Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten is csak biokémia?

Isten is csak biokémia?

Figyelt kérdés
A tudomány bizonyos ága a szeretet is csak biokémiának tartja. Egyik neuron babrálja a másikat különböző vegyületekkel. Ha a szeretet csak biokémia, akkor Isten is az? Egy vegyület, molekula, sejtcsoport az agyunkban? Akkor mi a fészkes fene értelme van életnek, ha a szeretet is, és minden más is csak biokémia, ezáltal ösztön? Én azt gondolom, ennél többnek kell lennie.
2010. aug. 22. 13:12
1 2 3 4 5 6
 31/58 anonim ***** válasza:

"Nem azért kezdesz el szeretni, mert beindul egy folyamat a testedben...hanem azért mert így döntesz..."

A döntés maga egy folyamat az agyban, szóval a fenti mondattal adtál egy pofont a szarnak.

2010. aug. 22. 20:39
 32/58 A kérdező kommentje:

Az írott szövegnek az a problémája, hogy nagyon sok esélyt ad a félreértésre. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell mindent szó szerint értelmezni, hanem megpróbálni elvonatkoztatni, esetleg másképp értelmezni. Magam részéről azt hiszem, hogy a "Kell, hogy legyen egy végső valóság." és az "...úgy döntesz, hogy szereted..." sem szó szerint értelmezendő, legalább is én ráhúztam a magam elméletét, és tovább fogom gondolni.

Hiszen csak elméletről beszélünk, addig amíg nincs bizonyíték az állításokra. Úgy hiszem, találgatunk mindannyian a Lélek, és Isten tekintetében. Én magam sem tagadom a Bibliában leírtakat, de megpróbálok a racionalitás talaján állni, és a Bibliát is csak elméletnek tekinteni (főleg az Ótestamentumot). Az is igaz, hogy nem ismerem tökéletesen a Bibliát.

Hogy ki miben hisz, az az egyénre van bízva, de azt gondolom mindenki hisz valamiben, még a szkeptikusok is. Ha más nem abban, hogy születünk és elmúlunk, ennyi. De vannak olyanok is mint jómagam, hogy nem tudom elképzelni, hogy csak ennyi lenne, jóllehet ez már túl megy a racionális gondolkodáson.

Minden gondolat értékes, és a végén, lehet, hogy egyikünknek sem lesz igaza, de előfordulhat, hogy mindenkinek.

Köszönöm a hozzászólásokat, és szívesen olvasok továbbiakat is!

bt75hu@gmail.com (Tibor, 35)

2010. aug. 22. 21:39
 33/58 anonim ***** válasza:

az Isten nem csak biokémia,hanem minden más is.fel lehet fogni tudományos megközelítésből,fel lehet fogni vallási megközelítésből,ezek csak koncepciók,szavak.a szeretet biokémia, a biokémia szeretet.

mindenki ugyanazt a hegyet nézi,csak más oldalról.

2010. aug. 23. 08:55
 34/58 anonim ***** válasza:

20:39. :)

Hol hallod a hangot, amikor az létrejön? Az agyad melyik részében van? Vagy egyáltalán te hol vagy, az agyadban? :)

Kérdezőnek.

Egy korábbi válaszoló vagyok, és szeretnék tőled kérdezni.

Mire gondolsz, amikor azt írod, hogy másképp kell értelmezni azt, hogy úgy döntök, hogy szeretek? Leírtam, hogy valójában egy elme vagy...ez egyértelműsíti a dolgot.

Illetve szívesen meghallgatnám, a te elméletedet. Remélem visszanézel még. Kíváncsi vagyok...de azt elárulhatom, hogy nem mindenki találgat...aki Szentiratokat olvas, az igen...mivel 2000 éves művekről van szó minimum...tehát más értelmezés, viszont más módon is hozzá lehet jutni az igazsághoz...ráadásul modern magyarázatokkal. :)

üdv és várom reakciódat.

25/F

LastOne.Left

2010. aug. 23. 10:49
 35/58 anonim ***** válasza:

10:49

Nem hozzád intézted a kérdést, de kísérletet teszek egy válasszal.

"Hol hallod a hangot, amikor az létrejön? Az agyad melyik részében van?"

Ahogy én tudom, ezért a halántéklebeny egy része felel.

"Vagy egyáltalán te hol vagy, az agyadban?"

Egy személyiség összetettebb, mint egyetlen feladat. A homloklebeny több része felel érte.

2010. aug. 23. 11:00
 36/58 anonim ***** válasza:

A halántéklebeny egy része felel azért, hogy Te meghalld a hangot...de még mindig nem tudjuk hol a hang. :)

S igaziból a kérdésem nem arra irányult, hogy amikor elmélkedünk az agyunk melyik részét használjuk. Alvásnál(nem álom) például miért nincs egy darab emlékünk sem? Pedig az agy működik, minden érzékkel együtt. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. aug. 23. 11:18
 37/58 anonim ***** válasza:

"A halántéklebeny egy része felel azért, hogy Te meghalld a hangot...de még mindig nem tudjuk hol a hang."

A halántéklebeny hallásért felelős része teszi a fül receptorai által felfogott longitudinális hullámokat, az általunk érzékelt hanggá.

Definiáld, hogy mit értesz hangon, és legjobb tudásom szerint megválaszolom, hogy hol van.

"Alvásnál(nem álom) például miért nincs egy darab emlékünk sem? Pedig az agy működik, minden érzékkel együtt."

Azért, mert alszunk. Ez egy teljesen más állapot, amikor az agy nem a külső ingerek feldolgozásával foglalkozik. A test ekkor foglalkozik a pihenéssel és regenerációval.

2010. aug. 23. 11:32
 38/58 anonim ***** válasza:

"S igaziból a kérdésem nem arra irányult, hogy amikor elmélkedünk az agyunk melyik részét használjuk."

A homloklebeny pedig egy elég nagy területe az agynak. Nem csupán a gondolkodásért felel.

2010. aug. 23. 11:37
 39/58 anonim ***** válasza:

11:32. :)

"A halántéklebeny hallásért felelős része teszi a fül receptorai által felfogott longitudinális hullámokat, az általunk érzékelt hanggá."

Értem, amit írsz, de akkor végül is mi az a "mi"? Egy húsdarab lenne a hang maga, az agy valamely részén? Mert nekem inkább tűnik olyannak, hogy az agy áttranszformálja a tényleges önmagunknak(elméinknek) a jeleket, amit mi ötféleképpen érzékelünk meg. Tehát a kép/illat/hang/íz/tapintat, nem az agyban jelenik meg az egyik tájékán...azon túl van(fizikai világ), akárcsak az elméink. Képzeld csak el, hogy a világegyetemben kvantum szinten, mindent ugyanaz épít fel...szerinted az ugyanolyan anyagból felépült fülünk, agyunk érzékeli meg valósan azt a hangot, ami ugyanabból az anyagból van(tehát a levegőben megtalálható hullámok)? Igazság szerint a hang és a fül ugyanaz...de másképp jelenik meg...vajon mi az ami megjeleníti ezeket? :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. aug. 23. 12:08
 40/58 anonim ***** válasza:

12:08

Egyenlő-e a csípős íz a kapszacilin nevű vegyülettel, vagy az érzékelése teszi ízzé?

Egyenlő-e az édes íz a cukornak nevezett szénhidrát molekulával, vagy az érzékelés teszi azzá?

Ha érzéketlenek lennének ezek iránt a vegyületek iránt nevezhetnénk e továbbra is édesnek a cukrot, vagy csípősnek az Erős Pistát?

A hang egyenlő a levegőben terjedő a levegőben terjedő longitudinális hullámmá, vagy az teszi hanggá, hogy érzékeljük?

Hangok-e ezek a hullámok egy süket számára?

Mondom, definiáld mit nevezel hangnak, és legjobb tudásom szerint megmondom, hogy hol van.

2010. aug. 23. 12:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!