A kereszténység, egy zsidó vallás? A zsidósághoz sorolható?
"Én hithű, vallásos keresztény vagyok (bár nem annyira nagyon, nagyon mélyen)"
Te csak egy egyszerű provokátor vagy...
A korai keresztények eredetileg zsidók voltak, akkoriban a kereszténység valóban a judaizmus egy szektája volt, zsinagógába jártak, tartották a Shabbathot, stb.
Később azonban szisztematikusan elkülönültek, külön váltak, Pál Apostol is álláspontja is az volt, hogy nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy Krisztus követője legyen valaki, a kereszténység mai formáját nem lehet a judaizmus egy szektájának nevezni.
Jézus első követői áttért zsidók voltak, sőt, Jézus zsidó volt, a Bibliában (az eredeti kéziratokban) gyakran rabbinak nevezték őt, ő is zsidónak tekintette magát, ha tetszik ha nem.
Vannak egyékbként messiási zsidók. A messiási zsidók olyan zsidók akik elfogadják, hogy Jézus az Ószövetségben megjövendölt Messiás és elfogadják az Újszövetséget hiteles, inspirált szentírásként. Saját magukat a judaizmus egy szektájaként írják le, de különböző zsidó szervezetek, valamit az izraeli legfelsőbb bíróság nem ismeri el őket a judaizmus egy szektájának, így izraeli állampolgárságra sem jogosultak. És bár sok evangélikus egyház nyíltan támogatja a messiási zsidóságot, inkább etnikai egyházként kezelik az evangélikus kereszténységen belül, mint különálló egységként.
7.!
Lehet, csak kíváncsi voltam, hogy ki szerint igaz ez a baromság. És hogy csak én maradtam-e le valamiről.
Jézus hogy lehetett volna zsidó?? :-D Maximum származásilag lehetett az, de azt is nehéz elképzelni, teljes mértékben, mivel a teremtő volt, az atyja. Vallásilag meg lehetetlen... Ő mondta, hogy új egyházat alapít. És logikailag is képtelenség, minden hittantanárom ezt mondta eddig. A zsidók még mindig várják a messiást, a keresztények, pedig Christos követői, Krisztus követői, ő meg saját maga volt Isten egyszülött fia. Olyan meg hogy "messiási zsidó" nem létezik, ők is keresztények/zsidók hitüknek megfelelően. Az ortodox zsidók szemében Jézus istenkáromló volt, a neológ és reform zsidók szerint meg magas hitű próféta, de semmiképpen sem ismerték el. Olyan mintha azt mondaná valaki, hogy "karácsonyi muzulmán".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!