Miből gondolják a keresztények, hogy a Biblia 6000 éves Földet ír? Miből gondolják, hogy az állatok csak úgy a semmiből jöttek elő és máris élnek?
#5 és a többiek: és azt észrevettétek már, hogy az ÚSZ -nek, az Evagéliumoknak nincs teremtésmítosza? Nem véletlen ez.
A kezdet, az eredet a szeretett tanítvány, Szt.János Logosz himnuszában olvasható Krisztus követői számára.
Jn 1,1-4 Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge. Ez kezdetben az Istennél vala. Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett. Ő benne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága.
Kezdetben vala az Íge Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος
Kezdetben, eredetében Ἐν ἀρχῇ
volt a Szó, Ige, Logosz (görög), Word, das Wort, слово
Nem kell dinózni, számolgatni, mindegy, hogy a Föld hány milliárd éves. Minden emberi születéssel a Logosz bukkan napvilágra.
Ez az a képesség, hogy értük az emberi szót, tudunk emberi nyelven szólni. Csak a képesség adott - ki kell bontakoztatni ( a szülők nevelők felelőssége nagyon nagy)
Kezdetben, eredetében Ἐν ἀρχῇ - ez nem időhatározó. Ez a kezdet.
Jn 8,25 Erre megkérdezték tőle: „De hát ki vagy te?” „A kezdet, amint már mondtam nektek – mondta Jézus feleletül. –
ἀρχή, -ῆς - kezdet, eredet; ős
*
József Attila:
"mert az őssejtig vagyok minden ős"
Osztom amit 12-es ír, pont erre jutottam én is.
Ez az akkori embernek szól, ott a sivatagban, minél kevesebbet, minél egyszerűbben, és még azt is félre fogja érteni-magyarázni az utókor.
11, nyilván nem lehet nem észrevenni, hogy nincs benne, de gondolom azért nincs, mert az újszövetség Jézusról szól, aki megreformálta a zsidó vallást, ezáltal megalapozta a keresztény vallást, viszont ő maga zsidó volt aki még az ószövetségen (a korabeli tórán) nevelkedett. Azért nincs az újszövetségbe leírva teremtésmítosz, mert az ószövetségben ott van. Jézus környezetében mindenki tisztában volt a teremtés történetével, ezért nem is beszélt róla, mert minek. Ha meg benne volt, akkor az első zsinaton kihúzták, mert nincs értelme hogy ugyanaz a sztori kétszer legyen benne. De Jézus biztosan ismerte az ószövetséget, mert pár beszédében bírálja pl a mózesi törvényeket. Az evangéliumok meg inkább filozófiai jellegű írások, az ószövetség meg mítosz gyűjtemény.
Hogy a Logoszos okfejtésed hogy jön ide, az nekem nem esik le, ne haragudj, de filozófián a Logosz jelentését nekünk nagyon másképp magyarázták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!