Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia ír bármit arról hogy...

A Biblia ír bármit arról hogy a föld lapos?

Figyelt kérdés
Vagy csak a lapos föld hívők dobaloznak vele?!

2020. okt. 27. 18:42
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
72%
Miért. A föld nem lapos?
2020. okt. 27. 20:39
 12/23 anonim ***** válasza:
62%

"Pl a kismama hasa kerekedik."

Aha... nem. A kismama hasa gömbölyödik. Értem, hogy van egy ilyen áthallás, hogy kerekedik = három dimenzió, de ettől nem lesz a kerekség = gömbölyűség.

Vagy ha úgy gondolod, hogy a kerekség az egy tudományos kifejezés akkor kiváncsi vagyok, hogy értelmezed pl az egek oszlopai kifejezést.

2020. okt. 27. 20:56
 13/23 anonim ***** válasza:
71%

Legalább hatszor volt már a kérdés!

Minden alkalommal jönnek a valláskárosultak, és próbálják menteni a menthetőt.

De a Biblia világképe EGYÉRTELMŰEN a lapos Föld!

Legalább 12 helyen ír erről.

Csak a normális keresztények MA MÁR ezt épp úgy figyelmen kívül hagyják, mint a megkövezésről szóló törvényeket (amelyekről szintén ír).

2020. okt. 27. 21:32
 14/23 anonim ***** válasza:
78%

Izajás 40,22 bár héberül íródott, de nézzük meg az ősi LXX fordítása:

"ὁ κατέχων τὸν γῦρον τῆς γῆς καὶ οἱ ἐνοικοῦντες ἐν αὐτῇ ὡς ἀκρίδες ὁ στήσας ὡς καμάραν τὸν οὐρανὸν καὶ διατείνας ὡς σκηνὴν κατοικεῖν"

Link: [link]

A szótárból kifolyólag nekem a γῦρον szó jelentéséből nem következik a gömb alakú, (geoid) világkép. A Káldi-Neovulgátában "földkorongról" van szó, ami szintén kerek, de lapos. Az idézett SZIT fordításból, ahol a héber az alapszöveg, figyelni kellene az olvasásnál:

"...Ő terítette ki, mint valami leplet, az eget, s kifeszítette, mint a lakósátrat."

Ha ebből nem esik le a lapos világkép, akkor semmiből... Ha a szerző felnézett az egre, azt egy lepellel kifeszített sárorhoz hasonlította. A lepel lapos, nem kerek, remélem ez nem vitás. Max abban lehet vita, hogy miféle égről van szó. Ami természettudományos szemszögből nem vita, hiszen egy ég van, az, ami a fejünk fölött van, és pont.

Link a szótárhoz: [link]

Másrészt nézzétek már meg légyszíves, az előző oldalon kinkelt bibliai világképet. Van ott egy egyéb csemege is, nem csak a lapos Föld. A Biblia nem tudományos alkotás, hanem irodalmi mű, és ez még akkor is igaz, ha hisz valaki a sugallmazottságában. A tudományos hibák max a fundamentalistákat zavarja, a normális híveket nem.

2020. okt. 27. 21:40
 15/23 anonim ***** válasza:
56%

A görögök már Hérodotosz korában, i.e. 440 körül tudták, hogy a Föld gömb alakú és a hellenisztikus befolyás miatt, ami számos helyen felfedezhető a Bibliában, az Újszövetség már ennek fényében íródott. Amint tudjuk, Szamoszi Arisztarkhosz már a heliocentrikus világképet tanította és a Földgolyó méretét Eratoszthenész i.e. 250 ben megdöbbentő pontossággal meg is mérte.

Viszont a Teremtéstörténet korában még biztosan a lapos Föld elmélete volt érvényben, ezt ki lehet következtetni a Bibliából.

- Lőn reggel, lőn este, első nap -

Valahogy így szól a szentencia, régen olvastam, elnézést, ha nem pontos, azért nem tettem idézőjelbe, de mindenki ismeri és ez a lényege.

Ebből világosan kiderül, hogy úgy gondolták, hogy a lapos Föld felett keletről nyugatra átsuhan a Nap, mert csak így van értelme, ugyanis a gömbölyű Földön ez értelmetlen, hiszen itt egyidejűleg jelen van minden napszak, sőt, minden óra, ráadásul a ma és a holnap is egyszerre, illetve a tegnap, attól függően, hogy a dátumválasztó vonal mellett melyik oldalon állunk éppen.

Ha Jeruzsálemben éppen reggel van, akkor a Föld túlsó oldalán meg este és más pontján meg ugyanakkor nappal, vagy éjszaka, vagyis ezt semmiképpen sem ismerhették a teremtéstörténet írásakor, mert akkor biztosan másképpen fogalmaztak volna.

2020. okt. 28. 09:28
 16/23 anonim ***** válasza:
18%

A Biblia nem beszél lapos földről! A magyar fordításokban gyakran a 'földkereksége' szó szerepel. Ézsaiás 40,22-nél az angolban circle(kör,körvonal,körpálya,kerület,karika)szerepel.

"It is he that sitteth upon the circle of the earth,..."(King James)

A németben ugyanez Kreis(kör,kerület,ívesen hajló) -ként szerepel.

"Er thront über dem Kreis der Erde,..."

A föld oszlopai ill. az ég oszlopai jelképes értelemben szerepelnek.

Csakúgy mint pl. az egek csatornái (a felhők) (Ésa. 24,18;Jób. 38,34) vagy a föld szegletköve!

Példa:

Jób. 38,4

Hol voltál, mikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg, ha tudsz valami okosat!

Ember nem volt ott a teremtésnél aki látta volna vagy tanúsíthatná Isten munkáját!

Jób. 38,5

Ki határozta meg mértékeit, ugyan tudod-é; avagy ki húzta el felette a mérő zsinórt?

A kérdés azért hangzik el hogy rámutasson az emberi tudás vagy tudomány korlátaira! Természetesen a Biblia válasza az hogy Isten volt a világ Teremtője, tervezője és kivitelezője! A Szentírás itt nem ad választ arra hogy Isten mit mi alapján tett pontosan! A kérdésnek nem is ez a célja!

Jób. 38,6

Mire bocsátották le [Zsolt, 104,5.] oszlopait, avagy ki vetette fel szegeletkövét;

A Szentírás itt azokra az erőkre, vagy törvényszerűségekre utal amelyeknek szerepük van abban hogy a földet a világűrben tartják, mint valami "oszlopok" vagy mint a "szegletkő" a falakat és az épületeket. Szintén a világűrre utalva bemutatja a Szentírás a földet úgy mint ami az "üresség"-ben a "semmiség"-ben van elhelyezve és kifüggesztve.

Jób. 26,7

Ő terjeszti ki északot az üresség fölé és függeszti föl a földet a semmiség fölé.

A belinkelt ábra helyesen mutatja azt, hogy 3 ég van, úgymint 1. ég a levegőég (légkör), 2. ég maga a világűr az égitestekkel (Jób. 38,31-33), a 3. ég pedig maga a menny, amely a legtágabb és terjedelmesebb egység lehet a 3 közül (Ján. 14,2).

Az ábrán helytelen viszont az égi vizeket a csillagos ég fölé helyezni! A vizek amelyekről a Szentírás beszél a mi egünkben és légkörünkben voltak a Biblia megadja a földhöz tartozó vizek (felhők ) felső határát is, amelyet a légkör felső részén található átmeneti tartományban ír le.

Jób. 26,10

Ő szab határt a víz színe fölé - a világosságnak és setétségnek elvégződéséig.

Az özönvíz idején ezek az égben levő vizek estek le a földre. Vagyis sokkal több víz volt korábban az égben mint amennyi napjainkban található felhő formájában!

Üdv: Gábor

2020. okt. 28. 12:24
 17/23 anonim ***** válasza:
31%

"A föld oszlopai ill. az ég oszlopai jelképes értelemben szerepelnek"

Persze, minden kijelentés jelképes, ami rámutat arra, hogy a bibliai szerzők mennyire nem voltak tisztában a kozmológiával. Ugyanabból a Jób könyvéből szedik ki a fundamentalisták azokat a "tudományos" dolgokat, amik az ő nézeteik/értelmezésük szerint helyes, és minősítik jelképessé azt, amiről ordít, hogy tévedés, pl. a Föld oszlopai.

Valójában azonban a zsidók nem voltak tisztában a kozmológiával, csak írták amit éppen gondolnak, de emögött nem volt semmilyen megfigyelés/kutatás. A zsidók nem foglalkoztak tudományfilozófiával, Nyugaton az ókori Görögországban viszont már tudták a hellének, hogy a Hold nem világít, hanem a nap fenyét tükrözi vissza. Szemben a bibliai szerzővel, aki szerint az is ugyanolyan világítótest (Gen 1,16). De persze fundamentalista barátainknak erre is megvan a magyarázata, csak kérdés, hogy mi, hiszen a Genezis 1-11 számukra hiteles tudományos/történelmi feljegyzés a Föld és élet kialakulásáról.

Sajnos a keresztény fundamentalizmus a mai napig nem veszi észre, hogy tevékenységével inkább arra mutat rá, hogy az istenhit komolytalan, nem pedig arra, hogy van valami értelme. Nem csoda, hogya az adventizmusból léptem én is az ateizmust mezejére.

2020. okt. 28. 15:47
 18/23 anonim ***** válasza:
0%

17

"Persze, minden kijelentés jelképes, ami rámutat arra, hogy a bibliai szerzők mennyire nem voltak tisztában a kozmológiával. Ugyanabból a Jób könyvéből szedik ki a fundamentalisták azokat a "tudományos" dolgokat, amik az ő nézeteik/értelmezésük szerint helyes, és minősítik jelképessé azt, amiről ordít, hogy tévedés, pl. a Föld oszlopai."

Szerintem csak az ordít hogy neked mennyire fogalmad sincs a Bibliáról! Jób könyve tele van igazságokkal akár szó szerint akár hasonlatokban mondja el!

"Valójában azonban a zsidók nem voltak tisztában a kozmológiával, csak írták amit éppen gondolnak, de emögött nem volt semmilyen megfigyelés/kutatás. A zsidók nem foglalkoztak tudományfilozófiával, Nyugaton az ókori Görögországban viszont már tudták a hellének, hogy a Hold nem világít, hanem a nap fenyét tükrözi vissza. Szemben a bibliai szerzővel, aki szerint az is ugyanolyan világítótest (Gen 1,16). De persze fundamentalista barátainknak erre is megvan a magyarázata, csak kérdés, hogy mi, hiszen a Genezis 1-11 számukra hiteles tudományos/történelmi feljegyzés a Föld és élet kialakulásáról."

És azzal hogy a hold a nap fényét tükrözi vissza nem világít?! Nem a hold a fény forrása de ettől még világít! A Szentírást nem a zsidók találták ki hanem a Szent Lélektől ihletett.

"Sajnos a keresztény fundamentalizmus a mai napig nem veszi észre, hogy tevékenységével inkább arra mutat rá, hogy az istenhit komolytalan, nem pedig arra, hogy van valami értelme. Nem csoda, hogya az adventizmusból léptem én is az ateizmust mezejére."

Azt hiszem hiába jártál az adventistákhoz ha semmit nem értettél ott meg! Mondcsak mi értelme van az ateizmusnak? Véletlen? Millió évek? Majomemberek? Értelmetlen önző élet? Élj a mának? Ha neked ezek mind értelmesek akkor tényleg jó helyen vagy!

2020. okt. 28. 17:08
 19/23 anonim ***** válasza:

Annyit tanultam ott, hogy még prédikáltam is a gyülekezetben, voltam szombatiskolai tanító is, és vezettem bibliakört is.

Szóval csak okosan, mert sokkal mélyebben ismerem az adventista teológiát, mint hinnéd. Ennek a tudásnak a birtokában mondom azt, hogy az adventizmus és vele együtt az egész keresztény fundamentalizmus egy téveszme.

Azt viszont azért nem hittem volna, hogy Reisinger János, Vankó Zsuzsa, Tokics Imre, Sonnleitner Károly vagy éppen Háló Sándor prédikációi ilyeneket nevelnek ki, mint amilyen te vagy. Jó, hogy időben megszabadultam onnan, a Biblia is azt mondja, hogy gyümölcséről ismerik meg a fát.

Kb. Living Witness-el és a 32%-ossal vagy itt a GYIK-en egy szinten, vitára teljesen alkalmatlan vagy, de az elvakultságodból kifolyólag ezt magad sem ismered fel. Na, te tényleg "laodiceai" állapotban vagy. De számodra is van szemgyógyító ír, ez pedig pl. az ELTE biológiai kara.

2020. okt. 28. 17:55
 20/23 anonim ***** válasza:
0%

19

"Annyit tanultam ott, hogy még prédikáltam is a gyülekezetben, voltam szombatiskolai tanító is, és vezettem bibliakört is.

Szóval csak okosan, mert sokkal mélyebben ismerem az adventista teológiát, mint hinnéd. Ennek a tudásnak a birtokában mondom azt, hogy az adventizmus és vele együtt az egész keresztény fundamentalizmus egy téveszme."

De úgy látszik a Jób könyvét még sem sikerült annyira megismerned, különben nem írtál volna ilyeneket! Szerintem viszont az ateizmus a téveszme!

"Azt viszont azért nem hittem volna, hogy Reisinger János, Vankó Zsuzsa, Tokics Imre, Sonnleitner Károly vagy éppen Háló Sándor prédikációi ilyeneket nevelnek ki, mint amilyen te vagy. Jó, hogy időben megszabadultam onnan, a Biblia is azt mondja, hogy gyümölcséről ismerik meg a fát."

Ami engem illet én a Szentíráson nevelődtem bár korábban hallgattam előadásokat a fent felsorolt emberektől is. De a személyes hitemet már régóta nem ezek az emberek befolyásolják. Utolsó mondatoddal én is egyetértek - "gyümölcséről ismerik meg a fát". Azt hiszem a te gyümölcseid számomra magáért beszélnek!

"Kb. Living Witness-el és a 32%-ossal vagy itt a GYIK-en egy szinten, vitára teljesen alkalmatlan vagy, de az elvakultságodból kifolyólag ezt magad sem ismered fel. Na, te tényleg "laodiceai" állapotban vagy. De számodra is van szemgyógyító ír, ez pedig pl. az ELTE biológiai kara."

Számomra soha nem a GYIK mércéje volt a mérvadó! Annak semmi jelentősége!

"Na, te tényleg "laodiceai" állapotban vagy."

Vicces egyébként pont egy kibukott hívőtől, mára egy ateistától ilyet hallani! Te már aztán biztos tudod!? Szerintem nézzél előbb tükörbe!

"De számodra is van szemgyógyító ír, ez pedig pl. az ELTE biológiai kara."

Ezt is a nagy tudományoddal a Jelenések könyvéből olvastad ki?!

2020. okt. 28. 18:44
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!