Van egy elméletem. Mennyire van benne reláció? Hívők és ateisták válaszát is egyaránt örömmel várom!
Na... Felvezetésképp elmondom a gondolatmenetemet, hátha segít picit rákapcsolodni a témára.
Úgy a zsidó vallásból elindult a katolikus keresztény, utána a zsidóból még ha mondhatjuk így, létrejött a muzulmán vallás, aminek a szentkönyve tartalmazza a ószövetséget. Később a katolikusból kivált vagy létrejött a református és egyébb ágazatok. Maga az elméletem az hogy egykoron a zsidó vallás is valami vallás része volt, csak kivált vagy tovább fejlődött. Az internetes egy kis kutató munkát végezve ráleltem a mezopotámiai vallásokra és azokban találtam olyan hitvilági hasonlóságokat ami benne van az egyiptomiba,görögbe... na meg ha szimpla apoigriff iratokat nézzük tanokba hasonlit a budhizmusra. Az a elméletem hogy a földön valaha volt 1 világvallás, csak úgy mint egyszer 1etlen faj a genetikai hasonlóságok miatt, és egyetlen emberi nyelv.
Erről mit gondoltok?
Ha akartik idézzetek a bibliából,holt tengeri tekercsekből vagy apokriff iratokból csak fejtsétek ki miért lehetséges e vagy miért nem. Saját gondolatok is jöhetnek.
Illetve az a kérdés ha nem is 1 hatalmas vallás volt, mert a skandináv vallások földrajzilak messze voltak a többitől, akkor hány db fő vallás lehetett a kezdetekben?
Magam nem vagyok vallásos, de ez a elmúlt hetekbe érdekelni kezdett.
Figyelem a kérdéssel senkit sem akarok megsérteni vagy provokálni, csak érdekel.
Sziget-kontinens,mindegy.
Az a lényeg hogy miután a nagy kontinens elsülyedt több darabra szakadt,anktartisz is egy a nagy kontinensből.
És még a görögök idejében is éltek ott!
Jó irányba indultál el, kérdező.
A zsidó vallásnak valóban a sumer vallás az őse.
Azonban a sumer vallás nem világvallás.
A sumer vallásnak is volt őse, és az is helyi vallás volt.
A Földön soha nem volt sehol világvallás.
Ha egy kicsit tovább kutattál volna, akkor eljutsz az afrikai vallásokig, amelyek szintén mind helyi vallások.
Az emberiség mindig is tagolt volt - kivéve a kialakulásakor. Akkor viszont még nem volt vallása!
Mire a vallás kialakult, addigra az emberiség már kontinenseket töltött be, és egyáltalán nem volt egységes.
Ezért a vallása se lett az, csak hasonló.
Nem, en ugy gondolom, hogy nem volt egy vilagvallas.
Minden nepnek megvolt a sajat vallasa, amely ha más nepekkel kapcsolatba kerult, keveredett mas nepek vallasaval, annak elemeivel.
Pl. az Oszovetsegben azert lovagolnak annyit a balvanyimadas ellen, mert a zsidokra hatott a kornyezetukben elo balvanyimado arabok vallasa, es voltak zsidok, akik, biztos ami biztos, abban IS hittek, maguknak balvanyokat faragtak stb.
Az, hogy a zsidok egyisten hitebol hogyan alakult ki a keresztenyseg es a muzulman vallas, illetve hogyan valtak ki a reformatusok a romai katolikusbol, azt mar azert elegge tudjuk. Nagyon sokszor politikai, hatalmi erdekekbol. Europaban a keresztenyseg elterjedese is politikai okokbol folyt le, pl a magyarok, finnek, stb. , de angolok es mas pogany nepek kozott is.
Ha egymastol latszolag fuggetlen vallasokban, pl. buddhista vagy mezopotamiai vallas, hasonlo elemeket talalunk, akkor az inkabb veletlen, vagy amiatt van, hogy az emberiseg egymastol fuggetlenul is hasonlokeppen gondolkodott, hitt vagy felt, magyarazta a vilagot es vigasztalta magat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!