Van (itt valaki) aki hívő volt és most ateista?
Igen, én. De nem magyarázkodom, és nem győzködök senkit. Ha valakit érdekel, hogyan jutottam el idáig, szívesen elmesélem, de nem szeretnék senki lebeszélni a vallásról, hiszen sokan vannak, akiknek tényleg szükségük van rá.
Amúgy érdekes, de egyetlen ember van, akivel erről a témáról tényleg nagyon tartalmasan tudok beszélgetni, egy Hit Gyülis barátnőm. Őt egyrészt érdekli, másrészt pedig mindketten élvezzük, hogy ennyire más megvilágításban látjuk ugyanazt a dolgot. Vele tényleg úgy tudunk eszmét cserélni a kérdésről, hogy közben nem személyeskedünk, és nem akarjuk meggyőzni a másikat.
"Mert a biblia sajnos csak bűntudatot kelt és mint pszichológiát olvasó a bűntudat csak depresszióhoz vezet." - ezzel viszont hadd vitatkozzak. A Biblia művelődéstörténetilegeg egy iszonyatosan izgalmas könyv, borzasztó felületesen kellett olvasnod, ha csak annyi jött le belőle, hogy "bűntudatot kelt". Én a mai napig olvasgatom, nem mint az "abszolút igazságot", vagy "Isten szavát", mert arra nem jó, tele van ellentmondással. Viszont gyönyörűen megfigyelhető benne a vallás és az emberkép folyamatos alakulása, fejlődése, a régi szokások, erkölcsök stb. Ha nem csak magában olvasod, hanem a megfelelő (nem vallásos) háttérinformációknak is utána nézel, hatalmas élmény az egész.
Mondjuk ehhez kell minimális nyitottság és intelligencia.
"Mikor hívő voltam" ... "hiszek ugyan úgy Istenben meg Jézusban"
Na most hogy van ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!