Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az agnoszticizmusra miért...

Az agnoszticizmusra miért mondják azt, hogy még nem döntötte el hogy melyiknek hisz, vagy éppen a buta ember vallásának nevezik?

Figyelt kérdés
Miért ne lehetne valaki meggyőződésből agnosztikus, és miért lenne buta?
2021. márc. 29. 17:38
 1/9 anonim ***** válasza:
Mert mind az elszánt ateisták és a fanatikus vallásos/hívő emberek lenézik és megvetik azt aki nem végletekben gondolkodik
2021. márc. 29. 18:07
 2/9 A kérdező kommentje:
Én szintézisben gondolkodom ilyen téren, meg szerintem nincs értelme úgy gondolkozni, hogy vagy ez vagy az, hanem inkább egy spektrumban.
2021. márc. 29. 18:13
 3/9 anonim ***** válasza:
Helyes döntés! :)
2021. márc. 29. 18:15
 4/9 Mansour ***** válasza:

Én még szerencsére nem futottam bele olyanba, hogy butának nevezte volna valaki az agnosztikusokat. A "még nem döntötte el" viszont tényleg jellemző. A hívők sokszor úgy tekintik az agnosztikust, mint aki hajlana a hitre, de valamiért nem nyitja meg a szívét Isten felé, az ateisták meg úgy, mint aki hajlana a racionalitásra, de valamilyen bolondéria folytán még kapaszkodik valamiféle hitbe.

Szerintem is jó út a szintézist keresni, ahol lehet. De ahol nem lehet szintézist teremteni, ott is lehetséges a komplementer gondolkodás. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk esetleg egymásnak ellentmondó, vagy egymást kizáró gondolati rendszereket is érvényesként elfogadni és azokban teljes gondolatmeneteket végigjárni, és érvényes igazságokat találni.

2021. márc. 29. 19:47
 5/9 A kérdező kommentje:
Persze nyilvánvalóan ha mondjuk ideológiát nézünk a kommunistáéba is van igazság, a kapitalizmusban is van igazság nyilván, bár néha nagy az emberi hülyeség és mondjuk Anarchia mint ideológiát megbélyegeznek káosznak, holott az az alaptézise, hogy hatalom nélkül rend legyen, meg egymás kölcsönös segítése röviden (bár nyilvánvaló jelen társadalmakban ez nem igazán lenne kivitelezhető). Kvázi mondhatni a hierarchikus rendszerek lettek "működőképesre" szerkesztve.
2021. márc. 29. 19:54
 6/9 anonim ***** válasza:
Igazából én még egyiket se hallottam.
2021. márc. 29. 19:58
 7/9 Mansour ***** válasza:

Igen, a társadalmi rendszerek között is lehetséges a komplementer gondolkodás, mindnek megvan a maga igazsága. Viszont azt, hogy a gyakorlatban melyik lesz sikeres, az dönti el, hogy mennyire áll összhangban az emberi természettel (ami szerintem alapvetően nem változtatható meg) és az emberiség aktuális kulturális szintjével (ami viszont formálható).

De én itt inkább a világnézetek közötti komplementer gondolkodásra utaltam. Mindegyikben meglátni az igazságot, szerintem csak agnosztikus ember képes.

Vitatkoztam már ateistákkal és hívőkkel is, és általában azt látom, hogy igazuk van a saját rendszerükön belül. Többnyire nem is az állításaikat szoktam vitatni, hanem próbálom őket rávenni, hogy kicsit lépjenek ki a saját sémáikból és próbáljanak a kérdésre más szempontból tekinteni. És úgy látom, ez nagyon nehéz, alig lehet bármelyik oldalt kimozdítani a saját nézőpontjából. Ha mégis sikerül, akkor is általában azzal zárul a dolog, hogy "á, ennek így nincs értelme" és visszazökkennek a kényelmes világukba.

2021. márc. 30. 09:13
 8/9 A kérdező kommentje:
Hát igen a nagy dilemma, hogy de a vallások miatt megölnek, holott a vallás tanában ettől függetlenül ellenzi, pl. iszlám sem háborúzhatna lakott területen vagy termőföldön, de hát az emberi hülyeség az nyerőbb, meg a 60 szűz a túlvilágon.
2021. márc. 30. 12:38
 9/9 anonim válasza:
Tudtommal Einstein is agnosztikusnak vallotta magát, tehát nem tudom honnan veszik hogy az agnosztikusok buták lennènek. Csak azért mert nem szèlsősègekben gondolkodnak?
2022. ápr. 23. 15:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!