Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények milyen mértékbe...

A keresztények milyen mértékben viccelődhetnek?

Figyelt kérdés

Főleg régóta a hitüket gyakorló keresztényektől kérdezem, illetve papoktól, akik hozzáértőek a témában.

A kérdésem az, hogy egy igaz keresztény, aki hisz Istenben és törekszik jónak lenni, milyen mértékben viccelődhet a barátaival, ismerőseivel, mi az a szóhasználat, stílus, ami még belefér, és ami nem távolítja el az embert Istentől? A poénkodás, nevetgélés Istennek tetsző dolog, és ha igen, akkor mi az, ami megengedett?

2021. febr. 1. 12:05
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Amíg a vicceid nem sértőek mások számára.
2021. febr. 1. 12:12
 2/9 A kérdező kommentje:

Tehát szabad nevetni, jól érezni magát az embernek?

Szabad vígjátékot nézni? Mi az, ami még megengedett?

2021. febr. 1. 12:30
 3/9 anonim ***** válasza:
78%
Miért ne lehetne? Nem is értem hogy vetődött fel a kérdés.
2021. febr. 1. 12:35
 4/9 anonim ***** válasza:
Én sámánista vagyok, de én szerintem is addig amíg másnak nem sértő.
2021. febr. 1. 12:37
 5/9 anonim ***** válasza:
70%

"Tehát szabad nevetni, jól érezni magát az embernek?"

Osztom a 3. véleményét. Nem értem ez hogy vetődött fel. Nagyon téves elképzeléseid vannak szerintem, ha te azt hiszed nem szabad nevetnie egy kereszténynek. Miért ne nevethetne vagy viccelődhetne?

Az első jól írta szerintem. Persze, hogy szabad viccelődni és jól érezni magad, a határ kb. ott van, ahol az már nem sértő.

"Szabad vígjátékot nézni? Mi az, ami még megengedett?" Persze, hogy szabad. Eleve nincs is olyan, hogy "Na, ezt a filmet nem nézheted meg, mert nem is tudom, mit gondolsz... pokolra kerülsz vagy ilyesmi." Ez lelkiismereti kérdés, nincs rá egzakt szabály.

Én is szeretek nevetni, szeretem a vicceket. Nálam a határ kb. ott van, amikor valaki baján nevet az ember. Pl. elesett. Ez egy filmben még lehet vicces helyzet komikum, amit old a tudat, hogy ez csak egy film, de ha előtted történik, akkor már egyáltalán nem vicces, hogy valaki összetöri magát. Valamint, nem szeretem a közönséges, trágár vicceket, sem a morbid vagy fekete humort sem. Ezeket ízléstelennek tartom. De, ez is csak én vagyok. Ez nekem már sok. Valaki halálával, szenvedésével kapcsolatos dolgokon, nem tudok nevetni. Gondolom ez valamilyen szinten összefüggésben van azzal, hogy keresztény vagyok, így alapvetően törekszem az együttérzésre. Nem arról van szó, hogy ezeken nem nevethetek, mert tilos, hanem már az ilyeneken nem tudok, mert nem tartom viccesnek. Egyébként sok vígjátékot nézek és szeretem is őket, csak a közönséges vagy durva vicceket nem kedvelem. De, ez csupán én vagyok. Mindenki maga dönti el, mit tart viccesnek és mit nem. A humorérzék, amúgy is változhat idővel. Mindenesetre, nem egy kereszténynek nem kell, karót nyelten, egy mosoly nélkül az arcán leélnie az életét. A Biblia sehol nem tanít ilyet. Ideje van a nevetésnek is. A Szentlélek gyümölcsi közé tartozik, a szereteten kívül, pl. az öröm, a boldogság, a békesség is. Miért ne viccelődhetne egy keresztény? A humorérzék hozzátartozik az érett személyiséghez, az egy egészséges, normális dolog.

2021. febr. 1. 16:43
 6/9 anonim ***** válasza:
Nekem nem áll jól sajnos...
2021. febr. 1. 21:43
 7/9 anonim ***** válasza:

Gal 2:3-4

"Még a velem lévő Tituszt, aki görög volt, őt sem kényszerítette senki arra, hogy körülmetélkedjék, a befurakodott áltestvérek kedvéért sem, akik csak azért férkőztek be közénk, hogy kikémleljék SZABADSÁGUNKAT, AMELYET KRISZTUS JÉZUSBAN KAPTUNK, és így szolgává tegyenek minket."

A Szentlélek a szabadság lelke. Mindent szabad, ami nem tilos. Az tilos, ami összegyeztethetetlen a szeretettel. 2 példa: (1) Ha tudod, hogy a hallgatók közül valakit megbántasz a vicceddel, mégis elsütöd a poént, az például ellentétes lehet a szeretettel. (2) Ha egy ártatlan személy kárán nevetsz, vagy abból csinálsz viccet, az például ellentétes a szeretettel. Viszont nem kell túlzottan azon görcsölni, hogy nem bántó-e esetleg valakinek a vicced. Mindenkinek nem lehet a kedvében járni, és Krisztusban van kegyelem arra is, ha történetesen olyan dolgon viccelődtél, amit talán Jézus nem tett volna.

Persze ahhoz, hogy ezt a Szentlélek adta szabadságot és kegyelmet valaki megkapja, ahhoz Krisztusba kell kerülni. Sok egyház sajnos hamisított üdvösségtant tanít. Ami drága, azt mindig hamisítják.

üdv Stefán

2021. febr. 1. 22:42
 8/9 A kérdező kommentje:
Én még mindig nem merek viccelődni. Tudnátok konkrét példát mondani, hogy mi az, ami még belefér a viccelődésbe, és mi az a vígjáték, amin még szabad nevetni?
2021. febr. 5. 11:33
 9/9 anonim ***** válasza:
A legjobb szándékkal mondom, hogy neked segítségre van szükséged. Keress fel egy pszichológust, akár keresztény pszichológus, ha van kimondottan ilyen.
2021. febr. 5. 11:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!