A tudomány szerint az ősrobbanásnak voltak előfeltételei vagy előtte a semmi volt?
A fizikának jelenleg nincs egzakt válasza az Ősrobbanást megelőző eseményekre.
Ami biztos: volt Ősrobbanás.
Az előzményekről viszont mindenki azt gondol, amit akar.
"Ami biztos: volt Ősrobbanás"
Szerintem is volt, de ez továbbra is csak egy elmélet.
Szerintem az "ősrobbanás előtt" kifejezés (?) az már egy olyan dolog, ami meghaladja az emberi felfogóképességet. Miért is képzeljük azt, hogy megérthetjük a körülöttünk lévő világ működését? Én úgy hiszem, hogy ez lehetetlen, vannak dolgok, amik vagy nem megismerhetőek, vagy egyszerűen nem tudjuk megérteni, feldolgozni.
Az Ősrobbanás mögött számítások és megfigyelések vannak, szóval több az, mint a "csak egy elmelet". Az Ősrobbanás "az elmélet". Úgy, mint a gravitációs elmélet, vagy az általános relativitáselmélet.
"Szerintem az "ősrobbanás előtt" kifejezés (?) az már egy olyan dolog, ami meghaladja az emberi felfogóképességet"
Ez így van. Eleve egy olyan állapotról beszélünk, amiben nem létezik az idő. Stephen Hawking a kezdeteket illetően, mondta, hogy nem létezett a kívül, csak a belül. Ezek a dolgok felfoghatatlanok. Bár azért a fekete lyukak kutatása valamivel betekintést enged a dolgok menetébe, mivel hasonló állapotok uralkodnak ott, mint az Ősrobbanás esetén.
Ha az Ősrobbanást Isten idézte elő, akkor jó kis feladványt adott vele az emberiségnek. Ezzel kutatásával elleszünk még egy darabig. :-)
5-ös vagyok. Lehet félre lettem értve több ponton is, de nem biztos.
Én is "hiszek" az ősrobbanásban, tudom, hogy egy stabil, megalapozott elmélet, ami mellett sok-sok bizonyítékot lehet felsorakoztatni.
De azért mondtam, hogy csak egy elmélet, mert végülis az, 100%ig nem bizonyított (tudtommal).
Másik: "Azért szerencsére elég sokan nem így gondolkodnak, és halad előre az emberiség a megismerés útján, ahelyett, hogy lemondóan megragadnánk a kőbaltás szinten :)"
Nem is azt mondtam, hogy nem kell törekedni a megismerésre, mert kell. Szimplán tudom (sejtem?), hogy az emberi elme kevés lesz bizonyos dolgok feltárásához, megértéséhez. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes valamit kutatni, legfeljebb sosem fogjuk megismerni, de ez így van jól. Egyszerűen kicsit egoista gondolatnak tartom, hogy az ember olyan fejlett lenne, hogy maximálisan meg tudja érteni a körülötte lévő világot és minden nagy kérdésére előbb-utóbb választ kap.
A kérdésnek a lényege inkább az, hogy tudunk-e egy pontot mondani, amitől elkezdődött a nem-létből a lét, mármint abban az értelemben, hogy volt kezdete a teremtett létnek. A létezőkből vissza lehet-e vezetni a semmit, a nem-létet? Vagy létezők véget nem érő láncolatát kapjuk?
Már Aquinói Szent Tamásnak is gondot okozott bebizonyítani tisztán filozófiailag Biblia nélkül, hogy a teremtett létnek, a világnak kezdete volt (De aeternitate mundi). Persze szerinte még egy végtelen ideje teremtett világ sem zárja ki Isten létét.
"De azért mondtam, hogy csak egy elmélet, mert végülis az, 100%ig nem bizonyított (tudtommal)."
Tudtoddal... a természettudományban az "elmélet" szó (külföldiül "theory") az a kisérletekkel és/vagy mérésekkel számtalanszor igazolt valóság. Talán feltűnt (na jó, nem hiszek benne), hogy pl az általános relativitáselmélet is ELMÉLET holott ezen alapul kismillió az életünket nap mint nap befolyásoló dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!