Lehetek egyszerre Hindu és Buddhista?
Bármi lehetsz, csak nem biztos, hogy érdemes.
1-es: Ezt mire alapozod?
Buddha nem fordult szembe a hindu tanításokkal és nem alapított új vallást, hanem utat mutatott. Nem azért, mert szerinte a Védák, a számkhja, a jóga ne lennének érvényesek, hanem mert számára kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy eljusson a megvilágosodáshoz.
Lehet azt mondani, hogy a hinduizmus és a buddhizmus ugyanannak az érmének a két ellentétes oldala. Ilyen szempontból ellentétes, igen. Teljesen más megközelítést jelent a buddhizmus, de a legmélyebb alapok szerintem ugyanazok.
Nekem nem tünik túlságosan összeegyeztethetönek a kettö. Az rendben van, hogy vannak közös elemeik(Dharma, Karma, Samsara) viszont van egy fundamentális különbség ami miatt (szerintem legalábbis) egy ember egy idöben nem tarthatja mindkét hitet: A hinduizmusban van sok isten, míg a buddhizmusban csak egy(vagy egy se? nem világos, nem értek hozzá).
Simán lehet, hogy amit írtam bullshit, kb 5 percet szántam rá az utánnajárásnak, javítsatok ki, hogy mit értek rosszul.
tetrav:
Amit írtál, az nagyjából rendben van, csak éppen nem annyira fundamentális ez a különbség. A buddhizmusban a hat világ közül az egyik az istenek világa, bár ezek az istenek nincsenek hatással az emberek világára. A hinduizmusban vannak az emberi világra is ható istenek, de ezek nem a végső valóságot jelentik.
Ami a mélyben összeköti a hinduizmust és a buddhizmust az az, hogy a végső valóság a szamszárán kívül van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!