Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem tudom imádni Istent?

Miért nem tudom imádni Istent?

Figyelt kérdés

Hitetlen, pogány családból származom, hittant sosem tanultam, az előzetes tudásom pedig konvergál a 0-hoz. Ehhez tartozik még az is, hogy nem egy tudatos hitetlen családból származom, tehát nem hallottam soha olyat, hogy pl. mivel miért nem értünk egyet, hanem csak egyszerűen anyukám nem az a nagyon gondolkozós fajta, nem szeret filozofálgatni, nem igazán vannak elképzelései a világról. Persze, van élettapasztalata, miegymás, de konklúziók levonásában nem olyan erős. Rosszindulat nélkül írom ezt, de igazából nem is ez a lényeg.

Most 20 éves vagyok, pár évvel ezelőtt már megfogalmazódott bennem, hogy komolyabban utána kéne járni a vallási irányzatoknak, és ha valamelyikben meg tudok győződni, akkor akár meg is térhetnék. Hiányzott, hogy nem igazán kaptam otthonról erkölcsi útmutatást, vagy hasonló dolgokat, mindent magamnak kellett felépítenem. (Már amennyit eddig felépítettem.)

Most, ahogy elkezdtem az egyetemet, tapasztaltam, hogy elég sok vallásos ember van a szakon, leginkább katolikusok, ami amúgyis egy új közeget jelent nekem (vallási szempontból is), de mivel nevezetesen matematika szakon vagyok, ezért az elején ez elég meglepő volt számomra, hogy ennyien vannak. Nem tudtam, hogy tudják összeegyeztetni a tudományokat és a vallást, azóta erre már rájöttem, és nem is túl nehéz. :) Elhatároztam, hogy most utána tudok járni a dolgoknak, van hozzá megfelelő közegem is. Összebarátkoztam egy római katolikus lánnyal, el is vitt ilyen katolikusoknak szóló táncórára, hogy minél több vallásos emberrel tudjak beszélgetni. Volt, ami nem tetszett ott, az oktató sok szexista viccet mondott, vagyhát nem is viccet, megjegyzést, pl. hogy nem hülye az csak nő, meg a nőknek a konyhában a helyük, ilyesmik. Sok lány, köztük a barátnőm is nevetett ezeken. Lehet, ez egy kicsit másik téma, és mások szerint nincs ezzel semmi baj, és én vagyok a femináci, de nekem ez nagyon-nagyon fura helyzet volt. :D

A lényeg, hogy minél több hívő emberrel próbálok beszélni a hitéről, itt, gyakorin is sokat szoktam olvasgatni, de az a baj, hogy van egy kép a fejemben, ami tetszik, például, hogy a vallás biztonságot ad, végülis megválaszolja az élet nagy kérdéseit, amikről én csak találgatok, stb., tehát én tényleg nyitott lennék, szinte várom, hogy megtérítsenek, Jehova Tanúival is beszélgettem, mormonokkal is, mindenféle irányzatban keresem magamat, de egyelőre nagyon nem találom.

Pl. megkértem ezt a barátnőmet, hogy küldjön keresztény zenéket, elküldte többek között ezt: https://www.youtube.com/watch?v=TDyR1UuXzUg&ab_channel=N%C3%..

Ez elvileg egy elég ismert dal, és amikor először hallottam, kiakadtam, sírtam, hogy nem tudok hinni, közben pedig annyira megnyugtató egy dal, és olyan jó lenne, ha el tudnám hinni a szövegét, de nagyon távol áll tőlem. Arra gondolok, hogy milyen erős hitrendszere lehet egy olyan embernek, aki ilyeneken nőtt fel, és ezeket el tudja hinni, én pedig akárhány emberrel beszélek, akármennyit olvasok, nem tudok hinni.

Ja, igen, az imádat a legnagyobb bajom. Nem tudom elképzelni, hogy tudnám imádni Istent, sajnos nagyon abszurdnak érzem, úgy érzem, semmi közöm ehhez az egészhez, pedig sok olyan ismerősöm van, akinek nincs egyébként kiforrott gondolata a dologról, és nem is igazán szokott gondolkodni ilyenekről, de azért valamennyire hisz Istenben, és át tudja élni félig-meddig a dolgokat. Ezt sem annyira értem. Vagyhát a mögöttes pszichológiát igen, az egyszerű, csak nem értem, nekem miért nem megy. Lehet, túl sokat akarok egyszerre, és nem azzal kéne kezdenem, hogy egyből imádnom kell bárkit is. Nem tudom, mik lehetnének az első lépések, gondolkodtam azon is, hogy a mormonok szoktak ingyenes Biblia-vizsgálatot, erre is gondoltam már, hogy nem lehet rossz ötlet.

Ja, mert amúgy vannak más aggályaim is, egyelőre nem tudom elképzelni, hogy egy könyv határozza meg az életemet. Pl. beszélgettem a barátnőmmel a különböző szexuális beállítottságokról, és ő úgy gondolja, hogyha valaki meleg, akkor nem bűn, ha nem ellenkező neművel szexel, de hogyha biszexuális, akkor mivel megvan a lehetősége, ezért, ha azonos neművel szexel, az bűn. És mindezt a Bibliára alapozza, tehát én ezt nem tudom elképzelni, hogy az alap gondolataimat egy könyvre alapozzam. Meg azt sem tudom elképzelni, hogy én bűnnek tartsam, ha azonos neműek szexelnek. Ez nagyon-nagyon messze áll tőlem. Nem tudom, hogy ilyen kérdésekben eltérek az írottaktól, akkor már nem lehetek hithű keresztény? Gondolom nem, de attól még hihetnék Istenben.

Összegezve, természetesen tudom, hogy minden hívő más, de az például, amit a táncóráról meséltem, egy katolikus közösségben elfogadott volt. Tehát nem csak egy random, magát kereszténynek mondó ember mondott ilyeneket az utcán. Erről a kérdésről tényleg eltérhetnek a vélemények, és tűnhetek csak simán hisztisnek, a lényeg igazából az, hogy van, amivel nem tudok azonosulni közösségen belül. Persze azt is el kéne döntenem, hogy elég-e az, hogy csak hiszek úgy, mint sokan, így félig-meddig (ami nem tudom, mennyire menne nekem), vagy tényleg szeretnék találni egy olyan vallási irányzatot, amivel őszintén, teljes egészével azonosulni tudok. Nyilván ez lenne a legjobb, de sajnos még hinni sem tudok.

Köszönöm annak, aki végigolvasta, lehet, egy kicsit kesze-kusza volt, de azért remélem, nagyjából érthető voltam. Van valakinek tanácsa, hogyan tudnék jobban tájékozódni? Elmehetek pl egy templomba, hogy heló, itt vagyok, szeretnék megtérni? :D Gondolom igen, vagyhát lehet valami ilyesmi feladatuk a papoknak, de az már nagyjából kiderült, hogy a katolicizmus valószínűleg nem az én vallásom.

2021. jan. 10. 01:25
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:

https://www.youtube.com/watch?v=YUageJdwyPY&ab_channel=jeeva..

Meg van ez a szám is, ez is elég ismert, úgy tudom. Sajnos ez inkább tűnik nekem valami viccnek, mint komolyan vehető dolognak. Arra is gondoltam, hogy gyerekdal lehet, hogy így ugrálnak, de nem. Nem az. :( Ettől a daltól is csak azt érzem, hogy messze vagyok Istentől. (Tudom, hogy ezek a dolgok nem reprezentálják az egész keresztény közösséget, de na.)

2021. jan. 10. 01:30
 2/20 anonim ***** válasza:
83%

Én nem vagyok vallásos, szóval valószínűleg az én véleményem tökre nem mérvadó, de azért leírom.

Egyáltalán már azt sem értem, miért kell Isten közelségéhez/ szeretetéhez/ vagy egyszerűen a belé vetett hitthez vallásosnak lenni? Én hiszem hogy van Isten, és hiszem, hogy minden jót neki köszönhetek az életemben, de ez csak egy alap hit bennem, semmilyen vallást nem űzök. Szóval lehet, hogy neked is könnyebb lenne, ha nem egy bizonyos vallás minden előírásának szeretnél megfelelni és teljesen magadénak érezned az egész vallást. Egyszerűen csak Isten határtalan szeretetében és jóságában próbálj meg hinni kezdetben, aztán majd ha úgy érzed találtál egy számodra megfelelő vallást, akkor elkezdheted azt gyakorolni.

Fedezd fel Isten hatalmát, segítségét az apróbb dolgokban és légy hálás neki mindenért, hisz minden jó tőle ered.

2021. jan. 10. 02:08
 3/20 anonim ***** válasza:
74%

Imádni legfeljebb csak azt lehet, akit ismersz...

Ha a katolikus vallás érdekel, arra elsődlegesen ott van a templom és nem a tornaóra.

(Habár ott is vannak rossz papok).

2021. jan. 10. 02:12
 4/20 A kérdező kommentje:
De akkor menjek be egy templomba, és ott segítenek a papok? Aztán majd elkezdhetem magamban építeni a dolgot?
2021. jan. 10. 02:20
 5/20 anonim ***** válasza:
63%
Pontosan
2021. jan. 10. 03:35
 6/20 anonim ***** válasza:
41%

2

A vallás nélküli hitnek mi értelme? Ateistaként fel nem tudom fogni. A vallásos még érthető, van valami alap. De egy vallástalan hívő abban hisz, amiben akar? Mégis hogy gondolhatja, hogy pont az ő fantazmagóriája igaz?

2021. jan. 10. 10:35
 7/20 munyamunya ***** válasza:

Kérdező!

Az alap kérdésedre (miért nem tudod imádni Istent) az a válasz, hogy azért, mert nem vagy megtérve. A lelkivilágod indíttatása alapján keresgélsz most, ami nem rossz dolog, innen is el lehet indulni, de valójában még nem tetted meg az első lépést az Istennel járásban.

Alapvetően változik meg az ember szemlélete, amikor megtérést kap az Örökkévalótól: megutálod a saját természetedet, az addigi életmódodat, felismered a sok vétket, amivel az Istent szomorítottad, és el sem tudod képzelni, hogy az Ő közelsége és tanítása nélkül élj tovább. Ha ez megtörténik, akkor az imádat nem valami magadból saját kezűleg kicsiholni való dolog lesz, hanem a bensőd, a lényeged alapállapota.

Amíg ez nem adatik valakinek felülről, addig marad az emberi filozofálgatás és moralizálás.

2021. jan. 10. 11:01
 8/20 anonim ***** válasza:
76%

"hogy gondolhatja, hogy pont az ő fantazmagóriája igaz?"

Pedig sokan vannak ám így!

És igazuk is van...

...mármint: más mi alapján gondolja, hogy pont az ő vallása igaz?

Azért, mert sokan hiszik?

Ez ugye nem érv.

2021. jan. 10. 11:21
 9/20 KZitus ***** válasza:
33%

Szia

Mert nem ismered. Hogy lehet imádni akár Istent is, ha semmit sem tudsz róla. (Viszont rengeteg Vele kapcsolatos rágalmat hallhattál már róla az életed során, pl. azt, hogy kegyetlen, mert megengedi az emberek szenvedését).

Viszont rendelkezésedre áll számodra is a Biblia, ahol olvashatsz, tanulhatsz rengeteg mindent Istenről. Tudtad?, azt is írja, akár Isten barátja lehetsz? Ábrahámról is ezt írja a Biblia ( ’Ábrahám hitt Jehovában, és ez számított neki igazságul, és Jehova barátjának nevezték őt’ ” Jakab 1:1;)

Kedvesen meghív tégedet is:„Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok” JAK 4:8.

Isten mindent megtett ahhoz, hogy közel kerüljél hozzá, de csak azon az úton, amelyet kijelölt erre a célra:„Senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam” János 14:6.

2021. jan. 10. 12:02
 10/20 anonim ***** válasza:

Ez is jó csapat :)

[link]

Aki keres talál, szóval maradj éhes.

2021. jan. 10. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!