Jézus eredeti neve mit jelentett a saját nyelvén?
A Jézus név azt jelenti, hogy YHWH megment.
A Krisztus azt jelenti, hogy Messiás, Felkent.
Jézust úgy hívták, hogy Názáreti Jézus, keresztre feszítése után kezdték el Krisztus Jézusnak hívni.
A Jeho utal Istenre (JHVH), a sua rész pedig egy három mássalhangzós gyök egyik alakja, aminek hozzávetőleges jelentése felszabadít, megment. Azért hozzávetőleges, mert a sémi nyelveknél a szavak mássalhangzós gyökök különböző magánhangzós "feltöltésével" képezik. Magának a gyöknek nincs konkrét jelentése, hanem egy jelentésköre.
Például a k-t-b három mássalhangzó alkotja az "írni" gyököt, tehát az ebből képzett szavak írással kapcsolatosak:
katab - ő írt
koteb - író
hiktib - diktált
stb
Így aztán a Jé(ho)sua név jelentheti azt, hogy "JHVH megszabadít", de olyat is feltételeznek, hogy "JHVH a segítségem", vagy "JHVH a segélykiáltás".
Mt.1,23. Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, a mi azt jelenti: Velünk az Isten.
Ami azt jelenti, hogy ISten lejött közénk testben, emberi ábrázatban, Jézus krisztus személyében. ISten kinyilatkoztatta magát Jézusban. Jézusban ISten lakozott!
Zsid.2,7. Kisebbé tetted őt rövid időre az angyaloknál, dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt és úrrá tetted kezeid munkáin,
Zsid.2,9. Azt azonban látjuk, hogy Jézus, a ki egy kevés időre kisebbé tétetett az angyaloknál, a halál elszenvedéséért dicsőséggel és tisztességgel koronáztatott meg, hogy az Isten kegyelméből mindenkiért megízlelje a halált.
1Tim.3,16. És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.
Tehát gyakorlatilag Jézus és Isten egy és ugyanaz!
Jn.10,30. Én és az Atya egy vagyunk.
Jn.14,9. Monda néki Jézus: Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? a ki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nékünk az Atyát?
Jn.14,10. Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? A beszédeket, a melyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, a ki én bennem lakik, ő cselekszi e dolgokat.
Jn.14,11. Higyjetek nékem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van; ha pedig nem, magokért a cselekedetekért higyjetek nékem.
Jn.10,18. Senki sem veszi azt el én tőlem, hanem én teszem le azt én magamtól. Van hatalmam letenni azt, és van hatalmam ismét felvenni azt. Ezt a parancsolatot vettem az én Atyámtól.
Ettől függetlenül Jézus nevét több helyen is úgy említik és úgy írják, hogy Joshua, Yeshua,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!