Tekinthetők egyfajta emberáldozatoknak az inkvizíció áldozatai?
Tekinthetők egyfajta keresztény emberáldozatoknak azok a százezrek, akiket az inkvizíció pusztított el az évszázadok során? Hiszen legtöbbször ünnepélyes keretek között égették el őket, a templomokban mutatták be a tőlük elkobzott tárgyakat, pl. a ruháikat, és teljesen ártatlanul, mondvacsinált ürügyekkel tartóztatták le őket.
Ez teljesen olyan szertartásilag, mint egy emberáldozat más vallásokban, mintha a keresztény istennek mutattak volna be emberáldozatokat, nem?
"#43.: mit akarsz ezzel mondani? Hogy nem is volt inkvizíció és hogy a papok nem is bujtogatták a babonás félelemben és tudatlanságban tartott népet?"
Igen, pontosan ezt akartam mondani... :)) Csak rákérdeztem, hogy mit olvastál a témában.
De akkor ajánlok könyvet, már itt több helyen is ajánlottam:
- Joseph Canning: A középkori politikai gondolkodás története
- R.W. Southern: A nyugati társadalom és az egyház a középkorban
Mindkét szerző angol, tehát jó eséllyel még csak nem is katolikusok, egyikük a Cambridge-i, másikuk az Oxfordi Egyetem tanára.
Azért ezeket a könyveket szoktam ajánlani, mert olvasmányosak, nincs tele szakzsargonnal és szerintem könnyen érthető azoknak is, akik még nem ásták bele mélyebben a témába.
De nem akartam vitatkozni és hogy a kérdésre is válaszoljak:
Az inkvizíció során halálraítéltek több szempontból sem tekinthetők emberáldozatnak.
1. Az inkvizíciós ítéletet mindig bírósági tárgyalás előzte meg, tehát ez egy jogi eljárás. A történelemből számos példa volt az emberáldozatra, de semelyik kultúrában sem volt előtte tárgyalás, illetve alapvetően nem elítélteket áldoztak fel.
2. Sőt: az emberáldozatok lényege, hogy a lehető legértékesebbet adjuk az istenségnek. Pl. ókor keleten ismert volt a gyermekáldozat. Vagy máshol szüzeket. A gyerekek is értékesek és a fiatal lányok is. Az aztékoknál meg egyenesen büszkeség és kiváltság volt, hogyha te lehettél az áldozat, mert ez biztosította, hogy az istenek fenntartsák a világot. Vagy ahol emberáldozat helyett állatáldozat volt: ott is a legértékesebb egyedeket ajánlották.
Ezzel szemben az inkvizíciós eljárásban elítéltekről beszélünk, akik a társadalom szemében bűnösök voltak. Se nem értékesek, se nem kiváltságosok, hanem olyan személyek, akiktől meg kell szabadulni.
3. Az emberáldozat mindig is ellentétes volt a kereszténységgel. Sőt, már az Ószövetségben is több helyen megjelenik, hogy Isten előtt nem kedves a véres-és égő áldozat. A keresztény hit szerint Jézus keresztáldozata hozta el az üdvösséget és bűneink bocsánatát, tehát nincs más szükség újabb áldozatokra ilyensformán.
#51.: "Az inkvizíciós ítéletet mindig bírósági tárgyalás előzte meg"
Illetve az elmaradhatatlan kínzás, amellyel a beismerő vallomást csikarták ki a "se nem értékes, se nem kiváltságos személyektől", vagyis a boszorkányoknak, eretnekeknek kikiáltott szerencsétlenektől, a másként, a haladóan gondolkodóktól. Mint pl. Károly herceg, II. Fülöp spanyol király idősebb fia, aki nem értett egyet az inkvizíció módszereivel, ezért őt is kivégezték eretnekként.
Persze érthető, hiszen akkoriban olcsó volt az emberélet, mert egyéb bajok nemigen voltak azidőtájt: betegségek, éhínség, háborúk, ugyan már! Legalább ott volt az emberek "boldogítására" az inkvizíció is.
Sok lesz már tőled ez a rengeteg hazugság. Egy II. Fülöp spanyol királyt találtam csak, akinek 2 Károly nevű gyermeke is volt. Egyik két éves korában halt meg, esetleg ő nem értett egyet az inkvizíciós eljárásokkal? Vagy a másik Károly nevű fia, aki apja ellen szervezett merényletet és fogságban halt meg?
Persze érthető, hogy kínodban már mindenfélét kitalálsz, de legalább olyan meséket kellene szőnöd, amik nem ellenőrizhetők ilyen könnyen.
Amúgy neked mennyivel jobb, hogy hazug meséket találsz ki erről?
Ne aggódj, igyekszem :)
Amúgy nem minősítettem senkit. Hazugságot írtál, hogy rosszabb fényben tüntesd fel az Egyházat. Lehet rosszul esik számodra az, hogy valaki leírja az igazat, de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!