Ki volt az első pápa, lehet mégsem Szent Péter?
Egyre több kutatás és tan mondja azt, hogy Jézus nem emelte ki igazán Pétert, nem bízza gyarló emberle egyházat.. Talán emiatt nincs a reformátusoknál pápaság... hihetetlen ez számomra..
Tehát nem Péter a kőszikla akire az egyházat építi, hanem Krisztus.
Lepontoztátok a #9-est.
Az nem derül ki, hogy a lepontozók tudatlanok, vagy csak elfogultak.
.
Jézus zsidónak szültett, valószinüleg zsidóként élt és zsidóként halt meg, de nem volt vallásalapító!
Ha vallásalapító lett volna,nem zavarja ki a templomból a pénzváltókat kereskedőket, hiszen azt az új vallásban elrettentő példaképknt lehetett volna emlegetnie.
Péter eredetileg nem keresztény volt, hanem Jézus követője, mint olyan az első időkben annak adott hangot, hogy Jézus követői csak a zsidó vallásúak közül kerülhessen ki, tehát eredeti nézete szerint nem is lehetett volna a későbbi keresztény vallásúnak befogadni az addig nem zsidókat, pogányokat.
Bibliára hivatkozva sok a tévtant tudatlanságból vagy szándékosságból hirdető.
.
Ahogy a #2-es kommentemben írtam,a Tanúk nem kompetensek a az első Pápa és általában a pápaság kérdésében állásfoglalásra.
7# Évek óta figyelem a kikényszerített vitáit a youtube-on és a Facebookon a megnyilvánulásait. Vitakényszeres és az alázatnak a szikrája sincs meg benne. Az ő VÉLEMÉNYE nem mérvadó, mert fejlődésre képtelen.
Az pedig csak a személyes véleményem, hogy borzasztóan egy ellenszenves alak.
12. De valamiért a reformátusok ezeket állítják , szerintem sok református nem is tudja miért nem fogadják el a pápát vagy miért nem imádkoznak szentekhez, Máriához stb...
Valahogy régen nagy hitviták voltak, ma már inkább mindenki magának van.. pedig sok olyan fiatalt aki keresi az útját, így lehet megnyerni...
Azon lehet vitatkozni hogy milyen ember stb. de legalább van valaki aki vitatkozik..
A vita egy nagyon fontos dolog, azáltal megismersz dolgokat, gondolkodásra sarkall stb..
@ "Ha őszinték akarunk lenni, nem lehetünk teljesen bizonyosak abban, hogy melyik nézet a helyes."
Hát nem tudom, ki hogy van vele, de ha tényleg őszinték akarunk lenni, akkor egy egyszerű értelmezés áll szemben egy erőltetett elmélettel.
@ "A Péter név, Petros, jelentése „kő" (vö. János 1:42). Majd Jézus egy hasonló szót használt, petra, amelynek jelentése szikladarab."
Nem, hanem pont fordítva. A petra jelentése kőszikla, a petros a görögben elvileg valóban jelenthet kősziklácskát, kis sziklát, de a Bibliában soha nem fordul elő ilyen értelemben, hanem kizárólagosan Péter apostol személyneve, a petra hímnemű változata.
@ "Péter maga is él ezzel a szóképpel az első levelében: az egyház sok kis petros-ból, „élő kőből" épül fel (1Péter 2:5)"
Nem, a 1Pét 2,5-ben a "lithos" szó szerepel és nem a petros. A "lithos" jelentése kő, a petra-petros jelentése szikla-sziklácska.
@ "Továbbá az Újszövetség napnál világosabbá teszi, hogy Krisztus az egyház alapja (ApCsel 4:11, 12; 1Korinthus 3:11). "
Az egyedüli szikla valójában maga az Isten:
"Van-e más isten rajtam kívül? És van-e más Szikla? Nem tudok róla." (Iz 44,8);
Krisztus csak azért szikla, mert a sziklasága az Istentől való, s az apostolok is csak azért sziklák, mert Krisztus továbbadja nekik a maga szilárdságát, amit az Atyától kapott. És ez nem csak a sziklasággal van így, hanem mindennel, például a tekintéllyel(Lk 10,16) vagy az országgal(Lk 22,29).
@ "Tévedés lenne azt hinni, hogy Jézus ezt a kiváltságot Péternek adta."
Senki sem vitatja, hogy Krisztus alapvetőbb szikla, mint Péter, de Krisztus nem azért adta Simonnak a Péter vagyis Szikla nevet, mert nem Szikla és nem épül rá semmi, hanem mert valóban Szikla és épül rá valami. Ez annyira evidens, hogy szerintem hülyeség kell ennek a tagadásához. A Biblia teljesen világosan beszél arról, hogy az apostolok alapkövek, akikre az Egyház épül (Ef 2,20; Jel 21,14).
@ "A Szentírás sehol sem említi, hogy Péter járt volna Rómában."
Péter Jézus jövendölése szerint kereszten halt meg (Jn 21,18-19), erre pedig nem igen volt máshol lehetősége, mint Rómában a Néró-féle keresztényüldözés idején.
Péter I.levele Babilonban kelt (1Pét 5,13). Babilon Róma gúny neve volt a hasonló romlottsága miatt. (Jel 17,5-6;18)
@ "A Szentírás sehol nem beszél úgy Péterről, mint akinek hatalma lett volna a többi apostol felett, vagy aki a korai egyház legfőbb vezetője lett volna."
Jézus nevezte el Pétert Kősziklának, Pétert tette meg főkulcsárossá (Mt 16,19) és főpásztorrá (Jn 21,16).
@ "Péter nem volt az első pápa."
Péter volt a keresztény egyház első számú vezetője, márpedig az első számú vezetőt a Katolikus egyházban jelenleg pápának nevezik.
@ "A Katolikus Egyház nem a Péter vagy bármelyik másik apostol tanításán alapul."
Krisztus tanítása kizárólag az apostolok tanításából ismerhető meg. Aki az apostolokat utasítja el, az Krisztust utasítja el.
"Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket elutasít, engem utasít el, aki pedig engem elutasít, azt utasítja el, aki küldött." (Lk 10,16)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!