Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki volt az első pápa, lehet...

Ki volt az első pápa, lehet mégsem Szent Péter?

Figyelt kérdés

Egyre több kutatás és tan mondja azt, hogy Jézus nem emelte ki igazán Pétert, nem bízza gyarló emberle egyházat.. Talán emiatt nincs a reformátusoknál pápaság... hihetetlen ez számomra..

Tehát nem Péter a kőszikla akire az egyházat építi, hanem Krisztus.

[link]

2020. okt. 11. 23:57
1 2
 1/15 szp72 ***** válasza:
81%

A Mt 16,18-at a protestánsok valami oknál fogva nem akarják egyszerűen és normálisan értelmezni, hanem valami nyilvánvaló hülyeséget erőltetnek.

"Én is mondom neked: Te Péter(Petros) vagy, és én erre a sziklára(petra) építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt."

Érvelésük lényege, hogy a petros jelentése "szikla darab", a petra pedig szikla, és Jézus nem a petrosra, hanem petra-ra építi az egyházát, ami valójában szerintük Krisztus. Krisztus szerintük nem épít egyházát emberre, hanem csak saját magára.

A baj csak az, hogy a Biblia máshol is beszél arról, hogy az Egyház az apostolokra, mint alapkövekre épül:

"Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, amelynek maga Krisztus Jézus a szegletköve." (Ef 2,20)

"A város falának tizenkét alapköve volt, és azokon a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve." (Jel 21,14)

Tetszik nem tetszik, Péter, de a többi apostol is alapkő, mert Krisztus aki Istentől kapta alapkő-szikla voltát tovább adja alapkő-sziklaságát apostolainak is, ahogy például az országot(Lk 22,29) is.

Péter éppen azért kapja a Péter nevet, mert jelentése kőszikla, ahogy az arám Kéfa(Jn 1,42) is. A kőszikla görögül petra, de mivel ez nyelvtanilag nőnemű szó, ezért nem lehet egy az egyben férfi név, hanem hímnemű végződést kell kapnia, ezért lesz Péter neve Petros és nem Petra. Teljesen világos, hogy mit mond Jézus, s csak az nem látja aki nem akarja: "Te Péter vagy és én erre a kősziklára ...", az "erre" mutató névmás egyértelművé teszi, hogy az imént említett szikláról van szó, hiszen más szikla nem került szóba.

A következő mondat is egyértelművé teszi, hogy Péternek kulcsfontosságú szerepe van:

"Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva." (Mt 16,19)

Oldó-kötő hatalma persze a többi apostolnak is van (Mt 18,18), ahogy alapkő szerepük is, de Péter kiemelt vezetője a testületnek, ő a főkulcsár, aki nélkül a többiek nem, csak vele-együtt nyithatnak-zárhat, ő nagybetűs Alapkő-Péter az alapkövek között, ő főpásztor(Jn 21,16) a pásztorok között.

Nem igazán értem, hogy miért berzenkednek a protestánsok az egyszerű értelmezés ellen, hiszen Péter fővezetősége még önmagában nem bizonyítja a pápaságot, hiszen arra már nincs bibliai bizonyíték, hogy a péteri tisztség öröklődik is. Persze számomra legalábbis logikus, hogy a kezdeti struktúra később is érvényes, s ha vannak apostol utódok, akkor főapostol utód is. Ahol egység van, ott mindig kell legyen egy fővezető is. Például Jehova tanúinak is van elnöke, s az elnök szó semmivel sem biblikusabb a pápa szónál. Nem mindegy minek nevezzük a fővezetőt? Azon persze lehet vitatkozni, hogy mekkora jogköre van a fővezetőnek, s volt is vita a pápa jogköréről bőven.

2020. okt. 12. 02:42
 2/15 anonim ***** válasza:
88%

A jw.orgot idézed.

Ezzel az erővel idézhetnéd a Koránt is, hiszen az is az egyik ábrahámita vallás szent könyve.

Ha a Tanúk nem ismerik el a pápa primátusát, akkor az ő szemszögükből nincs is Pápa.

2020. okt. 12. 05:35
 3/15 A kérdező kommentje:

1. [link]

Ezt néztem még meg, hát érdekes, ebben is van valami, amit a református mond, érdekesebb végigvezette a Bibliát...

2020. okt. 12. 06:08
 4/15 A kérdező kommentje:

Erős vita folyik afelett, hogy a kőszikla, amelyre Krisztus felépíti az egyházát Péterre vonatkozik-e, vagy Péter hitvallására, amely szerint Jézus „a Krisztus, az élő Isten Fia" (Máté 16:16). Ha őszinték akarunk lenni, nem lehetünk teljesen bizonyosak abban, hogy melyik nézet a helyes. A nyelvtani szerkezet mindkét nézetet alátámasztja.

Az első nézet szerint Jézus azt mondta, hogy Péter az a kőszikla, amelyre Krisztus felépíti az egyházát. Úgy tűnik, Jézus egy szójátékot használ. „Te Péter (petros) vagy, és én ezen a kősziklán (petra) építem fel egyházamat". Mivel Péter nevének jelentése kőszikla, és Jézus egy kősziklára építi fel az egyházát, úgy tűnik, Krisztus ezt a kettőt összeköti. Isten hatalmas módon felhasználta Pétert az egyház megalapításánál. Péter volt az első, aki pünkösdkor az evangéliumot hirdette (ApCsel 2:14-47). Péter ugyancsak jelen volt, amikor a samaritánusok először kapták a Szentlelket (ApCsel 8:14-17), és ő volt az első, aki elvitte az evangéliumot a pogányok közé (ApCsel 10:1-48). Bizonyos értelemben Péter az egyház kőszikla „alapja".

A másik elterjedt értelmezés szerint a kőszikla alatt Jézus nem Pétert értette, hanem Péter hitvallását a 16. versben: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Jézus soha nem jelentette ki világosan Péternek vagy a többi tanítványnak, hogy ki Ő valójában, és tudta, hogy Isten szuverén módon megnyitotta Péter szemét, és kijelentette neki, hogy kicsoda is Jézus. Amikor Péter megvallotta, hogy Jézus az Isten Fia, a szíve mélyéből fejezte ki a Krisztusba vetett hitét. Ez a Krisztusba vetett személyes hit az igazi keresztyén fémjele. Mindenki, aki Péterhez hasonlóan a hitét Krisztusba vetette, része az Egyháznak. Ezt az igazságot Péter az 1Péter 2:4-ben fogalmazza meg: „Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt "kiválasztott és drága"; ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által."

Péter hitvallása után Jézus megmondja, hogy Isten jelentette ki ezt az igazságot Péternek. A Péter név, Petros, jelentése „kő" (vö. János 1:42). Majd Jézus egy hasonló szót használt, petra, amelynek jelentése „szikladarab". A Máté 7:24, 25 szintén ezt a szót használja, amikor Jézus arról beszél, hogy a bölcs sziklára építi a házát. Péter maga is él ezzel a szóképpel az első levelében: az egyház sok kis petros-ból, „élő kőből" épül fel (1Péter 2:5) – olyanokból, akik hozzá hasonlóan vallják, hogy Jézus a Krisztus, az élő Isten Fia. Ezek a hitvallások képezik az egyház alapját.

Továbbá az Újszövetség napnál világosabbá teszi, hogy Krisztus az egyház alapja (ApCsel 4:11, 12; 1Korinthus 3:11). Tévedés lenne azt hinni, hogy Jézus ezt a kiváltságot Péternek adta. Bizonyos értelemben mindegyik apostol meghatározó szerepet töltött be az egyház megalapításában (Efezus 2:20), de az elsőbbség mindenképp kizárólag Krisztust illeti. Krisztus a fő szegletkő (1Péter 2:6, 7; Efezus 2:20; Lukács 20:17; ApCsel 4:11). Ha Krisztus a szegletkő, miként lehetne Péter a szikla, amelyre az egyház épül?

Ez alapján Jézus szavai a Máté 16:18-ban leginkább egy szójátékként értelmezendők. Egyszerűbben fogalmazva: „Péter, téged 'kő'-nek hívnak, de az előbb egy sziklaszilárd igazság hagyta el a szádat, és én erre fogom építeni az egyházamat."

A Római Katolikus Egyház azt állítja, hogy Péter a kőszikla, amelyre Jézus utalt, és ezt használja bizonyítékként arra, hogy ők az egyetlen igaz egyház. De mint láttuk, „a Péter egyenlő a szikla" nézet nem az egyetlen lehetséges értelmezés. Még ha Péterre is vonatkozna a kőszikla a Máté 16:18-ban, akkor sem hatalmazná fel a Római Katolikus Egyházat semmire. A Szentírás sehol sem említi, hogy Péter járt volna Rómában. A Szentírás sehol nem beszél úgy Péterről, mint akinek hatalma lett volna a többi apostol felett, vagy aki a korai egyház legfőbb vezetője lett volna. Péter nem volt az első pápa. A Katolikus Egyház nem a Péter vagy bármelyik másik apostol tanításán alapul.

2020. okt. 12. 06:37
 5/15 A kérdező kommentje:
Amúgy a vitában amit küldtem már Szász Péter híres katolikus apologetika is a Szent hagyományokra hivatkozik a végén a vitában, tehát ezzel ő is beismeri hogy nem egyértelmű a Bibliában a Szent Péter pápasága, valamint a földi helytartó kérdése... valamint valóban az apostolokra rábízta a vezetést, de ezt a reformátusok sem tagadják hiszen náluk is vannak lelkészek és püspökök is
2020. okt. 12. 07:39
 6/15 anonim ***** válasza:
64%

Nagy Gergely egy vitatkozás kényszeres ember, aki szégyene a lelkipásztoroknak. Az őrtorony szervezet pedig sosem kutatott, maximum keresett olyan, akár Biblia és Istentagadó írókat, akiknek volt olyan véleménye, ami illett a hülyeségeikhez, amit épp kitaláltak.

És nem, nem vagyok katolikus, mielőtt megintmegkapom, hogy egy büdös, katolikus qrva vagyok.

2020. okt. 12. 08:00
 7/15 A kérdező kommentje:
Szégyene a lelkipásztoroknak? Ne felejtsük el hogy Luther majd Kálvin ugyanezt csinálta, csak a mostani lelkészek elpuhultak... Gergő csak Kálvin eszméjét hozza fel, ha Kálvin akkor nem csinálta volna ugyanezt nem lett volna reformáció..
2020. okt. 12. 08:16
 8/15 anonim ***** válasza:
0%

Nem csak a Reformátusok mondanak ilyet, hanem más Biblával foglalkozó szaktekintélyek is. Ugyan is Jézus nem emberre bizta a Föld feletti, vagy a gyülekezetek vezetését, hanem Ő az aki ezt megteheti. Az tény, hogy néhány személyt kiválasztott, mint emberajándékokat, hogy kereskedjenek a Tálentumokkal, vagy is Krisztus Földi javaival, de az nem egyenlő a vezetéssel, vagy uralkodással.

Leginkább arról van szó, hogy a világtól való semlegesség mellett, végezni kell a Krisztus által kiadott feladatokat, és nem csak a juhok begyüjtése, de a Földön lévő anyagi javak bölcs felhasználása is beletartozik, hogy megfelelően kapjanak a Juhok szellemi eledelt, illetve támogatást, amivel majd el kell számolniuk.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem egy ember hoz minden felett Döntést, mint ahogy a Pápaságban van, hanem többen ülnek össze, és egyenranguak ebben, nincs kiemelkedő személy közöttük.

2020. okt. 12. 08:24
 9/15 anonim ***** válasza:
54%
A Pápa az katolikus egyházfő. Krisztus szellemi egyháza nem a katolikus egyház. Péter apostol volt, nem pápa, ráadásul a zsidók apostola, úgyhogy inkább Pál lenne esélyesebb, de ő sem volt pápa.
2020. okt. 12. 09:13
 10/15 anonim ***** válasza:
26%

Nagy Gergellyel én is összeakadtam, engem is ki akart hívni nyílt vitára, de ez nem foglalkoztat. Vitakényszeres, karrierépítő.

Ő igazából két lovon ül egy fenékkel, mert a világiaknak is meg akar felelni. elkötelezett evolúcióhívő. Felfuvalokdott sajnos, imádkozni kell érte

"Ne felejtsük el hogy Luther majd Kálvin ugyanezt csinálta, csak a mostani lelkészek elpuhultak... "

Nem hinném, hogy Luther a Bibliával szembe ment volna és a világi kamu dogmákhoz hajlította volna a Bibliát. Luther 6 napos teremtéshívő volt, és lám, megint a hit győzött, neki lett igaza

2020. okt. 12. 10:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!