Vannak itt olyan emberek, akikkel beszélgethetnék a vallásról?
Szeretnék kicsit tisztább képet kapni ezért, örülnék ha tudnék olyanokkal beszélgetni, akik vallásosak, és esetleg magyarázatokkal tudnak nekem szolgálni.
Nagyon sokat segítene.
Első sorban római katolikusokkal szeretnék beszélgetni.
Ha esetleg nincs olyan, akkor ebben a helyzetben szerintetek kihez fordulhatnék ezzel?
Kicsit azért ismertetném a helyzetem. Vallásosan neveltek, de a környezetemből idővel eltűnt és abban az időszakban, amikor válaszokat kerestem volna, akkor magamra maradtam. Most érzem a hiányát de az egész egy hatalmas katyvasz a fejemben. Szeretnék egészen az alapoktól tisztán látni.
Szia,
Én katolikus vagyok és mivel te is az vagy javaslom, hallgass a lelkiismeretedre elsősorban, fontold át és utána tudni fogod a helyes lépéseket.
Isten áldjon!
Ui. Ha nem tiszták az alapok, akkor pár beszélgetés egy pappal, vagy pár felnőtt hittan óra segíthet az adott plébánián.
A hittanórák tudtommal most online vannak.
# 25 vagyok
"A mise a templomba járás, az imák, a hit. Minek mi a szerepe a vallás kapcsán?"
A mise es a templombajaras a vallasgyakorlas resze. A katolikusoknal vasarnapi mise-kotelezettseg van, ami azt jelenti, hogy ha nem vagy beteg stb., akkor vasarnap vagy szombat este misen kell reszt venned.
A mise kozpontjaban a szentaldozas all, amely soran az ostya formajaban Jezus testet veszed magadhoz. Ebben csak az vehet reszt, aki volt elso aldozo (es bermalkozott?), es legalabb idonkent gyonni jar.
A mise egy rogzitett liturga (rituale) alapjan zajlik. Az elejen van egy kozos bunvallas, kesobb a Biblia reszeinek felolvasasa, a pap egy kb. 10 perces szentbeszedet tart (predikal). Ezutan kovetkezik az eucharistia (szentaldozas) liturgiaja: bizonyos dolgokat "valaszkent" kell a papnak mondani, o az ostyat es a bort atvaltoztatja Krisztus testeve es vereve. Aldozas elott van meg egy-ket dolog, amit mondani vagy csinalni kell, pl. beket kivanni egymasnak. Ha nem tudsz vagy nem akarsz aldozni, akkor is odamehetsz a paphoz aldast kerni. Utana, illetve kozben is vannak imak, konyorgesek, es enekek. Ezeket van, ahol odaadjak egy kis papiron elotte, vagy kivetitik kepernyore, hogy mit kell mondani. A misen nem muszaj "reszt venni", leulhetsz es csendben vegignezheted.
Imak: a katolikusoknal vannak rogzitett szovegu imak. A Miatyankot a protestans templomokban is elmondjak minden istentiszteleten. A katolikusok Mariahoz is imadkoznak kozbenjarasert, es az udvozlegy Maria-t is gyakran imadkozzak. A szentekhez is lehet kozbenjarasert imadkozni, de nem kell. Sok meditativ, kontemplativ imajuk is van, amelyeket elore megirtak. Pl. Szent Agostonnak vannak gyonyoru imai. Sajat szavaiddal is imadkozhatsz termeszetesen, ott es amikor akarsz. Van egy olyan imadkozasi forma is, hogy egy gyertyat gyujtasz egy oltarnal (ki kell fizetni) - a lenyeg, hogy az imat, amit elmondasz, a gyertya, amig eg, tovabb imadkozza a nevedben azutan, hogy elmentel.
Hited van, azt irod - a vallas, a mise az istenhit kifejezese, Isten jelenletenek atelese, Istennel kapcsolatba kerul altala az ember. De ez egyenenkent valtozik, hogy a mise miszteriumat milyen szinten es formaban eli at.
A katolikus vallas nagyon sok, neha szigoru szabalyt tartat be es hagyomanyt tart kovetendonek. A katolikusok altalaban magukban eldontik, mit tartanak be es mit biznak inkabb a lelkiismeretukre. Pl. tiltja az abortuszt, a hazassag elotti szexualis eletet, a hazassagban a fogamzasgatlast. Az ev bizonyos szakaban bojtolni kell, eloiras szerint. Rengeteg unnepuk van, amiket kulonbozo ritualekkal unnepelnek meg. Ezekrol boven talalsz informaciot a neten.
A vallás leginkább csak bajt okozott eddig a világban. Jézus éppen ezért nem vallást alapított, hanem arra hívta el az embereket, hogy kövessék őt nap mint nap, és tanulják meg tőle, hogyan kell Istent és az embertársaikat szeretni ugyanazzal a szeretettel, ahogyan Isten szereti őket. Jézus elhívása ma sem változott. A különböző kereszténynek mondott vallások különféle ideológiáinak, hagyományainak és szabályainak nagy része: kuka. Persze ennek a barátod nem fog örülni, ha ő a vallásában hisz. Én Jézusban hiszek, és ez elég. A vallást meghagyom azok számára, akiknek nincs jelen Jézus az életében.
üdv Stefán
#18 [kérdező]
Nem azt állítottam, hogy a kívülálló te vagy, de akik beszélgetésre itt jelentkeznek, ők mindnyájan ellenőrizhetetlen kívülállólók!
Nem tudod ellenőrizni, hogy netán a legjobb jóindulatból is, téveszmét kommunikál, ami pároddal a 'nemértésen' kívül még konfliktusokat is okoz(hat).
Stefan
"Persze ennek a barátod nem fog örülni, ha ő a vallásában hisz. Én Jézusban hiszek, és ez elég. A vallást meghagyom azok számára, akiknek nincs jelen Jézus az életében."
Ilyen nagykepuskodest mar regen olvastam, az biztos.
Ismeretlenul megitelsz es leszolsz valakit, mikozben sajat magad hátba veregeted. Pont te, aki soha nem arulod el, milyen vallasi kozossegbe jarsz.
Az ember a vallasaban nem HISZ.
Az ember a vallasat GYAKOROLJA.
Attol, hogy valaki a katolikus vallast gyakorolja, meg nyugodtan hihet Istenben es Jezusban.
Szerinted mi tortenik egy misen?
Jó dolog az, hogy ilyen nagy érdeklődést mutatsz a párod iránt. Ebből látszik, hogy szereted, és szeretnéd igazán megismerni őt, és mindazt amiben hisz.
Kérdezted, hogy "kihez fordulhatnék ezzel"
Maga a Teremtő Isten a legilletékesebb ebben, hisz ő hozta létre az embert és az emberi kapcsolatokat, és a házasságot is. Ezért mindenkinek szóló, hasznos tanácsairól olvashatunk a Bibliában.
Az egyik ilyenről ír a Filippi 2: 2- ben: "...ugyanúgy gondolkodtok, egyformán szeretitek egymást, teljesen egységesek vagytok, és egy a célotok."
Hogyan gondolkodhatunk egyformán? Ez nem azt jelenti, hogy nincs önálló gondolatunk, és a véleményünk, ízlésünk mindenben megegyezik a másik emberével. Azt jelenti, hogy megismerjük Isten tanácsait, és a gondolkodásunkat mindketten igyekszünk ahhoz igazítani. Ennek az egység lesz a következménye, mely örömet, szeretetet és boldogságot eredményez.
Hogyan lehet ezt megvalósítani?
Így válaszol erre a 4. vers: " miközben nemcsak a magatok érdekeit keresitek, hanem a másokéit is."
A Bibliában az életünk minden területére vannak hasznos tanácsok, ezért érdemes közösen megvizsgálni és alkalmazni ezeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!