Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten is csak biokémia?

Isten is csak biokémia?

Figyelt kérdés
A tudomány bizonyos ága a szeretet is csak biokémiának tartja. Egyik neuron babrálja a másikat különböző vegyületekkel. Ha a szeretet csak biokémia, akkor Isten is az? Egy vegyület, molekula, sejtcsoport az agyunkban? Akkor mi a fészkes fene értelme van életnek, ha a szeretet is, és minden más is csak biokémia, ezáltal ösztön? Én azt gondolom, ennél többnek kell lennie.
2010. aug. 22. 13:12
1 2 3 4 5 6
 11/58 anonim ***** válasza:

Néhány nagy ember megtette már azt, hogy az átlagostól megszokott nézőponttól eltérő nézőpontból indult ki.

Sokan leragadnak azoknál, amit fizikai érzékszerveinkkel képesek vagyunk megtapasztalni: látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás. Majd az alapján az anyagot tekintik elsődlegesnek és csak másodlagosnak a nem-anyagit (lelkit). Nem véletlen az sem, hogy az ateisták a lélek létezését tagadják, így Istenét is.

Viszont mit szóltok ahhoz, ha valaki azt mondja, hogy a lelki az elsődleges, és annak manifesztálódása az anyag?

Ez az átlagostól eltérő nézőpont.

Ez a nézőpont VALLÁSTÓL, EGYHÁZTÓL TELJES MÉRTÉKBEN FÜGGETLEN.

Egyébként pl. Paul Brunton könyvei éppen ez utóbbi nézőpontból magyarázza a dolgokat, a lézetést...és mindent.

Vagyis a biokémiai (anyagi) folyamatok is "csak" az EGYETLEN lélek manifesztálódása.

27/L

2010. aug. 22. 14:20
 12/58 anonim ***** válasza:

Akkor neked is felteszem a kérdést, hogy ezen álláspontodat arra alapozod, hogy...?

Valami random baromságot én is ki tudok találni, ami nem alátámasztható semmivel, szóval így kár felépíteni egy világképet.

2010. aug. 22. 14:25
 13/58 A kérdező kommentje:

A saját céljaimmal tisztában vagyok, azt nem is bocsájtom vitatémára, szeretni is van kit. Inkább azon gondolkodtam, pont a szeretet kapcsán, hogy - a "csak" szót ezentúl mellőzve - a szeretet miből fakad? Biokémia vagy lélek (ha létezik)? Ha létezik a lélek, akkor hol lehet a határ a kettő között (ha létezik határ)?

Ha minden ami a léttel (emberi vagy állati) kapcsolatos materiális, akkor Isten sem létezik, és az élet értelme, és egyetlen célja a reprodukció.

Ha viszont feltételezzük, hogy vannak dolgok a biokémián túl is, és ennek kapcsán feltételezzük, hogy a lélek is létezik, akkor létezhet Isten is.

(Matematikusan: ha Isten nem eleme M(atéria) halmaznak).

2010. aug. 22. 14:35
 14/58 anonim ***** válasza:

Azért én nem mondanám, hogy az élet egyetlen célja a reprodukció, ha nincs Isten.

Ilyen alapon a kerszteénység szerint az élet célja, hogy csontig benyaljunk IStennek.

Te döntöd el, hogy mit csinálsz az életeddel, szabadon. Senki más nem tudja neked megmondani, hogy mit kezdj vele.

Itt egy jó kis előadás a szabad akaratról:

http://www.youtube.com/watch?v=aKLAbWFCh1E

Ha valóban csak a kémia van, akkor ugye nincs szabad akarat.

2010. aug. 22. 14:46
 15/58 anonim ***** válasza:

"Ha valóban csak a kémia van, akkor ugye nincs szabad akarat."

Egy súlyos értelmi fogyatékosnak mennyire "szabad" az akarata? Ő akarta a fogyatékosságát?

Képes ugyanolyan "szabad" döntéseket hozni, mint te?

2010. aug. 22. 15:07
 16/58 A kérdező kommentje:

Azt gondolom, hogy az akarat csak egyénhez köthető. Ezen nem is vitatkozom, hogy "azt csinálok amit akarok". Ha már más élőlényért teszek valamit, azok már vagy érzelmekhez köthetők (pozitív vagy negatív előjellel), vagy saját magam céljának eléréséhez, ha úgy tetszik az akaratomat szeretném másokon keresztül, segítségével elérni. (Nevet is adtunk neki pl.: érdek, önzés, kihasználás, szívesség...) De ezek mind az egyénhez köthetők, és a szabad akarat szerintem nem vitás.

Én inkább az egyetemes lét értelmét keresem, függetlenül a vallásoktól. Ha pusztán anyagi, akkor szerintem, egyetlen célja a reprodukció. Mert bármi amit tesz az egyén, az mulandó. (Nem a kultúrára, vagy tudományra értem!)

Továbbgondolva:

Ha az érzelmek lélekből fakadnak, és a lélek örök (ha örök), vajon a biológiai folyamatok leállásával megszűnnek az érzelmek is? (Feltételezve, hogy a lélek különálló dolog a biológiai testtől.) Lehet, hogy kicsit szentimentális, és/vagy naiv a kérdés, de remélem, legalább érthetően fogalmaztam meg.

2010. aug. 22. 15:15
 17/58 anonim ***** válasza:

"Akkor neked is felteszem a kérdést, hogy ezen álláspontodat arra alapozod, hogy...?"

Kell, hogy legyen egy végső valóság. Ugyanakkor nem lehet végső valóságnak nevezni azt, ami ma van, holnap pedig már nincs. Az anyagi dolgok pedig nem lehetnek a végső valóság, ugyanis a test meghal, a tárgyak eltörnek, tönkremennek stb. Így a végső valóságnak immateriálisnak (nem-anyaginak, anyagon túlinak) kell lennie. Nevezhetjük ezt a nem materiálist Léleknek, Istennek (vagy az ő egyéb nevein mint pl. God, Gott, Krishna, stb.), vagy Elmének.

Minden csak ennek az EGYnek a manifesztálódása.

Ugyanakkor ezt a Lélek vs. Materializmus nem fekete-fehér, hanem a Lélek a manifesztálódása során végtelenül sok alakban, formában jelenik meg (de az esszenciája, a legbelső "magja", lényege mindenkor ugyanaz).

Így oda jutunk, hogy az Isten vs kőkemény Materializmus egymásnak nem is ellentéte....

"Valami random baromságot én is ki tudok találni, ami nem alátámasztható semmivel, szóval így kár felépíteni egy világképet."

Erre csak annyit reagálok, hogy én senkinek a nézetét nem minősítettem, és nem is áll szándékomban, légy szíves te is tartsd tiszteletben mások nézeteit. Remélem, nem nagy kérés.

Igazából egyik nézet sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, csupán más. De ugyanannak az EGYnek az egyéb megnyilvánulása.

"Isten EGY, csak az embereknek a Róla alkotott gondolatai különböznek." Védák

27/L

2010. aug. 22. 15:44
 18/58 anonim ***** válasza:
87%

A szeretetnek a biokémiához semmi köze. A szexuális vonzalomnak igen, a családalapítási ösztönöknek igen, de a szeretetnek nem. Sőt, tovább megyek, a szeretetnek az érzelmekhez sincs mindig köze. A szeretet nem érzelgés. Amikor megbocsátasz az ellenségednek, lehet, hogy nem érzel iránta semmit, de a cselekedeted a szeretet befolyásolta. Amikor adakozol a szegényeknek és a rászorulóknak, nem a szeretet érzése olyan jó a szívedben, hanem hogy adtál, hogy tettél valamit, te, az önző kis egód. És mégis a szeretet szolgáltad, mert a másik emberben megindítottál valamit, nem furcsa?

A szeretet az az összetartó erő, ami arra sarkall, hogy másokkal is fair és kedves módon bánj, akkor is ha nem szíveled őket. Hogy ne tegyél különbséget, hogy ne ítélkezz vaktában és még sorolhatnám. Biokémia? Nem. A szeretetet tanulni kell, ápolni kell, mint egy virágot, gondozni kell,és tovább kell adni.

Freya

2010. aug. 22. 15:46
 19/58 anonim ***** válasza:

""Ha valóban csak a kémia van, akkor ugye nincs szabad akarat."

Egy súlyos értelmi fogyatékosnak mennyire "szabad" az akarata? Ő akarta a fogyatékosságát?

Képes ugyanolyan "szabad" döntéseket hozni, mint te?"

Szerintem nincs szabad akarat, legalábbis nem úgy ahogy azt a legtöbben elképzelik. Nem lested meg a vidit.

2010. aug. 22. 15:58
 20/58 anonim ***** válasza:

"Nem véletlen az sem, hogy az ateisták a lélek létezését tagadják"

Bajban lennének a pszichológusok és pszichiáterek, ha ez így lenne :)

A mibenlétének vitatása pedig egy teljesen más téma.

A lélek nincs definiálva. Vagyis nincs egy elfogadott definíciója. A hívők agy anyag felett élló örök életű dolgot látnak benne, ami az ember személyiségét, emlékeit tárolja. Pszichológiai értelemben viszont teljesen más.

Az ateista pedig egy érdekes szitokszó, amit a vallásosok arra szórnak, aki nem ért velük egyet. Én például nem vagyok hívő. Ami be van bizonyítva azt elfogadom, ami nincs, azt nem tagadom, így nem lehetek istentagadó sem, merthogy sem Isten létezése, sem a vallási értelemben vett lélek létezése nincs bebizonyítva. Persze ettől véleményem még lehet.

15:44

Na így kell sokat beszélni anélkül, hogy bármit mondanál :)

2010. aug. 22. 16:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!