Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megéri elolvasni egy nem-hívő...

Megéri elolvasni egy nem-hívő embernek a Bibliát?

Figyelt kérdés

Tehát aki nem vallásos, de szeretne olvasni egy több ezer éves könyvet csak úgy, hobbiból, annak ajánlanátok-e, hogy olvassa a Bibliát?

Vannak benne olyan részek, amelyek élvezetesek, izgalmasak egy nem vallásos ember számára?

Melyek azok a részek?

2021. jan. 31. 15:43
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
77%

Nem a vallás kategóriába kellett volna tenned. Mindjárt jönnek a katolikusok, hogy de, olvasd el, de nem abból az okból, mint szeretnéd.

Összességében a Biblia nem különösebben mesélős jellegű. Szórakozásnak nem ajánlom.

2021. jan. 31. 15:47
 2/20 anonim ***** válasza:
63%

Bár Én nem vagyok Katolikus, de javaslom az elolvasását.

A világban úgy tartják, hogy a Biblia elolvasása hozzá tartozik az alapvető műveltséghez.

Persze ezt nem úgy kell olvasni, mint egy regényt, Krimit, vagy szépirodalmat, mert sokkal több annál.

Olvasás közben érdemes meg-meg állni, és kérdéseket feltenni, PL:

Mit akar ezzel Isten mondani, Miért gondolja így, vagy Mit tanít ezzel nekem? Stb. s kutatni más írás szövegek után, hiszen a biblia megmagyarázza saját magát.

2021. jan. 31. 15:51
 3/20 anonim ***** válasza:
80%
Persze, hogy érdemes. Az alapvető műveltség része, és sok bölcsesség van benne.
2021. jan. 31. 15:52
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sok művészeti alkotást csak így lehet megérteni.
2021. jan. 31. 16:16
 5/20 Demion ***** válasza:
89%

Ha csak hobbiból akarod olvasni, unalmasnak fogod találni. Ha több ezer éves könyvet akarsz, inkább valamelyik ókori görög vagy római szerző művét ajánlom. Pl.:

[link]

2021. jan. 31. 16:22
 6/20 anonim ***** válasza:
83%

Nekem érdemes volt, ha nem is hiszek belőle egy szót sem, és ha nem is volt türelmem a sok ismétlést és különbséget végigolvasni.

Ha az egyiptomi, görög-római stb. mitológia érdekel, a Bibliában is találsz érdekes dolgokat, bár egy idő után megunja az ember.

Talán van (régen létezett) ma is egy rövidített, ú.n. zanzásított könyv, amelyben megtalálod a lényeges részeket, és nem kell szórul-szóra átrágnod magad rajta.

2021. jan. 31. 16:27
 7/20 anonim ***** válasza:
Szerintem érdemes. Legfeljebb "átugrod" a téged kevésbé érdeklő részeket. Ehhez kézbe vehetsz bármilyen Biblialexikont, ami tartalmazza 1-2 oldalban az egyes könyvek tartalmát, nekem is van ilyen a Biblia mellett is.
2021. jan. 31. 16:29
 8/20 anonim ***** válasza:
76%

Persze, érdemes. Bár őszinte leszek hit nélkül elég tömény lesz kiolvasni az egészet. Olvastam valahol, hogy még a keresztények többsége se olvasta ki az Ószövetség teljesen. Én is csak nemrég vagyok túl rajta, míg az Újszövetség elég sokszor olvastam.

Istenhit nélkül nincs is túl sok értelme szerintem például a zsoltárok könyvét erőltetni, hiszen az főleg Istenről szól és a neki írt imákról. Viszont ha érdekel a zsidók története és az ókori krónikáik, mítoszok akkor nincs jobb könyv mint a Biblia!

Ilyen szempontból a legjobb könyvek talán a Sámuel könyve, krónikák könyve, Királyok könyve ezekben a zsidók és más népek viszonyait írja le, Dávid király és a zsidók felemelkedése, de van benne sok más történelmi személy, konfliktusok, cselszövések, háborúk szóval elég izgalmas.

Az se mindegy melyik fordítás használod, én személy szerint a Magyar Biblia társulat Revidealt Új Fordítását (RÚF) ajánlom így első nekirugaszkodásnak, mert a mai beszélt magyar nyelven írták, és eredeti szövegekkel hitelesen megegyezik, egyik keresztény felekezet se manipulálta félrefordítasokkal.

Egyébként meglepő, de nem te vagy az egyetlen aki hitetlen, de elolvassa, rengetegen tanulmányozzák a Bibliát sokszor mély teológiai tanulmányokba merülnek bele Istenhit nélkül, úgyhogy én azt mondom hajrá!

2021. jan. 31. 16:50
 9/20 anonim ***** válasza:

Ésszel, igen. :)) De a Biblia nem egy könyv, hanem több, tehát ne úgy kezd, hogy Teremtés 1 és akkor végig, mintha összefüggő lenne, mert nem az.

Javaslom elsőnek inkább a 4 evangéliumot, ezt is úgy, hogy előtte megismerve a keletkezés körülményeit, milyen közösségnek íródott, meg pl. a Máté-Márk-Lukács szinoptikusok, tehát bizonyos részek szerepelnek több helyen, mert ezek az evangéliumok, főleg Máté és Lukács egy közös forrásból dolgozott.

De az Ószövetségtől sem kell félni, csak az még inkább összetett műfajilag. A történeti könyvek pl. nem másak, mintha más ókori leíró forrást olvasnál, csak itt a zsidó szemszögéből.

2021. jan. 31. 17:06
 10/20 zubu ***** válasza:
27%

A Bibliának van egy fő témája:Az hogy Isten hogyan tett és tesz fokozatosan lépéseket azért, hogy helyrehozza az emberi ügyeket és hogyan igazolja azt,hogy neki joga van megszabni, hogy milyen módon éljük az életünket.Tulajdonképpen ez az erkölcsi vitakérdés merült fel az éden kertben.Az emberek az Istentől független élet mellett döntöttek.A Teremtő csak időt adott ahhoz, hogy az ember belássa,hogyha a saját feje után megy annak milyen következményei lesznek. Háborúk,éhínségek,járványos betegségek,erkölcsi hanyatlás csak néhány dolog ami ma az emberiségnek problémát okoz.Azok viszont akiknek jól működik a lelkiismerete azok gyötrődnek ez miatt.De a Teremtő ígéretet tett rá, hogy mielőtt az emberiség élhetetlenné tenné ezt a gyöngyszemet, mármint a földünket, amit tőle kaptunk, Ő közbe fog avatkozni.,

A Jelenések könyve ezt írja/1900 évvel ezelőtt íródott/ 11:18-ban - De megharagudtak a nemzetek, és te is megharagudtál, és eljött a meghatározott idő arra, hogy megítéljék a halottakat, és megjutalmazd a rabszolgáidat, a prófétákat, a szenteket és azokat, akik félik a nevedet, kicsiket és nagyokat, és elpusztítsd azokat, akik pusztítják a földet. A lényeg, hogy az emberiség eljut ahhoz a ponthoz, hogy képes elpusztítani a földet.A szemünk láttára teljesedik ez.A tudósok azt mondják, hogy ez a folyamat már visszafordíthatatlan,mert ahhoz fel kellene adni az emberiségnek a civilizált kényelmes életét.

A Biblia viszont azért is íródott, hogy jó döntéseket tudjunk hozni az életünk minden területén. Olyan, mint egy erkölcsi iránytű, vagy mint egy használati útmutató, amelynek a tanácsai örök érvényűek, ellentétben a mai életmód tanácsadókéival.Maga Ghandi is úgy nyilatkozott,aki a hindu vallást gyakorolta,hogyha mindenki Jézus tanítása szerint élne akkor egészen más lenne a világ állapota.Ezek a tanítások megtalálhatók a Biblia evangéliumi részeiben.A Példabeszédek könyve és a Prédikátor könyvét olvasva pedig az emberi kapcsolatok jól működéséhez, a családban élők szerepköréhez, az erkölcsi és etikai értékrend kialakításában nyújt segítséget.

Nem hiába mondhatjuk azt is, hogy sok esetben befolyással volt a Biblia sok ország törvényhozására.Pl. az USA-ra.

Ezek miatt az érvek mellett már megéri elolvasni a Biblia ezen részeit.

Ugyanakkor tudományos szempontból is megállja a helyét.

Pl.3500 évvel ezelőtt íródott Jób könyve.A 26:7-ben ez áll-Kifeszíti északon az eget az üres tér fölé,

a semmire függeszti a földet.-Tehát a földnek nincs támasztéka.

Pl.2700-évvel ezelőtt íródott Ézsaiás könyve. A 40:22-ben ez áll-Van valaki, aki a föld kereksége felett lakik,

amelynek lakói olyanok, mint a szöcskék.

Az eredeti héberben a kerekség szó gömbre utal. A lényeg,hogy tudományos szempontból is hitelesek a Biblia megállapításai, annak ellenére, hogy vallási vezetők ezeket a tényeket eretnekségnek tekintették.

A Bibliának vannak olyan könyvei, amelyeket történelmi könyveknek is mondhatjuk.Pl. sok ásatást kezdtek folytatni, azokon a területeken, amelyeket a Biblia meghatározott.Elmondhatjuk, hogy a régészek azt találták ezeken a területeken, ami a Bibliában volt leírva.

A Biblia olyan kérdésekre ad választ, mint például: honnan jöttünk?Mi az élet célja?Hogyan lehet boldogságra lelni az életben?Mindig lesz élet a földön?Mit tartogat számunkra a jövő?

A tapasztalat az, hogy érdemesebb téma szerint olvasni a Bibliát.Ilyen konkrét témák lehetnek:lélek, ég, föld, élet, halál stb...

Sokan akik ezt a módszert alkalmazták, így én is, akkor ez segít abban, élvezetes legyen a vizsgálódás.Rajtad áll, hogy bele vágsz-e és, hogy milyen következtetéseket vonsz le magadnak.

Biztos észreveszed majd, hogy ez a könyv mindenkinek szól és bízom benne ,hogy azt tapasztalod majd, hogy ez a könyv Istentől származik.

2021. jan. 31. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!