Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezzel most a katolikus apukám...

Ezzel most a katolikus apukám tegnap nem követett el bűnt, én viszont igen?

Figyelt kérdés

Tegnap apukám 3 szor evett és egyszer jól lakott, húst nem evett, de mákos gubát ette ami a kedvenc étele és ebédre jól lakott vele.

Én pedig egész nap nem ettem, lemondtam dolgokról pl. közösségi média, viszont vacsorára két kis szelet sonkát ettem.

2021. febr. 18. 07:07
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Igen.
2021. febr. 18. 07:07
 2/15 anonim ***** válasza:

Nézd:

már sokszor mondtuk, hogy a böjt NEM az önsanyargatásról és NEM az éhezésről szól.

Ha neked csak ez jött le belőle, akkor ne böjtölj, mert így teljesen felesleges.

2021. febr. 18. 08:16
 3/15 A kérdező kommentje:
2. tévedsz.. Bibliában pont önsanyargatás volt a 40 napos pászka böjt
2021. febr. 18. 08:24
 4/15 anonim ***** válasza:
83%
jezus isten, egyetek azt amit akartok, csak mertekkel, es banjatok egymassal szeretettel, segitsd az elesettet es imadkozz sokat. konkretan ennyit ir a biblia, isten nem akarja hogy szenvedjenek a kovetoi.
2021. febr. 18. 08:40
 5/15 anonim ***** válasza:
91%

Te tévedsz.

Jézus SEM azért sanyargatta magát, mert az jó dolog lett volna.

CSAK azért böjtölt, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön az Atyával.

PONT ez volt a célja.

Neked is ez a célod: tehát a FELADATOD az, hogy ebben az időben elmélyedj a vallásodban, tisztázd magadban, hogy mit is jelent ez neked, stb.

De mert te NEM vagy Jézus, ezért ilyen mélységű böjt tőled NINCS elvárva!

Bőven elég, ha nem zabálod degeszre magad.

Ha te két kis szelet sonkával foglalkozol napokig, akkor a böjtnek PONT az ellenkezőjét csinálod: NEM a vallásoddal foglalkozol, hanem a hasaddal. Az teljesen mindegy, hogy miért.

Ezt pedig valószínűleg a sátán tanácsolja neked.

2021. febr. 18. 08:40
 6/15 anonim ***** válasza:

Amennyiben tudtad, hogy aznap szigorú böjti nap van, és nem csak elfelejtetted vagy véletlenül nem vetted észre és olyat ettél, amiben van hús, akkor igen, bűn. Mert tudva és akarva csináltad.

Egyébként szerintem provokatív kérdés, nem valós: mert aki egész nap lemond, és tudatosan felkészül a szigorú böjtre, az nem fog este két szelet sonkát "csakazért" megenni.

A mákos guba meg nem bűn, a szigorú böjt és az egyszeri jóllakás nem azt jelenti, hogy ne egyél olyan ételt, amit egyébként szeretsz.

2021. febr. 18. 08:50
 7/15 anonim ***** válasza:

Kifejezetten szeretem ez az igét a böjtről:

Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot!

Ézsaiás 58:6 RÚF

[link]

2021. febr. 18. 09:16
 8/15 A kérdező kommentje:

6. Köszönöm válaszod ezzel a válasszal alátámasztottad a katolikus böjt értelmetlen logikátlan szabályát

üdv. egy katolikus aki kálvinista szeretne lenni ...

2021. febr. 18. 09:50
 9/15 szp72 ***** válasza:

A Katolikus Egyház jelenleg úgy látja jónak, hogy csak minimális, úgyszólván csak emlékeztető böjtöt ír elő kötelezően, hiszen a böjt lényege éppen az önkéntesség lenne. Ugye a zsinat előtt teljes hústilalom volt (vasárnap kivételével), amit az alapvetően paraszti világ eléggé megérzett.

Apád megtartotta a kötelező minimumot, de ha ezzel le is tudta az egész nagyböjtöt, akkor ez neki sem sokat ért. Ha jól értem, te úgymond böjtöltél a magad módján, ami dicsérendő, viszont nem tartottad meg a kötelező minimumot. Ha két kis szelet sonkát sem ér neked az egész egyház, akkor feleslegesen vagy benne. A böjtben ugye az is benne lenne, hogy adott esetben engedelmeskedsz, te engedsz, s nem mindig a saját akaratodat érvényesíted. Attól tartok, hogy nem érted a böjt lényegét, ami az áldozatkészség erősítéséről szól, s annak megvallása, hogy Isten fontosabb, mint akármilyen anyagi jó. A böjt egy kis mesterséges nyomorúság, ami segíti az Istenre figyelést.

2021. febr. 18. 11:30
 10/15 KZitus ***** válasza:
0%

Szia

Vedd figyelembe amit Pál apostol írt erről, és azután magad ítéld meg. Pál úgy jellemezte azt, amikor valaki csak formálisan tartózkodik az ételtől, hogy az ilyen személy alárendeli magát a következő rendeleteknek: „Ne fogd meg, ne is ízleld, ne is érintsd”, majd hozzáfűzi: „Ugyanezek a dolgok a bölcsesség látszatát keltik ugyan egy önkényesen megszabott imádati formában és alázatoskodásban, a test sanyargatásában, de semmit nem érnek a test kielégítése elleni harcban” Kolosszé 2:20–23 szerint.

A kereszténység egyes felekezetei ugyan előírják a tagjaiknak a böjtölést, de maga a Biblia nem ad parancsot erre a keresztényeknek. Amikor Jézus a tanítványainak beszélt a böjtről a Mátét 6:16–18-ban, ő is, és a tanítványai is a mózesi törvény alatt voltak még, ennélfogva megtartották az engesztelés napját és az azzal járó böjtöt.

2021. febr. 18. 15:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!