományos szempontból nem mérhetőek. A tudomány megismételhető kisérleteken alapul. Azt, hogy van lélek vagy van spirituális világ a tudomány eszköztárával nem lehet bizonyítani vagyis a tudomány berkein belül nem léteznek.
Eleve tisztázni kellene, hogy mit jelent a lélek, de akárhány ember annyi vélemény. Na a tudomány nem véleményeken alapul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!