Az ateisták már a kezdetektől elmondják a gyerekeiknek, hogy nem létezik a Jézuska, Húsvéti nyúl, etc, vagy ők is csak később árulják el?
Később nyilván.
Had maradjon a piciknek meg a gyermekies kis mese világuk 1 bizonyos korig. Utána vagy elmondják vagy magától rájön. Ez vallás független.
2-es egyetértek - ezt igaznak tartom felnőttként, amit alább Jakab leveléből olvashatsz, de ez egy elvont megfogalmazás, és még nem jó kicsi gyereknek.
Minden jó adomány és tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, akinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka (Jak 1:16-17).
Mert a kisgyerek számára az elvont dolgok még nem jók, képszerűen kell mesélni is, költői képekben, ehhez jó a rénszarvasszánon száguldó Mikulás, az angyal, aki lehozza az ajándékot, a nyuszi is jó..
és így is van, mi csak segédkezünk, amikor a boltban megvesszük a játékot, maga az ajándékozás szellemi szempontból magasabb szinten van, átélhetjük, amikor azt a titkot keressük, minek örülne az, akit nagyon szeretünk, hogy tudjuk kifejezni szeretetünket iránta.
"elmondják, hogy nem létezik"
Te most komolyan azt hiszed, volt gyerekkoromban arról fogalmam, hogy egyáltalán létezik olyan szó, hogy Jézuska? Elmehettél hetvenezer lakást jobbra, balra, akármerre, egy darab templom se volt nagyvárosban, szocializmus kellős közepén. "Télapó", mint olyan, az az óvodákban volt, de sose hülyítettek vele, hogy az repül a kéményen át. Természetesen tisztában voltunk vele, hogy a játék a játékboltból kerül haza, sőt, ha nem löktem volna oldalba a szülőket a kirakat előtt, hogy mit kéne megvenniük, akkor magától nem sok minden történt volna. Télapók ide meg oda...
7 igen - a kisgyerek érzi a csodát, szereti - és lerángatják a sárba, nagyon sokat vesznek el ezzel tőle. Boldog a gyerek, akivel ezt nem teszik.
"Nem szánom én az ostobát,
kinek üres a mennyek boltja:
ki méltó látni a csodát
az a csodát magában hordja."
(Babits Mihály)
Ateista vagyok, nincs gyerekem még, de biztos nem mondanám el a gyereknek hogy nincs Jézuska stb.
Nekik is meg kell hagyni hogy gyerekek legyenek, mi se kiskorunkba jöttünk rá hogy ateisták vagyunk szerintem.
Plusz én ráerőltetni se akarnám akkor se ha nagyobb lesz, döntse el ő hogy hisz e olyan dolgokba amiket nem látott, az álláspontom elmondanám, de nem érdekelne hogy egyetért e velem vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!