Miért nem tudom imádni Istent?
Hitetlen, pogány családból származom, hittant sosem tanultam, az előzetes tudásom pedig konvergál a 0-hoz. Ehhez tartozik még az is, hogy nem egy tudatos hitetlen családból származom, tehát nem hallottam soha olyat, hogy pl. mivel miért nem értünk egyet, hanem csak egyszerűen anyukám nem az a nagyon gondolkozós fajta, nem szeret filozofálgatni, nem igazán vannak elképzelései a világról. Persze, van élettapasztalata, miegymás, de konklúziók levonásában nem olyan erős. Rosszindulat nélkül írom ezt, de igazából nem is ez a lényeg.
Most 20 éves vagyok, pár évvel ezelőtt már megfogalmazódott bennem, hogy komolyabban utána kéne járni a vallási irányzatoknak, és ha valamelyikben meg tudok győződni, akkor akár meg is térhetnék. Hiányzott, hogy nem igazán kaptam otthonról erkölcsi útmutatást, vagy hasonló dolgokat, mindent magamnak kellett felépítenem. (Már amennyit eddig felépítettem.)
Most, ahogy elkezdtem az egyetemet, tapasztaltam, hogy elég sok vallásos ember van a szakon, leginkább katolikusok, ami amúgyis egy új közeget jelent nekem (vallási szempontból is), de mivel nevezetesen matematika szakon vagyok, ezért az elején ez elég meglepő volt számomra, hogy ennyien vannak. Nem tudtam, hogy tudják összeegyeztetni a tudományokat és a vallást, azóta erre már rájöttem, és nem is túl nehéz. :) Elhatároztam, hogy most utána tudok járni a dolgoknak, van hozzá megfelelő közegem is. Összebarátkoztam egy római katolikus lánnyal, el is vitt ilyen katolikusoknak szóló táncórára, hogy minél több vallásos emberrel tudjak beszélgetni. Volt, ami nem tetszett ott, az oktató sok szexista viccet mondott, vagyhát nem is viccet, megjegyzést, pl. hogy nem hülye az csak nő, meg a nőknek a konyhában a helyük, ilyesmik. Sok lány, köztük a barátnőm is nevetett ezeken. Lehet, ez egy kicsit másik téma, és mások szerint nincs ezzel semmi baj, és én vagyok a femináci, de nekem ez nagyon-nagyon fura helyzet volt. :D
A lényeg, hogy minél több hívő emberrel próbálok beszélni a hitéről, itt, gyakorin is sokat szoktam olvasgatni, de az a baj, hogy van egy kép a fejemben, ami tetszik, például, hogy a vallás biztonságot ad, végülis megválaszolja az élet nagy kérdéseit, amikről én csak találgatok, stb., tehát én tényleg nyitott lennék, szinte várom, hogy megtérítsenek, Jehova Tanúival is beszélgettem, mormonokkal is, mindenféle irányzatban keresem magamat, de egyelőre nagyon nem találom.
Pl. megkértem ezt a barátnőmet, hogy küldjön keresztény zenéket, elküldte többek között ezt: https://www.youtube.com/watch?v=TDyR1UuXzUg&ab_channel=N%C3%..
Ez elvileg egy elég ismert dal, és amikor először hallottam, kiakadtam, sírtam, hogy nem tudok hinni, közben pedig annyira megnyugtató egy dal, és olyan jó lenne, ha el tudnám hinni a szövegét, de nagyon távol áll tőlem. Arra gondolok, hogy milyen erős hitrendszere lehet egy olyan embernek, aki ilyeneken nőtt fel, és ezeket el tudja hinni, én pedig akárhány emberrel beszélek, akármennyit olvasok, nem tudok hinni.
Ja, igen, az imádat a legnagyobb bajom. Nem tudom elképzelni, hogy tudnám imádni Istent, sajnos nagyon abszurdnak érzem, úgy érzem, semmi közöm ehhez az egészhez, pedig sok olyan ismerősöm van, akinek nincs egyébként kiforrott gondolata a dologról, és nem is igazán szokott gondolkodni ilyenekről, de azért valamennyire hisz Istenben, és át tudja élni félig-meddig a dolgokat. Ezt sem annyira értem. Vagyhát a mögöttes pszichológiát igen, az egyszerű, csak nem értem, nekem miért nem megy. Lehet, túl sokat akarok egyszerre, és nem azzal kéne kezdenem, hogy egyből imádnom kell bárkit is. Nem tudom, mik lehetnének az első lépések, gondolkodtam azon is, hogy a mormonok szoktak ingyenes Biblia-vizsgálatot, erre is gondoltam már, hogy nem lehet rossz ötlet.
Ja, mert amúgy vannak más aggályaim is, egyelőre nem tudom elképzelni, hogy egy könyv határozza meg az életemet. Pl. beszélgettem a barátnőmmel a különböző szexuális beállítottságokról, és ő úgy gondolja, hogyha valaki meleg, akkor nem bűn, ha nem ellenkező neművel szexel, de hogyha biszexuális, akkor mivel megvan a lehetősége, ezért, ha azonos neművel szexel, az bűn. És mindezt a Bibliára alapozza, tehát én ezt nem tudom elképzelni, hogy az alap gondolataimat egy könyvre alapozzam. Meg azt sem tudom elképzelni, hogy én bűnnek tartsam, ha azonos neműek szexelnek. Ez nagyon-nagyon messze áll tőlem. Nem tudom, hogy ilyen kérdésekben eltérek az írottaktól, akkor már nem lehetek hithű keresztény? Gondolom nem, de attól még hihetnék Istenben.
Összegezve, természetesen tudom, hogy minden hívő más, de az például, amit a táncóráról meséltem, egy katolikus közösségben elfogadott volt. Tehát nem csak egy random, magát kereszténynek mondó ember mondott ilyeneket az utcán. Erről a kérdésről tényleg eltérhetnek a vélemények, és tűnhetek csak simán hisztisnek, a lényeg igazából az, hogy van, amivel nem tudok azonosulni közösségen belül. Persze azt is el kéne döntenem, hogy elég-e az, hogy csak hiszek úgy, mint sokan, így félig-meddig (ami nem tudom, mennyire menne nekem), vagy tényleg szeretnék találni egy olyan vallási irányzatot, amivel őszintén, teljes egészével azonosulni tudok. Nyilván ez lenne a legjobb, de sajnos még hinni sem tudok.
Köszönöm annak, aki végigolvasta, lehet, egy kicsit kesze-kusza volt, de azért remélem, nagyjából érthető voltam. Van valakinek tanácsa, hogyan tudnék jobban tájékozódni? Elmehetek pl egy templomba, hogy heló, itt vagyok, szeretnék megtérni? :D Gondolom igen, vagyhát lehet valami ilyesmi feladatuk a papoknak, de az már nagyjából kiderült, hogy a katolicizmus valószínűleg nem az én vallásom.
Ez pedig egy külföldi előadó aki egyszerűen egy zseni.
A dal pedig pont arról szól, hogy mi miatt tudjuk imádni Istent.
A kereszténység nem szabályok megtartása,hanem új életben járás az által aki szeretett minket és meghalt értünk a kereszten. E nélkül nem lenne kegyelem:
Mint a 3 és 5ös is írja, bemész egy templomba és keresel egy papot és beszélgetsz vele. Sok pap a közösségi médiában is megtalálható. Ott is rájuk tudsz írni.
De van olyan is pl. hogy Iránytű hivatástisztázó vagy jezsuita hivatástisztázó ha rákeresel a Google-ben. Ez mindenkinek van, akit érdekel a hit, de még nem tudja/
találta meg az útját. És emailben is lehet írni nekik.
Üdv. Isten áldjon!
Ez a dal is segíthet, gyerekek nagyon szokták szeretni:
Kedves Kerdezo!
Hosszu kerdesre hosszu valasz.
Nekem teljesen ertheto, amit irsz.
Eloszor is, rengeteg elonye van annak, hogy teljesen tiszta lappal indulsz, semmilyen nevelest nem kaptal otthonrol. Igy a sajat osztonod, kivancsisagod, meggyozodeseid fognak vezetni. (En is pont igy kezdtem.) Elonye, hogy autentikus, sajat hited lesz. Hatranya, hogy tovabb fog tartani, mire elerkezel oda, ahol azok vannak, akik gyerekkoruktol fogva ebben nottek fel, hogy "ne felj, mert megvaltottalak" stb.
Tisztazd magadban, hogy mit is keresel: egy stabil ertekrendu kozosseget? valahova tartozast? vagy a hitet keresed magadban? esetleg erzed Isten jelenletet a vilagban? vagy szeretned az istenhit adta biztonsagot, nyugalmat? vagy erkolcsi szabalyokat? intellektualisan erdekel a vallas? Ez mind akar egyszerre is lehet, es nincsen "jo" indok meg "rossz".
Fontos, hogy tudd, a vallas es a hit nem ugyanaz. Vannak, akiknel a ketto mindig egyben volt es nem is ertik a kulonvalasztast, vannak, akik ugy gyakoroljak a vallast, hogy igazabol belso, szemelyes istenhituk nincs, es vannak, akik hisznek Istenben, de nem gyakorolnak vallast. Nagyon jol leirta az elejen egy valaszolo, aki a 14-es is.
A hit egy erzes, hogy hiszel-e abban, hogy van Isten, aki mindent megteremtett, mindent szeret es mindent megtart, es a vilagot mukodteti. Erre a kerdesre csupaszitanam le a dolgot eloszor - nyugodtan tedd felre a vallast, nemcsak a felekezeteket, hanem az egesz keresztenyseget, a megvaltassal, Bibliaval, egyhazi tanitassal egyutt. Ha erre a valasz igen, akkor innen elindulhatsz.
A vallasokat azert hoztak letre, hogy az emberek Istennel kapcsolatba kerulhessenek, megkozelithessek, bizonyos ritualek, szabalyok szerint. De olyan is van, hogy valaki hit nelkul elkezd templomba jarni, es az ottani uzenet vagy liturgia, miszterium, jelenlet-erzes stb. az, amitol kialakul a hite. Olyan is, hogy valakinek nagyon szimpatikus 3-4 katolikus / reformatus fiatal, es "azt" szeretne o is, amitol ok olyan stabilak vagy jók.
Lenyeg, hogy tudd: nem kell mindent elfogadnod a vallas tanitasabol ahhoz, hogy istenhivo legyel, sot vallasos legyel. Ha fiatal felnottkorodban kezded, nem is fogod tudni, szerintem. Ismerd meg a kereszteny vallast, fogadd el, amit igaznak erzel, es a tobbit hagyd. Ugyanez vonatkozik a Bibliara is. Sokan nem ertenek ezzel egyet (ám legyen), de a Bibliat nem lehet szo szerint ertelmezni es plane a mai vilagban a szerint elni. Jo peldakat hoztal, hogy a nonek otthon a helye, vagy a homoszexualitas kerdese. Ezeket pl. nem kell elfogadnod. Rengeteg hivo van, aki nem iteli el a homoszexualitast.
(Meg tovabb megyek: az angol anglikan papok 30%-a nem hisz teljesen a krisztusi feltamadasban, persze ami a sajat privat hitét illeti - attol meg azt hirdeti, amit kell. Es ez csak azok, akik bevalljak.)
Ami az "imádatot" illeti. Az csak egy szo. Eredetileg nem is azt jelenti, amit most ertunk rajta, hogy "nagyon szeret". Nyugodtan tedd felre, egyelore, aztan vagy tartalommal telik meg a szamodra, vagy nem. En pl. sosem hasznalom ezt a szot az Istennel valo kapcsolatomrol.
Fontosabbb szerintem, hogy szoktal-e imadkozni. Errol nem irtal. Ha hiszel Istenben, akkor szolhatsz hozza, teljesen normalis szavakkal, es elmondhatsz neki barmit. Azon tul, hogy tisztazod, mit es miert keresel, ez a masodik legfontosabb szerintem. Istennek elmondhatod azt is, hogy szeretnel hinni benne, de nem tudsz, vagy azt, amit itt leirtal, mind elmondhatod neki. Akkor is, ha hulyen erzed magad kozben. Az en hitem szerint Isten meghallgatja es valaszolni fog, valamilyen modon, es biztosan segiteni fog neked.
Arrol sem irtal, hogy voltal-e templomban - ha elmesz pl. egy katolikus misere, lehet, hogy tobb kerdesed lesz utana, mint valaszod. Lehet, hogy egy csomo archaikus mondatot hallasz, amit nem tudsz hova tenni - szerintem nagyon sokat kell tudni a vallasrol ahhoz, hogy elsore megertsd. De az is, lehet, hogy lesz egy-ket mondat, ami megerint, es hat hagyjuk nyitva az ajtot Istennek is. Masik, ha elmesz egy reformatus istentiszteletre. Ott minden sokkal egyszerubb es eleg az eszeddel figyelni, lehet, hogy tobbet ertenel belole (vagy nem...). Az evangelikusok is jo fejek, ok a ketto kozott vannak, de Magyarorszagon inkabb a reformatushoz kozelebb.
Nagyon tiszteletremelto a nyitottsagod, hogy a mormonokkal es Jehova Tanuival is beszelgetsz. Ok nagyon hamar megtalaljak a hozzad hasonlo keresoket. Szerintem elobb kezdd a nagyobb felekezetekkel, katolikus, reformatus, evangelikus, amik jobban el vannak terjedve es fogadva a magyar tarsadalomban. De ez a szemelyes velemenyem. Utana meg mindig kerdezheted oket is.
Es vegul: a vallasos emberek sem homogen csoport. Koztunk is vannak mindenfelek: akik a tancoran voltak, sem ugyanazt gondoljak, es egyaltalan nem biztos, hogy mert nevettek egy szexista beszolason, egyet is ertenek vele. A keresztenyek (jo vagy rossz, de) szeretnek egyseges frontot mutatni es azt keresik, ami egymasban kozos. De belul mindenkinek vannak ketsegei, mindig is lesznek, ez is a hit resze. Az egyhazak "eletmod szabalyait" pedig csendben nagyon sokan megszegik.
A vallasos zene is olyan, mint a vilagi, lesz, ami tetszik, lesz, amitol a falnak mesz.
Ugyanez vonatkozik a papokra - ok olyanok, mint pl. a tanarok, kulonfelek. Belefuthatsz egy nagyon nyitott, jo fej, megerto papba, de lehet merev, kliseket ismetelgeto, lekezelo is. Altalaban azert, ha ilyen kerdessel mesz, orulni szoktak neki es szannak rad idot.
Vannak egyebkent keresoknek, még nem-hivoknek vagy nem hivoknek rendezett istentiszteletek is, csak nem tudom, Magyarorszagon hol. Vagyis tudok egyet, az evangelikus egyhaz "Tamas-miséi", ami pont a Te korosztalyod, azt hiszem, de nem tudom, tetszene-e. A finn evangelikus egyhazbol indult el, es kulonfele valtozatokban mas orszagokban is elterjedt. De az is jol hangzik, amit a jezsuita hivatastisztazokrol irtak.
Szerintem neked menni fog ez, mert intelligens vagy es elegge elszant! Akarhol is kotsz ki vegul, adj magadnak idot, figyelj befelé is, es meg fogod hallani magadban a valaszokat.
Isten aldjon!
Ja igen, a zenek: az elso az Oszovetsegben talalhato igek parafrazisa. "Ne felj, mert megvaltottalak, neveden szolitottalak, enyem vagy", ez Ezsaias profeta konyvebol valo, es vannak egyhazak, ahol pl. bunbocsanat kihirdetesekor szokták idezni a templomban, de "haladoknak" mindenkeppen nagyon ismert. Es meg a 23. zsoltarbol vannak benne, amit szinten nagyon sokan ismernek. Ha meg ezeket nem hallottad es nem internalizaltad, akkor nem rezonal ra a lelked, ez ertheto. Viszont hasznalhatod beszelgeteshez kiindulo pontnak, es akkor te itt hallottad eloszor.
Az ugralos, az szerintem az amerikai ugynevezett "felekezeten kivuli kisegyhazak" stilusa, akik szeretik az ilyen "vibralo", show-szeru stilust. Magyaroknak altalaban eleve idegen, de ha valaki szereti, szeretheti.
6-os
"A vallás nélküli hitnek mi értelme? Ateistaként fel nem tudom fogni. A vallásos még érthető, van valami alap. De egy vallástalan hívő abban hisz, amiben akar?"
Nem tudom, te olyan ateista vagy, aki regebben hitt Istenben es mar nem, vagy sosem hittel? Mert ha az utobbi, akkor ertem, mit mondasz. Kivulrol ugy tunik, a vallasosak abban es azert hisznek, amit a templomban mondanak nekik, a Biblia, a kereszthalal, feltamadas, ezt elhiszik, es attol hivok.
De igazabol van olyan, hogy valaki csak Isten (nevezzuk igy) letezeseben hisz, ez a vilagnezete es ebbol merit spiritualis erot, de a vallasok tanitasai masodlagosak szamara.
Nagyon köszönöm a segítséget, főleg a 17-es válaszolónak!
Megnéztem a hivatástisztázót, de ott azt írják, hogy bérmálkozott katolikusokat várnak. Írok nekik, hogy foglalkoznak-e olyanokkal is, mint én. A Tamás-misét is megnéztem, nekik is írok majd. Remélem, sikerrel járok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!