Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan kezdjek hozzá?

Hogyan kezdjek hozzá?

Figyelt kérdés

Régen hetente jártam templomba, gyakran imádkoztam, tényleg hittem, hogy létezik Jézus, angyalok, mennyország, szentek, bíztam a segítségükben, amikor szükségem volt rá, megkönnyebbülést éreztem misék után, gyónás után, egyszóval tényleg hittem az egészben.

Pár éve, főleg mióta egyetemista lettem, ez megingott bennem. Kezdtem elbizonytalanodni.

Ami a valláshoz való visszatérést illeti, sajnos elvesztettem egy közeli családtagomat, és ez volt hatással rám, meg bizonyos vallásos olvasmányélményeim és akkor kezdtem érdeklődni a vallásos dolgok iránt. Közben egyre több mindent olvastam róla, egyre jobban érdekelt, egyre jobban hittem ebben. Most már más érzéssel vagyok vallásos, mint tini koromban vagy kisgyerek koromban, mintha most értettem volna meg igazán Jézus tanításait és Istent. Azt is érzem, hogy kifejezetten megszerettem Jézust, hogy mennyire szeretnék vele találkozni, szeretném neki elmondani minden érzésem és gondolatom.

Már hónapok óta, de talán inkább évek óta viszont nem éreztem ezt az érzést, csak bizonyos alkalmakkor mentem a templomba, csak konkrét dolgok miatt imádkoztam és más dolgok kerültek előtérbe az életemben. A viselkedésem is hagyott kívánnivalót maga után, olykor minden volt, csak keresztény nem, bár sajnos voltak lelkileg megviselő időszakok az életemben és emiatt.

Ha eltávolodtam a vallástól, hogyan célszerű visszatalálni? Mindenképp illik gyónni és hetente templomba mennem? Fel kell lelkiekben készülni az első megújult imára, vagy nem kell ehhez semmilyen mise és templom, otthon is elkezdhetek imádkozni és mindent elmondani?

Kicsit szégyenérzetem van, hogy nem voltam elég vallásos hónapokon, éveken keresztül, hogy nem úgy cselekedtem, ahogy kellett volna, elbizonytalanodtam, most meg hirtelen meggondolom magam.

2020. dec. 22. 13:29
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
0%

"Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad."

És ez azt jelenti, hogy a papnak kell megbocsátani az Isten ellen vétett bűnöket? Te sem gondolod komolyan...

"Bizony mondom nektek: amit megköttök a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldotok a földön, a mennyben is fel lesz oldva."

Mióta van hatalma a papnak a bűnök alól való feloldozásra?

"Akinek ti megbocsáttok, annak én is. Krisztus színe előtt már meg is bocsátottam neki kedvetekért, ha egyáltalán volt még mit megbocsátanom."

Itt az egymás iránt való megbocsátásról van szó. Közel sem arról, hogy a papot Istenné avatjuk, és Isten helyett majd ő megbocsátja a bűnöket.

Erre egyedül Krisztusnak van hatalma:

Máté 9:6 Hogy pedig megtudjátok, hogy az ember Fiának van hatalma a földön a bűnöket megbocsátani (ekkor monda a gutaütöttnek): Kelj föl, vedd a te ágyadat, és eredj haza.

2020. dec. 23. 16:16
 12/17 anonim ***** válasza:

Igen, ezek azt jelentik, amit írtam. Jézus nem mondta, hogy csak arra az esetre vonatkozna, hogy az ellened vétő személynek kell megbocsájtani. Hol látod te ezt? Vagy gondolod, hogy ha te adott embernek nem bocsájtasz meg, akkor annak megmarad a vétke és elkárhozik? Nem kéne magadat istenné avatnod.

Egyébként jó, hogy idézted, mert láthatóan Jézus pont ezt a hatalmat adta tovább apostolainak. Továbbá Jakab levelében is olvashatod, hogy az egyház előjáróját kell megkeresni. Ott ugye egyszerre ír a testi és lelki betegségről.

Pál apostolt pedig szándékosan totálisan félremagyarázod. Hiszen a bűn elkövetője milyen kapcsolatban volt Pállal? Semmilyen. Ott Pál apostol harmadik, teljesen kívülálló félként beszél róla, hogy ő is megbocsát Krisztus színe előtt azoknak, akiknek mi is megbocsájtunk.

2020. dec. 23. 16:48
 13/17 anonim ***** válasza:

"Jézus nem mondta, hogy csak arra az esetre vonatkozna, hogy az ellened vétő személynek kell megbocsájtani."

Ne beszélj félre, kérlek! Jézus azt mondta, hogy az ember Fiának van hatalma megbocsátani a bűnöket. Erre senki másnak nincs hatalma. Sem a papnak, sem Neked, sem nekem.

"Vagy gondolod, hogy ha te adott embernek nem bocsájtasz meg, akkor annak megmarad a vétke és elkárhozik?"

Nem gondolom, és nem értem, hogy ez jön ide.

"Nem kéne magadat istenné avatnod."

Hát ez kész :DD. Te mondod azt, hogy a papnak hatalma van feloldozni a bűnök alól, és azt mondod, én avatom magam Istennek... nem érzed a paradoxont? :D Meg amúgy idézz már engem, ahol istenné avatom magam, kíváncsi lennék rá, mert én nem emlékszem erre...

"Egyébként jó, hogy idézted, mert láthatóan Jézus pont ezt a hatalmat adta tovább apostolainak."

Nem hatalmazta fel őket a bűnök bocsánatára.

"Továbbá Jakab levelében is olvashatod, hogy az egyház előjáróját kell megkeresni."

Bűnbocsánatért Krisztus elé kell járulni, nem a papokhoz. Idézd ezt a részt, kérlek!

"Pál apostolt pedig szándékosan totálisan félremagyarázod. Hiszen a bűn elkövetője milyen kapcsolatban volt Pállal? Semmilyen. Ott Pál apostol harmadik, teljesen kívülálló félként beszél róla, hogy ő is megbocsát Krisztus színe előtt azoknak, akiknek mi is megbocsájtunk."

Nem magyarázom félre, hanem Te nem érted, ami oda van írva. Pál apostol a leveleit gyülekezeteknek írta, amelyeknek ő volt az alapítója és vezetője. Ebből kifolyólag nem semleges abban, ha a gyülekezete valakivel konfliktusban áll. Tehát nem kívülálló fél. Nagyon nem.

2020. dec. 23. 19:43
 14/17 anonim ***** válasza:
34%

A római katolikus egyház már évszázadok óta bitorolja Isten előjogait és isteni tulajdonságokat, jogokat tulajdonít a pápának és papjainak.

1. A pápai szupremácia és csalatkozhatatlanság doktrínája. Jelentése: a pápa abszolút, ktségbevonhatatlan hatalommal rendelkezik a hívők felett, és tévedhetetlen a hit kérdéseiben. Ez csak Istenre igaz, tehát bitorlás. Persze ez az egész felsőbbrendűség és tévedhetetlenség elég vicces, ha belegondolunk, hogy egyes pápák milyen bűnöket követtek el a történelem során, és hányszor mondanak ellent egy újabb pápa kijelentései egy korábbinak (legalább az egyik tévedett, nem?).

2. A római katolikus papi kaszt, akik a "hívőknél", a "közembereknél" különb jogokkal rendelkeznek. Pl. ún. "szentségek" kiszolgáltatásának jogai, amellyel közbenjárnak Isten és emberek között. A Biblia szerint Jézus az egyetlen közbenjáró Isten és ember között (1 Tim. 2:5-6), tehát ez is visszaélés, és egyfajta visszatérés az ószövetségi rendszerhez, ahol még tényleg volt előjogokkal rendelkező papi osztály.

3. Miért lepődsz meg, hogy a római katolikus papi kaszt a bűnök alól való feloldozás lehetőségét is elbitorolja Istentől?

Ezek mind azt teszik lehetővé, hogy az emberek ne Istent keressék, ne tőle várjanak segítséget, hanem pápáktól, papoktól. Akik persze hazudnak, mert nekik nincs meg arra a hatalmuk, amiben tetszelegnek.

Mt 23:8-12 "De ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyátoknak se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van. Ne hívassátok magatokat tanítóknak se, mert egy a ti tanítótok: a Krisztus. Aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok! Mert aki felmagasztalja magát, megaláztatik, és aki megalázza magát, felmagasztaltatik."

üdv Stefán

2020. dec. 23. 20:57
 15/17 anonim ***** válasza:

Neked is boldog karácsonyt kedves gyűlölködő Stefán :)

Jaj elnézést, még a csúnya katolikusok Krisztus születését is megmerték határozni és egy adott napra tenni, pedig nem is akkor volt. Majd még mindjárt ezért is kárhoztatod az Egyházat és a katolikusokat.

2020. dec. 23. 21:04
 16/17 anonim ***** válasza:

"Neked is boldog karácsonyt kedves gyűlölködő Stefán :)"

Bár én nem Stefán vagyok, de ez mind igaz.

2020. dec. 23. 21:26
 17/17 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Kérdező!

Ne a valláshoz akarj visszatalálni hanem Istenhez!

Igen otthon is elkezdhetsz imádkozni! Sőt otthon imádkozz a legtöbbet! Ehhez nem kell sem mise sem templom.

ApCsel 9:11 Az Úr pedig azt mondta neki: Kelj fel, és menj el az úgynevezett Egyenes utcába, és keress föl Júdás házában egy Saul nevű tarzuszi embert, mert íme, imádkozik,

És olvasd Isten szavát a Bibliát! Ezek a kezdetek! Imádkozz és olvas! És ne templomba menj hanem gyülekezetbe ,hívő emberek közé akik komolyan hívők és akikkel beszélgethetsz Istenről az ő szaváról esetleges kérdéseidről stb.

2020. dec. 23. 23:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!