Zsidók, keresztények és muszlimok imádkozhatnak egymás templomában, zsinagógájában, mecsetében?
Konkrétan:
1, Zsidó imádkozhat templomban vagy mecsetben?
2, Keresztény imádkozhat zsinagógában vagy mecsetben?
3, Muszlim imádkozhat zsinagógában vagy templomban?
Ha az ember a kisujját nyújtja...
Persze mit várjunk, a Hagia Szophia is mecset szerintük. Ahova egyszer beteszik a lábuk, azt gondolják, hogy már az övék.
12-es,
Isztambul lassan 600 éve a törököké, a Hagia Szophia pedig 600 éve mecset. Még jó hogy a törökök döntik el, mit kezdjenek az épülettel. Egyébként keresztények is látogathatják.
Mennyi önhitt, vélt tudású ember jár ide! Lepontozták a HELYES válaszokat(5 tegnap 14:19 és 10 tegnap 21:23 - ezeket nem én írtam, de attól még helyes válaszok).
Szóval: zsidónak nem szabad keresztény templomban imádkoznia, mert abban szobrok, festmények (ha más nem, egy oltárkép), vagyis "bálványok" vannak, ami a zsidó vallás szerint tilos. Valószínûleg így vannak ezzel a muszlimok is.
Kivétel esetleg a református tempolm, ha jól rémlik nekem az, hogy abban nincs se festmény, se szobor.
(Megjegyzés: Izrael egy korábbi országos askenázi fõrabbija itt jártakor a Dohány zsinagóga elõtti téren be nem ment az orgona miatt.)
Ugyanakkor, bár esetemben nem merült fel ilyesmi, de azt gondolom, a mecsettel nincs gond és lehet, a muszlimoknak is szabadna imádkozni zsinagógában. Más kérdés, hogy a szélsõségesek a zsinagógát legfeljebb összefirkálják kívûröl.
Hogy keresztényeknek holszabad, hol nem, azt nem tudom.
14-es, még iszlám se volt, amikor az a templom épült. 😄
Egyébként úgy tudom, hogy évtizedeken át múzeum volt. Néhány évszázadon át mecset, előtte meg egy évezreden át templom, aminek a keresztények építették. De a barbárok lehet nem tudnak a mai napig ilyet építeni maguknak, ezért inkább lenyúlták.
"De a barbárok lehet nem tudnak a mai napig ilyet építeni maguknak, ezért inkább lenyúlták."
Szeretném felhívni a figyelmedet arra hogy Törökországban nagyon sok történelmi keresztény templom van amit keresztények használhatnak. Ellenben Magyarországon a muszlimok nem imádkozhatnak mecsetben. A történelmi mecseteket keresztények lerombolták vagy templommá alakították és 1-2 pedig múzeum. A Magyarországi muszlimok irodaházakban, raktárépületekben kénytelenek imádkozni, a magyar állam nem engedi mecset építését. Na akkor most ki a barbár? A Hagia Szophia pedig 600 éve volt utoljára templom. Azóta mecset, majd a 20. század közepén múzeum státuszt kapott. Tehát nem arról van szó hogy egy keresztény templomot alakítottak át mecsetté.
Egyébként ez az én kérdésem, végigolvashatod:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!