A keresztény vallás szerint, a kegyes hazugság vagy az elhallgatás is bűn?
Kegyes hazugság alatt azt értem, ha például odajönne hozzám egy kövér és csúnya lány és rákérdezne, hogy "Kövér vagyok?", "Csúnya vagyok?" stb., és én erre azt válaszolnám, mert nem akarom megbántani, hogy "Nem az.", vagy hasonló szituációkat.
Elhallgatás alatt pedig azt értem, hogy például csináltam valamit, ami nekem rossz lenne, ha megtudná az a bizonyos illető és nem kérdez rá, viszont önként nem mondom el neki, így nem is hazudok.
Ez bűnnek számít?
Amúgy ez hol van megfogalmazva a Bibliában? Mert a Tízparancsolatban csak annyi van, hogy ne tégy hamis tanúbizonyságot felebarátod ellen.
Szia
Ha ismered a hazugság eredetét, akkor azt is megérted hogyan tekint Isten arra, ha az ember hazudik. Azt a fogalmat,"kegyes hazugság", az ember találta ki.
Tudod-e, hogy minden betegség, minden fájdalom és a halál hazugság miatt jött a földre? — Az Ördög hazudott Istenről az első asszonynak, Évának. Ennek következtében Éva megsértette Isten törvényét. Éva azután rávette Ádámot, hogy ő is szegje meg Isten parancsát. Ettől fogva bűnösök voltak, s minden gyermekük bűnösként jött a világra. És a bűn miatt kellett nekik szenvedni és meghalni. Mivel kezdődött mindez? — Egy hazugsággal.
Nem csoda, hogy Jézus azt mondta: az Ördög hazudozó és a „hazugság Atyja”. Elsőként ő hazudott. Ha valaki hazudik, akkor ugyanazt teszi, amit az Ördög tett. Erre gondoljunk, ha kísértést érzünk a hazugságra. - János 8:44
"Ti a ti atyátoktól, az Ördögtől vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok tenni. Az gyilkos volt kezdettől fogva, és eltért az igazságtól, mert nem szereti az igazságot. Azért hazudik, mert ő ilyen. Ő hazug, és a hazugság atyja."
Visszatérve a kövér, csúnya lányra, tudd, ő soha nem kérdezi meg tőled: szép-e?, mert tudja a választ! De ha mégis megtenné, akkor talán lehet neki arról beszélni, egy nőt elsősorban a belső szépsége szépítheti meg, még ha kívülről talán nem olyan mint szeretné.
Tapasztalatból írom: lehet gyönyörű nőt belső romlottsága miatt "boszorkánynak" látni egy idő után, és lehet csúnya nőt a belső értékei miatt nagyon szépnek látni egy idő után. Ezt megtapasztaltam - hazugság nélkül.
(Kolosszé 3:9) 9 Ne hazudjatok egymásnak. Vegyétek le a régi egyéniséget a szokásaival együtt,
A világban szokás, a keresztény az új egyéniséget felvéve nem utánozza a világot.Isten erkölcsi alapelvei mélyebbek, és nem felületesek.
Nincs kiskapú
...ja keresztény vallás szerint kérdezted. Nos: Kolosszé 3:9
"Ne hazudjatok egymásnak. Vegyétek le a régi egyéniséget a szokásaival együtt,..."
Efézus 4:25
"Ezért most, hogy levettétek a hazugságot, igazat mondjon mindegyikőtök az embertársának, mivel ugyanannak a testnek vagyunk a részei."
Jelenések 21:8
"De a gyávákra, hitetlenekre, szennyükben undorítókra, gyilkosokra, azokra, akik szexuális erkölcstelenségben élnek, spiritizmussal foglalkoznak, a bálványimádókra és az összes hazugra a tűzzel és kénnel égő tó vár. Ez jelenti a második halált.”
Figyeld meg a hazugságot milyen bűnök közé sorolja.
(Lukács 16:10) 10 Aki hű a legkevesebben, az a sokon is hű, és aki igazságtalan a legkevesebben, az a sokon is igazságtalan.
Aki "kicsit" hazudik, az nagyban is hazudni fog. Mindig kis dolgokban kezdödnek a rossz dolgok.
Köszönöm a válaszokat, hasznosak!
Sok olyan ember van nemtől függetlenül, aki olyan kérdéseket tesz fel, amire tudja a választ, viszont, ha ennek mástól hallja az ellenkezőjét, az megnyugtatja, ha pedig álszerényen kérdez, az szintén megnyugvással és büszkeséggel tölti el.
Attól függ mit halgat el valaki.
Ugyan is Jézus sem mondott el mindent, különösen azoknak, akikre nem tartoznak bizonyos információk. Ez alapján kell megfontolni, mikor kell halgatnunk.
(Prédikátor 3:1) 3 Mindennek meghatározott ideje van,. . .
(Prédikátor 3:7) . . .ideje a hallgatásnak és ideje a szólásnak;
Ismerjük azt a szólást, hogy "ne szólj szám, nem fáj fejem."
A keresztények Jézustól azt a tanácsot kapják, hogy legyenek óvatosak, és ne vessenek gyöngyöket illetéktelenek elé.
Egy személy nem köteles feltárni valós információkat olyanoknak, akik nem jogosultak azokra.
Ezért volt az, hogy Jézus néhányszor nem volt hajlandó feltárni minden információt, illetve közvetlen választ adni bizonyos kérdésekre, amikor ez bajba sodorhatta volna.
PL:(Máté 21:23–27) 23 Miután pedig bement a templomba, a magas rangú papok és a nép vénei odamentek hozzá, miközben tanított, és ezt kérdezték: „Milyen hatalommal teszed ezeket? És ki adta neked ezt a hatalmat?” 24 Jézus ezt felelte nekik: „Én is kérdezek tőletek valamit. Ha tudtok rá felelni, én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem ezeket: 25 Kitől kapta János a hatalmát, hogy kereszteljen? Istentől vagy emberektől?” Azok pedig tanakodni kezdtek maguk között, így szólva: „Ha azt mondjuk: »Istentől«, azt fogja mondani nekünk: »Akkor miért nem hittetek Jánosnak?« 26 Ha viszont azt mondjuk: »emberektől«, akkor félhetünk a sokaságtól, hisz mindnyájan prófétának tartják Jánost.” 27 Így hát ezt válaszolták Jézusnak: „Nem tudjuk.” Ő pedig így szólt hozzájuk: „Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!