Egy pap kicselezheti a gyónási titkot? Lenne ennek következménye?
Nem kell színészkedni! :)
Nyugodtan viselkedj természetesen, őszintén! :)
Mondd el, hogy ki akarod próbálni a gyónást.
Elárulom, hogy a pap vagy ezerféle emberrel találkozott már, az a dolga, hogy átlásson rajtad. :) Egy-két szóból le fogja vágni, hogy egy tökkelütöttel van-e dolga (de akkor is el fog veled beszélgetni), vagy egy Isten-keresővel, aki félszegen hülyéskedés mögé akarja rejteni a valós énjét.
Ja! És előfordulhat ám, hogy úgy kinyögöd a kis-nagy bűneidet akaratod ellenére, mint a sicc! Úgy válhat komollyá az egész, ahogy nem számítasz rá! Szerintem kb. önmagadat sem ismered, nemhogy egy ismeretlen papot, akiről úgy gondolod, hogy kinevetheted.
De mondom, menj és próbáld ki :) Ne csak a szád legyen nagy itt ismeretlenül :)
Én pl. református létemre egyszer elmentem gyónni (nálunk imádságban van a gyónás, pap nélkül), még gimnazista koromban. Megmondtam az atyának, hogy ref. vagyok és még sosem gyóntam. Tök normálisan fogadott, jót beszélgettünk. Úgy gondolom, hogy te sem veszíthetsz.
Nem adhatja ki, a gyónás ugyanúgy megpróbáltatás lehet a papnak, mint a gyónó félnek.
...azt viszont nem tudom, hogy amerikában, vagy angliában ez hogy megy, ahol is feljelentési kötelezetség van, de gondolom bizonyos szakmáknál kivételt tesz a jog.
"#2: napok óta írja a hülyébbnél hülyébb kérdéseket ezen a nicken...."
Hónapok óta...
Nem cselezheti ki igy.
Altalaban a papok nem emlekeznek arra, hogy mit gyontak meg nekik, mert a rovid tavu (un. munkamemoriaba) kerul, tehat ahogy jon a kovetkezo gyono, kitorlodik az elozo.
Masreszt meg, figyelj, kepzeld el, ott ulsz a gyontatoszekben, es egyszer csak megszolal a pap: "a Horvath Pista most gyonta meg, hogy benyult a Kis Juliska szoknyaja ala... jaj! mi volt ez? ezt nem en mondtam! ezt Isten mondta most!"
Te sem hinned el, ugye? :-D
Egyebkent valoban, pl. Angliaban most van vita arrol, hogy torvenyt kellene hozni, hogy ha egy papnak egy masik pap meggyonja, hogy pedofil tettet kovetett el, akkor fel kell jelenteni. Bar az anglikanok nem nagyon gyonnak, a papjaik azert igen, es itt is voltak eltusolasok pedofilia ugyben.
#6 kiemeltem a kérdést...
Köszi a válaszokat :)
Amúgy gondolkodtam, hogy kellene csinálom egy olyan híroldalt, ahol hülyeségek van (talán mintha létezik is ilyen).
Most lehetne egy új cikk:
Bekapcsolva maradt a kihangosító a gyóntatóban...
Kedves Kérdező!
Jöhet! Várjuk a kihangosított bűneidet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!