Melyik az a rész az az ige amivel nem èrtel egyet a bibliàban?
Ezt pl nem értem, de elég bizarr:
(Zsoltárok 137:9)
Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!
"Ezt pl nem értem"
A szövegkörnyezet és a hivatkozás magyarázza. A bűneikkel betelt nép ítéletét írja le, az áldottak pedig Isten szolgái, akik végrehajtják az ítéletet
*értesz
Nincs amúgy ilyen. Olyan van, nem értem vagy utána kell járnom, hogy igazán megértsem.
2-es, ez is egy sajátos műfaj, átokzsoltár a neve. Teljesen természetes volt abban a korban és kultúrában, hogy azt kívánták, hogy az Úr fizessen meg az ellenségnek mindenért, ami a választott népen esett. Ennek fényében értjük meg igazán, hogy Krisztus tanítása mennyire új volt, mikor azt mondta, hogy ellenségeitekre mondjatok áldást.
Ezzel nem értek egyet. Lehet, hogy Korinthusban annyira buta nők voltak, hogy ott jó tanácsnak számított ez, de nagy általánosságban mindenki tudja, hogy vannak okos, képzett nők, másrészt a nők kommunikatívak, tehát nincs ok arra, hogy ezt a tanácsot ma megfogadjuk.
1Korintus 14:34-35
34 Az asszonyok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincs megengedve nekik, hogy beszéljenek, hanem engedelmeskedjenek, ahogyan a törvény is mondja. 35 Ha pedig meg akarnak tudni valamit, otthon kérdezzék meg a férjüket, mert illetlen az asszonynak a gyülekezetben beszélnie.
"Ezzel nem értek egyet. Lehet, hogy Korinthusban annyira buta nők voltak, hogy ott jó tanácsnak számított ez, de nagy általánosságban mindenki tudja, hogy vannak okos, képzett nők, másrészt a nők kommunikatívak, tehát nincs ok arra, hogy ezt a tanácsot ma megfogadjuk."
Ez az akkori korintusi gyülekezeti nők felé hozott apostoli rendelkezés. Ha elolvasod a levelet, láthatod, hogy több gond is volt a korintusi gyülekezettel. Tehát nem általános érvényű.
Nem véletlen írja, hogy a "TI ASSZONYAITOK". Timóteus levelébe is említi, akit akkor Efézusba küldött, ott is hasonlóan rendelkezett Pál. Tehát nem általános érvényű
"vannak okos, képzett nők, másrészt a nők kommunikatívak, tehát nincs ok arra, hogy ezt a tanácsot ma megfogadjuk"
Attól, mert egy nő pl. márnök, még beszélhet a gyölekezetben hülyeségeket, és keltheti a feszültséget. Ha valaki kommunikatív, attól még szintén megteheti ezeket a rossz dolgokat. A női jellem alapból olyan, hogy nem bír magával, háborúságot keresi.
Kedves 6-os!
Ezt írod:
"Attól, mert egy nő pl. márnök, még beszélhet a gyölekezetben hülyeségeket, és keltheti a feszültséget. Ha valaki kommunikatív, attól még szintén megteheti ezeket a rossz dolgokat. A női jellem alapból olyan, hogy nem bír magával, háborúságot keresi."
Egy férfi mérnök is lehet tájékozatlan más kérdésben, beszélhet akár hülyeségeket is, egy kommunikatív férfi is beszélhet zöldségeket. A női jellem alapból békére törekvő, a világ összes háborúját férfiak indították, a nők 99 %-a világbékét szeretne, ellentétben a férfiakkal. Nem sokat tudsz a nemekről.
Azonban nem tartod általános érvényűnek az általam idézett szöveget. Érved viszont nincs arra, hogy miért nem általános érvényű, hiszen, amit leírtál abban nincs ok-okozati összefüggés, abból, hogy volt más gond is, abból bizony még nem következik az, hogy ez a tanács csak ott állja meg a helyét, amit viszont én írtam, abból igen.
Bizony általános érvénnyel írta Pál. Gyülekezeteket írt, akkor egy városban egy gyülekezet volt.
Az I. Timóteus levél is azt írja: "A tanítást azonban az asszonynak nem engedem meg." Nem a ti asszonyaitoknak, hanem általánosságban.
Az egyetemes egyház szervezetének kiépületlensége az oka, hogy a gyülekezeteknek külön-külön megírta Pál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!