Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok arról, hogy az...

Mit gondoltok arról, hogy az agnoszticizmus az alapállás? Vélemények? Nem lehet tudni, hogy van-e egy darab Teremtő.

Figyelt kérdés
Ugyanez van pl. az űrlényeknél is. Nem láttunk még egy értelmes lényt sem, de nem mondhatjuk azt, hogy nem létezhetnek, mert túl nagy a világegyetem. Ugyanez van egy Istennél is, pl. Tőle származnak a törvények, a gravitáció stb...

2020. szept. 29. 23:12
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Én egyetértek veled, mivel én is az agnoszticizmus területén belül mozgalok, bár én inkább agnosztikus ateistának vallom magam. Viszont megfelelő filozófiai érvekkel talán el tudnám fogadni az agnosztikus teizmust is.

Az a helyzet, hogy az teistákat nem igazán fogod tudni az agnoszticizmus oldalára állítani. Sok keresztény számol be "személyes tapasztalatról" ami alapján a teizmust megalapozottnak gondolják. A másik érvük pedig a Szentírás spiritualitás hatása. Persze most a normális hívőkről beszélek...

Mert a fundamentalisták áltudományos dolgokra alapozzák a teizmust, illetve képtelenségekre: pl. a Biblia megjósolta az USA-t...

Egyébként a kereszténység nem ad lehetőséget az agnosztikus gondolkodásnak. A Biblia pl. kifejezetten felhívja a figyelmet az erős hitre, ott kételkedésnek nincs helye.

Az agnoszticizmus azoknak való (szerintem), akik nem részei a szervezett vallasnak.

2020. szept. 29. 23:26
 2/16 anonim ***** válasza:
Egyetértek, én is agnosztikus ateista vagyok
2020. szept. 29. 23:39
 3/16 anonim ***** válasza:
Az agnosztikusok azok, akiknek csak félig sikerült kimosni az agyukat, de nem mernek állást foglalni a kérdésben.
2020. szept. 29. 23:39
 4/16 anonim ***** válasza:

Nem. Én egy neoprotestáns szekta tagja voltam, ott mosták ki az agyam. Az agnoszticizmus éppenséggel jótékony hatással van az emberre, mert a kételkedést, a szkepticitmust teszi a világnézetévé, ami a modern tudományos gondolkodás alapja.

2020. szept. 29. 23:42
 5/16 anonim ***** válasza:
Egyet értek.
2020. szept. 30. 04:37
 6/16 anonim ***** válasza:

"Mit gondoltok arról, hogy az agnoszticizmus az alapállás? Vélemények?"

Idejétmúlt, rommá cáfolt

"Nem lehet tudni, hogy van-e egy darab Teremtő."

Azt is lehet tudni, de igazából sztem azt akartad mondani, hogy egy db. Isten. Mert az Isten bárkinek, akár több entitásnak is adhat erőt a teremtéshez. Az egyetlen Isten pedig logikailag bizonyított több 100/1000 éves filozófiai tény. Ráadásul a több Isten az paradoxon, mivel az Isten definíciója: az egyetlen (nem fizikai, hanem szellemi), akinél nagyobbat nem lehet elképzelni. Az egyetlen pedig nem lehet több ugyebár.

Tessék: [link]

2020. szept. 30. 08:32
 7/16 anonim ***** válasza:

"Mert a fundamentalisták áltudományos dolgokra alapozzák a teizmust, illetve képtelenségekre: pl. a Biblia megjósolta az USA-t..."

Én fundamentalista vagyok, de nem alapozom arra a Bibliát, hogy megjósolta az USA-t, és áltudományos dolgokra sem alapozom, mint pl. az evolúciós mese. A Biblia egyértelműen tagadja az evolúciót.

2020. szept. 30. 08:33
 8/16 Mansour ***** válasza:

"Az egyetlen pedig nem lehet több ugyebár."

Szentháromságról hallottál már?

2020. szept. 30. 08:56
 9/16 anonim ***** válasza:

"Az egyetlen Isten pedig logikailag bizonyított"

Itt felvonyítottam. Milyen logikával lett bizonyítva? Watchmaker analogy? Kalam cosmological argument? Vagy a többi rommá cáfolt agymenéssel?

2020. szept. 30. 08:58
 10/16 Mansour ***** válasza:
Mindenki agnosztikus, akinek nincs birtokában valamilyen transzcendenciával kapcsolatos személyes TUDÁS. A gond azzal van, hogy sokan félreértelmezik a tudás fogalmát ebben az összefüggésben. Az nyilvánvaló, hogy itt nem lehet szó tudományos bizonyítékokon alapuló objektív tudásról, mert ha ilyen a rendelkezésünkre állna, akkor nem vitatkozhatnánk ilyen kérdéseken és nem lenne szükség hitre sem. A Biblia vagy egyéb szent iratok ismerete sem tekinthető tudásnak ilyen szempontból, ha nincs ami igazolja a hitelességüket. Ebben a kérdésben tudást csak olyan szubjektív, személyes tapasztalat adhat, ami belső meggyőződést eredményez. Csak az mondhatja magáról, hogy nem agnosztikus, akinek van ilyen belső meggyőződése. Aki csak hisz, az még simán agnosztikus.
2020. szept. 30. 09:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!