Ateista fiatal férfi szeretné tiszteletét kimutatni a Shoah áldozatainak és megemlékezni rájuk a zsinagógában budapesten. Mit illik mit nem?
Bár ateista vagyok, nem szeretném, hogy gátoljon engem abban, hogy megemlékezzek a holocaust zsidó és nem zsidó áldozataira.
Nincs olyan nap, hogy ne jutnának az eszembe.
Elhatároztam, hogy a Shoah európai megemlékezés napján minden évben legalább egyszer elmegyek a dohány utcai zsinagógába, hogy kifejezzem a tiszetelemet a zsidók felé akik túlélték ezt a kegyetlen időszakot vagy akiket megöltek (ha ez egy kellően erős kifejezés).
Szeretnék jelen lenni a ceremóniájukon is. Igazából szeretnék olyan közel kerülni az egész kultúrához amennyire egy ateista közel kerülhet.
Letudná valaki - ha lehet akkor egy zsidó vallású személy - írni, hogy ilyen esetben mi a szokás? Mit várnak el tőlem és mit nem? Egyáltalán bemehetek a zsinagógába? Szívesen veszek kippát is, kell hordanom? Hordhatom egyáltalán ameddig a zsinagógában vagyok? Hogyan öltözhetek?
Kérlek csak komoly választ adjatok, és ha lehet minél részletesebbet! Nem szeretném, hogy félreértsenek ha oda kerül a sor...
Nem tudom, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között szokott lenni kifejezetten a Dohány utcai zsinagógában ilyen megemlékezés, de annyit azért érdemes megjegyezni, hogy egészen más a vallás és más megemlékezni a holokauszt áldozatairól. A megemlékezés nem csak a zsidóké, nem csak zsidó szertartás szerint lehet, hanem bárki megemlékezhet, állami megemlékezések is szoktak lenni, pl. a Terror háza előtt.
Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Nem tudom, hogy a covid miatt egyáltalán lesz-e bármilyen nyilvános megemlékezés, vagy csak szűk körű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!