Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit tegyek, hogy ne szégyellje...

Mit tegyek, hogy ne szégyelljem a bátyám?

Figyelt kérdés

17 éves lány vagyok, van egy 22 éves bátyám, és egy 15 éves öcsém. Katolikus családból jövünk, de nem csak olyan „vasárnapi keresztények” vagyunk, hanem kicsi korunktól fogva részei vagyunk az egyházközösségünk életének, ministráltunk gyerekként, édesapám a templomban gondnok, anyukám pedig a karitász-csoport tagja, így a környéken élő összes keresztény család tudja, kik vagyunk (megyeszékhelyen élünk, de egy nagyobb egyházközösség van nálunk).

Nekem ráadásul különösen fontos a hit, ismernek engem cserkész, Antióchiás, Szentjánosbogaras és Karizmatikus (Lelkes Napok) közösségekben is. A bátyám is rendesen részt vett ilyenekben, de 16-17 éves kora környékén felhagyott velük (csak utólag tudtuk meg, hogy miért.) Szóval vasárnaponként még eljárt a templomba, de látszott, hogy nem szívesen teszi. Aztán 18 évesen kiment Dániába egyetemre, még mindig ott van, idén fejezi be a mesterképzést.

Miután kiköltözött, kb. fél év múlva írt egy emailt a szüleinknek, hogy ő homoszexuális, ezért is ment el itthonról, mert állítása szerint már gyerekként is egy fiú tetszett neki és nem akart többé hazudni. Itt jött egy nagyobb balhé, több, mint egy évig nem beszéltek vele a szüleim, de aztán lassan enyhült a feszültség, néha már szoktak videochatelni is.

A bátyám egy hónap múlva megszerzi a diplomáját, vissza fog költözni ide, mármint nem hozzánk, de a városba és elvileg a ’párja’ is jönne vele, aki egy szlovák pasas, akivel szaktársak. És az a helyzet, hogy rettegek attól, hogy az ismerőseim megtudják ezt róla. Én nem akarok magyarázkodni, meg nem akarom senkinek a szemébe mondani, hogy ő homokos. Innentől fogva én lennék a ’meleg srác húga’. Gyűlölöm ezt az egész helyzetet, azt kívánom, bárcsak vissza sem jönne. De közben meg szeretem őt, mert kicsi korunkban is nagyon jó volt mindig hozzám és bármit meg tett értem. De most nagyon szégyellem… Nem tudom, mit csináljak. Nem csak őt szégyellem, hanem magam is.

2021. máj. 28. 18:18
1 2 3 4
 1/32 Demion ***** válasza:
77%

Engem ez a kérdés abban erősített meg, hogy miért borzasztóan káros ez dogmatikus vallásos nevelés, amikor a gyereknek nem tanítják meg, hogy magától gondolkodjon és saját véleményt alkosson.

A bátyádon nincs mit szégyellni, a te gondolataidat a bátyádról szégyellhetnéd, de igazából nem a te hibád, hanem a szüleidé, akik erre neveltek.

2021. máj. 28. 18:35
 2/32 anonim ***** válasza:
77%
Én is keresztény vagyok. És ne a bünöst ítélt el, hanem a bünt. A bátyád ettöl függetlenül lehet jó ember, nem kell szégyelned őt.
2021. máj. 28. 18:41
 3/32 anonim ***** válasza:
70%
És szerinted van bármilyen érteke azoknak, akik csúfolnak? A pöcegödörben a helyük, nem a kis mennyországocskájuknan.....
2021. máj. 28. 18:48
 4/32 anonim ***** válasza:
82%

ha jol ertem, nem az a problema hogy a batyad meleg, hanem hogy tudni fogjak ROLA, es ezaltal teged is megitelnek

ezzel nagyon enyhen at tudod majd elni, hogy milyen lehet NEKI, homoszexualisnak lenni katolikuskent, amirol nem tehet

ne beszelj rola a kozossegekben, es majd meglatod, mennyire terjed el

meglatod, hogy sok katolikus elfogadja a homoszexualitast

talan te is nyitottabban viszonyulsz majd egy-egy elavult egyhazi dogmahoz

a batyadat tamogasd lelkileg-erzelmileg szerintem, szuksege lesz ra

egesz eleteben segitett neked es mindenben tamgatott, most visszaadhatod neki a segitseget!

2021. máj. 28. 18:49
 5/32 anonim ***** válasza:
77%
Engem az érdekel, hogy miért lenne nagyobb bűn a homoszexualitás, mint az, hogy szeretetlen vagy és mások aljas, szemét véleménye érdekel? Egyik kutya, másik eb.
2021. máj. 28. 18:51
 6/32 anonim ***** válasza:
84%

Istentől kaptad ezt a helyzetet ajándékba, hogy megtanulhasd az elfogadást, a feltétel nélküli szeretetet, az alázatot, a megbocsájtást, és az igaz beszédet.

Becsüld meg amit kaptál!

2021. máj. 28. 19:12
 7/32 anonim ***** válasza:
65%

Isten a saját képmására teremtette a bátyádat is, és végtelenül szereti. Ki nem kaksizza le, hogy mit gondolnak az emberek? Mindnyájan bűnösek vagyunk, a hetero embereknek is vannak gyarlóságai. Semmiképp se szégyelld a bátyádat, szeresd és állj ki mellette. Azok, akik emiatt le mernék nézni őt, nagyon nem értették meg a kereszténység lényegét. Még a Katolikus Egyház Katekizmusa is azt írja, hogy tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell feléjük fordulni és kerülni kell velük a megkülönböztetés minden jelét.

És itt egy szuper könyv a témában, kicsit ilyen egyszerű, nagyon amerikai stílusban, de nagyon jó gondolatok vannak benne megfogalmazva. Az első felében arról ír a szerző, hogy az egyház hogyan viszonyuljon a melegekhez, a második felében pedig az, hogy a melegek miként viszonyuljanak az egyházhoz. A parbeszédet keresi az egyház és az LGBTQ közösség között, szerintem neked és a bátyádnak is hasznos olvasmány lenne. :)

[link]

2021. máj. 28. 19:44
 8/32 anonim ***** válasza:
85%

Akkor idézem neked az Anyaszentegyház katekizmusát:

"Tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni őket. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét."

Légy jó katolikus keresztény és e szerint járj el. Az pedig nagyon szomorú, hogy saját testvéredet szégyenled...

2021. máj. 28. 19:53
 9/32 anonim ***** válasza:
78%

"És az a helyzet, hogy rettegek attól, hogy az ismerőseim megtudják ezt róla." Én ezt nem értem. 1. Nyilván nem fogjátok reklámozni és akkor eleve honnan tudnák meg mások? 2. Ha meg megtudják, akkor meg mi van? Te nem a bátyád vagy. Nem vagy felelős az ő tetteiért. Értem, nem örülsz neki, hogy meleg, de végül is nem tudsz vele mit csinálni.

Mindenesetre a testvéred és ez nem változik. Akármilyen is, szeretned kell, még akkor is ha nem mindennel értesz egyet, amit csinál. Jézus is szeretett mindenkit. Próbálj együttérezni vele, megérteni őt is, mert gondolom a bátyádnak sem könnyű. Remélem ez az eset segít majd egy kicsit árnyaltabban látni a dolgokat és könyörületesebb és kevésbé ítélkező emberré válnod. Ez nem azt jelenti, hogy helyeselni vagy elnézni kell a bűnt, de talán jobban meglátni a bűn mögött a bűnös embert. Mert azt hiszem az hogy szégyelled őt azt mutatja, hogy még nagyon a bűnére fokuszálsz és kevésbé látod a megmentésre, bűnbocsánatra váró bűnöst.

Ha holnap kiderülne, hogy testvérem meleg valószínűleg megpróbálnám időről-időre meggyőzni, hogy hagyjon fel ezzel az életvitellel, akkor éljen önmegtartóztatásban vagy ilyesmi, de alapvetően a testvéremnek tartanám és továbbra is szeretném, idegenekkel szemben valószínűleg meg is védeném. Az iskolában volt meleg osztálytársam, nem tudtam ezt helyeselni, de jókat beszélgettünk és nem hagytam, hogy gúnyolódjanak rajta. Ne foglalkozz másokkal, teljesen mindegy, hogy mit gondolnak vagy mondanak. Ne legyen ilyen megfelési kényszered és hogy mindenáron fennakard tartani a látszatott. Próbáld meg kihozni ebből az egészből a legjobbat és kevesebbet stresszelni rajta. A bátyád meleg, de ettől még a testvéred és ugyan olyan ember, mint bárki más. Egyébként meg kinek akarsz tetszelegni az embereknek vagy Istennek? Kinek a véleménye számít jobban? Ha Jézust azt mondja, hogy még az ellenségeidet is szeresd és tegyél jót velük, akkor szerinted a saját testvéredre ez nem vonatkozik? Ezt az egész szégyellem őt és emiatt szégyellem magamat is, önmarcangoló, stresszelő dolgot engedd el. Ez a szituáció rajtad felül áll, kár rajta stresszelned. És főleg kár olyanon stresszelned, mi még meg sem történt. "Minden napnak elég a maga baja." Bíz Istenben és kérd, hogy erősítsen meg, ha az általad rettegett pletykálkodás tényleg megtörténne. Amúgy meg nyugi. A dolgok előbb vagy utóbb megoldódnak és még a pletykák sem tartanak örökké. Ennél sokkal nagyobb tragédiák is vannak és a Bibliában egyes szereplőknek ennél sokkal keményebb dolgokat kellett kiállniuk. Meríts erőt a hitedből és kérj Istentől.

2021. máj. 28. 20:06
 10/32 A kérdező kommentje:
8-as, tudom, hogy ez ott van a Katekizmusban. De két sorral lejjebb ott van az is, hogy attól még a homoszexuális hajlamok megélése soha semmilyen körülmények között nem helyes. Márpedig a bátyám ilyen kapcsolatban él.
2021. máj. 28. 22:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!