Hogyan kezdjek hozzá?
Régen hetente jártam templomba, gyakran imádkoztam, tényleg hittem, hogy létezik Jézus, angyalok, mennyország, szentek, bíztam a segítségükben, amikor szükségem volt rá, megkönnyebbülést éreztem misék után, gyónás után, egyszóval tényleg hittem az egészben.
Pár éve, főleg mióta egyetemista lettem, ez megingott bennem. Kezdtem elbizonytalanodni.
Ami a valláshoz való visszatérést illeti, sajnos elvesztettem egy közeli családtagomat, és ez volt hatással rám, meg bizonyos vallásos olvasmányélményeim és akkor kezdtem érdeklődni a vallásos dolgok iránt. Közben egyre több mindent olvastam róla, egyre jobban érdekelt, egyre jobban hittem ebben. Most már más érzéssel vagyok vallásos, mint tini koromban vagy kisgyerek koromban, mintha most értettem volna meg igazán Jézus tanításait és Istent. Azt is érzem, hogy kifejezetten megszerettem Jézust, hogy mennyire szeretnék vele találkozni, szeretném neki elmondani minden érzésem és gondolatom.
Már hónapok óta, de talán inkább évek óta viszont nem éreztem ezt az érzést, csak bizonyos alkalmakkor mentem a templomba, csak konkrét dolgok miatt imádkoztam és más dolgok kerültek előtérbe az életemben. A viselkedésem is hagyott kívánnivalót maga után, olykor minden volt, csak keresztény nem, bár sajnos voltak lelkileg megviselő időszakok az életemben és emiatt.
Ha eltávolodtam a vallástól, hogyan célszerű visszatalálni? Mindenképp illik gyónni és hetente templomba mennem? Fel kell lelkiekben készülni az első megújult imára, vagy nem kell ehhez semmilyen mise és templom, otthon is elkezdhetek imádkozni és mindent elmondani?
Kicsit szégyenérzetem van, hogy nem voltam elég vallásos hónapokon, éveken keresztül, hogy nem úgy cselekedtem, ahogy kellett volna, elbizonytalanodtam, most meg hirtelen meggondolom magam.
Templomba nagyon egyszerű újra visszatérni, mert egyszerűen újra heti rendszerességgel eljársz. A #2-es hozzászóló a szülőket hozta fel példának, én azt mondom, hogy annál is sokkal könnyebb és egyszerűbb. A szülő az ember, szeretete, jelleme, megszólalása, reakciója is emberi és tökéletlen. Egy szülő általában szeretettel várja vissza gyermekét, de ettől függetlenül is tehet bántó megjegyzést, lehetnek benne negatív gondolatok. Isten feltétel nélkül vár vissza, nem tesz egyetlen rosszalló megjegyzést sem.
Az pedig rendkívül jó gondolat, hogy gyónni is elmenj. Hidd el, a gyóntató pap is örülni fog, hogy annyi idő után újra mész. Karácsony pont jó idpont, hogy kicsit rendbe szedd lelkedet is a szentgyónás által.
Szia
Talán segítségedre lesznek Pál apostol gondolatai, ő hangsúlyozta, hogy „Hit nélkül . . . lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, a kik őt keresik” Zsidók 11:6.
"...kik őt keresik" - a hangsúly ennek szüntelen megtételén van.
Máté 6:33 "Így tehát állandóan tegyétek első helyre az életetekben a királyságot és Isten igazságos alapelveit, és akkor ezeket az egyéb dolgokat mind megadja nektek Isten."
Igen, az amit a 3as ír, menj el egy gyónásra, beszélgess egy kicsit a pappal és ő majd útbaigazít, illetve az ima is fontos.. kérd a Szentlelket, hogy vezessen majd. Illetve egy kis Rózsafüzér is segítene. Hallgass a lelkiismeretedre.
Miden jót és Isten áldjon! Örülünk, hogy visszatértél a hithez..
Olvasgasd a Bibliát kicsit, sok dolog lesz majd, amit még nem tudsz.
Hol van az a Bibliában, hogy bárki az Újszövetségben feloldozhat a bűnöd alól Jézuson kívül?
Például itt:
"Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad."
"Bizony mondom nektek: amit megköttök a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldotok a földön, a mennyben is fel lesz oldva."
Pál apostol is gyakorolta ezt:
"Akinek ti megbocsáttok, annak én is. Krisztus színe előtt már meg is bocsátottam neki kedvetekért, ha egyáltalán volt még mit megbocsátanom."
"De ezt Isten viszi végbe, akit Krisztus kiengesztelt irántunk, és aki minket a kiengesztelődés szolgálatával megbízott."
A tobbiek jol leirtak a gyakorlati dolgokat.
Azt szeretnem hozzatenni, hogy ne szegyelld magad amiatt, hogy nem voltal sokaig vallasos: kulonbozo eletszakaszok vannak, mas dolgok kerultek eloterbe, mas hatasok erte, mas dolgokra vagytal. Ne korholld magad.
Isten mindig tart karokkal var vissza teged. Kerj tole bocsanatot, megbocsat, es nem is fog tobbe emlekezni ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!