Ezzel kapcsolatban mi a véleményetek?
Keresztény vagyok, tényleg hiszek Istenben, Jézusban, követtem már el bűnöket (bár nem nagyon durva dolgokat) és azokat megbántam. Azóta igyekszem megváltozni, bár amúgy én kiskorom óta jártam templomba, alapvetően jó ember vagyok.
A kérdésem kicsit kínos. Régen gyakrabban maszturbáltam, újabban kevésbé, de sajnos ma is megtettem. Bár ez nincs konkrétan benne a Bibliában, hogy bűn lenne, én szeretnék leszokni erről, mert nem akarok bűnt elkövetni.
A kérdésem a megbánásra és meggyónásra irányul. Katolikus vagyok, tehát elvileg meg kellene gyónnom a bűneimet. A maszturbálásról nem biztos, hogy mernék beszélni egy papnak. Valamiért cikinek érezném, szerintem ezt cikibb meggyónni mintha azt kellene, hogy nem jártam templomba, vagy nem tiszteltem valakit vagy káromkodtam, vagy valami mást. Ha valaki megöl valakit, vagy esetleg megcsalja a párját, az lehet durvábbnak tűnik, én ezeket nem követtem el, de szégyelleném bevallani a maszturbálást, mert a pap egy idegen ember meg nem tudom, mit gondolna rólam.
Ha Istennek és Jézusnak magamban elmondom, bocsánatot kérek, megmondom, hogy szégyellem magam és igyekszem elkerülni, akkor tulajdonképp megbocsátódik? Akkor kerülhetek a mennybe?
Otthon imádkozva könnyebb bevallni, mint a templomban egy idegennek.
Úgy is mondhatnám, hogy én nem a saját bűnmegvallási ("gyónási") teljesítményembe vetem a hitemet, hanem Jézus tökéletes teljesítményébe, amit Isten beszámít majd az én javamra, mivel részese vagyok mind a halálának, mind a feltámadásának. Isten nem csak feketén-fehéren lát, hanem csak a teljesen tökéletes teljesítmény elfogadható neki. Ezért nem lehet sem papon, sem pápán, sem más emberen keresztül Isten elé járulni, Jézus az egyetlen út.
"Szektás agymosás" titulusnak pedig örölök, sőt boldoggá tesz, a Lk 6:22-23) miatt. "Boldogok vagytok, amikor gyűlölnek titeket az emberek, és amikor kiközösítenek, gyaláznak benneteket, és kitörlik neveteket mint gonosz nevet, az Emberfiáért. Örüljetek azon a napon, és ujjongjatok! Íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben, mert ugyanezt tették atyáik a prófétákkal."
üdv Stefán
Kedves kérdező!
Látom a válasz szekcióban kisdé eltértek a tárgytól és mint az eddigi ilyen témájú kérdéseknél, most is csak egy úgymond "kinek van igaza?" vita kezdődött el.
Ne hagyd hogy egy bűn távol tartson Istentől-mert amilyen messze van napkelte napnyugadtol olyan messze veti tőlünk bűneinket-hanem mégha hülyén is hangzik engedd hogy ez a vétek közelebb vigyen téged Jézushoz.
Ha azt mondod hogy "vétettem szemérmetlen érintéssel magamon" az talán nem annyira ciki. Nyugodj meg, szerintem MINDEN katolikus személy (aki komolyan veszi a hitét- átment már ezen. Nem vagy egyedül, az a pap többszor hallotta már ezt a gyónások során mint ahogy azt te el tudnád képzelni...ha pedig személyes ismerősöd a pap akkor azt tudom javasolni hogy keress fel egy másik plébániat. Velem is ez volt a helyzet, kiskorom óta ismertem a papot és nem akartam hogy "rossz benyomása" legyen rólam, mégis valamilyen kényszert éreztem aziránt hogy nála gyonjak és jó volt. Hihetetlenül érződött a hangján a megértés és az öröm. Örült hogy visszatértem Istenhez-hogy hazaértem. Ha egy pap ennyire örült képzeld el Jézus mennyire boldog lehet amikor a szégyent, félelmet félretéve teljes, őszinte szívvel visszafordulsz hozzá. Ne feledd: a pap csak egy eszköz; Isten a lényeg. Ne szégyen hanem a hited irányítson! Isten áldjon! Imádkozom érted! ❤️
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!