Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehetek egyszerre Hindu és...

Lehetek egyszerre Hindu és Buddhista?

Figyelt kérdés
2021. febr. 22. 13:58
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a kettő ellentéte egymásnak.
2021. febr. 22. 14:30
 2/14 Mansour ***** válasza:
65%

Bármi lehetsz, csak nem biztos, hogy érdemes.

1-es: Ezt mire alapozod?

2021. febr. 22. 14:36
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a buddhizmus lényegében a hindu vallás ellenében jött létre.
2021. febr. 22. 14:38
 4/14 A kérdező kommentje:
1. Érdekes mód mindkettőt olvasok pszichológia mellett és nem látok ellentétet.
2021. febr. 22. 14:38
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Lehet olvasod, de akkor kicsit se érted, ha semmi ellentétet nem látsz. ha pszichológia helyett filozófia mellett olvasnád, akkor lehet értenéd.
2021. febr. 22. 14:49
 6/14 Mansour ***** válasza:
29%

Buddha nem fordult szembe a hindu tanításokkal és nem alapított új vallást, hanem utat mutatott. Nem azért, mert szerinte a Védák, a számkhja, a jóga ne lennének érvényesek, hanem mert számára kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy eljusson a megvilágosodáshoz.

Lehet azt mondani, hogy a hinduizmus és a buddhizmus ugyanannak az érmének a két ellentétes oldala. Ilyen szempontból ellentétes, igen. Teljesen más megközelítést jelent a buddhizmus, de a legmélyebb alapok szerintem ugyanazok.

2021. febr. 22. 15:09
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nem tünik túlságosan összeegyeztethetönek a kettö. Az rendben van, hogy vannak közös elemeik(Dharma, Karma, Samsara) viszont van egy fundamentális különbség ami miatt (szerintem legalábbis) egy ember egy idöben nem tarthatja mindkét hitet: A hinduizmusban van sok isten, míg a buddhizmusban csak egy(vagy egy se? nem világos, nem értek hozzá).

Simán lehet, hogy amit írtam bullshit, kb 5 percet szántam rá az utánnajárásnak, javítsatok ki, hogy mit értek rosszul.

2021. febr. 22. 15:09
 8/14 A kérdező kommentje:
Hinduknál egy isten van és annak sok megtestesülése stb.. bár szerintem ez nem lényeg, a Buddhizmus nem nagyin beszél istenképről. Lányegében lebutítva a hinduizmus azt mondja hogy nézd a világot, a buddhizmus meg hogy nézd magadat.
2021. febr. 22. 15:16
 9/14 A kérdező kommentje:
nagyon* lényegében* bocsi, éjszakás voltam.
2021. febr. 22. 15:17
 10/14 Mansour ***** válasza:
48%

tetrav:

Amit írtál, az nagyjából rendben van, csak éppen nem annyira fundamentális ez a különbség. A buddhizmusban a hat világ közül az egyik az istenek világa, bár ezek az istenek nincsenek hatással az emberek világára. A hinduizmusban vannak az emberi világra is ható istenek, de ezek nem a végső valóságot jelentik.

Ami a mélyben összeköti a hinduizmust és a buddhizmust az az, hogy a végső valóság a szamszárán kívül van.

2021. febr. 22. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!