A kereszténység, egy zsidó vallás? A zsidósághoz sorolható?
Figyelt kérdés
Hittanórán, mindig azt hallottam, hogy nem és határozottan el lehet különíteni őket, az istenképük sem teljesen ugyanolyan, nem ugyanazok a törvények, amik vonatkoznak rájuk, más a túlvilágról alkotott elképzelésük és a messiást is várják, ezzel együtt teljes mértékben elutasítják az újszövetséget, míg a keresztények, csak ELISMERIK, az ószövetséget, viszont az újszövetség érvényes rájuk és azt követik. Viszont itt a GYIK-en írták, hogy a kereszténység, egy zsidó vallás és félre van értelmezve minden, mivel ugyanazok az előírások vonatkoznak rájuk is, vonatkoznak rájuk is Mózes törvényei, csak nem tartják be őket, ezért a kereszténység nem is vehető komolyan. Azt is írták, hogy a kereszténység nem egy önálló vallás teológiailag, hanem a judaizmus egyik irányzata, ezért a keresztény vallás összes irányzata nem vehető komolyan. Valamint még arról is említést tettek, hogy Jézus nem alapított új vallást, hanem a zsidó vallást követte, élete egészében és Jézus önmeghatározása szerint is egy zsidó, magas hitű próféta volt. Ez igaz? Én hithű, vallásos keresztény vagyok (bár nem annyira nagyon, nagyon mélyen), a családom is az, de nem tudtam, hogy zsidó lennék, mindig is kereszténynek hittem magam, meg is kereszteltek, áldoztam is... Ez teljes mértékben hülyeség vagy ez az igazság?2021. febr. 6. 20:20
51/52 anonim válasza:
Idézek az Ómagyar Mária Siralomból:
"Válȧszt világumtúl,
zsidóv fiodumtúl,
ézës ürümemtűl."
Jézusról van szó.
"Zsidóv, mit tész türvéntelen?
Fiom mért hol bíüntelen?
Fugvá, husztuzvá,
üklelvé, këtvé
ülüd!"
Szintén.
52/52 A kérdező kommentje:
Jézust nem nevezték rabbinak, legalábbis a keresztény Biblia nem ír róla. Egyébként érdekesség, hogy a rabbi, héberül papot jelentett, csak később a zsidó vallás egységesen kezdte el használni a saját papjaikra, hogy legyen különbség más vallások igehirdetői között. Rákérdeztem a hitoktatómtól és a papomtól ma, a kereszténység eredetéről és ő is megerősítette, ami a videóban volt, hogy ókeresztény közösségek voltak, akik magukat már nem tekintették a zsidó vallás követőinek, viszont a keresztény szót, csak később használták, Krisztus követőinek hívták őket előtte.
2021. febr. 8. 15:19
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!