Van elméletetek is Isten létének a magyarázatára, vagy csak úgy hisztek?
Különböző korok különböző filozófusai összeállítottak érvrendszereket isten létezésének bizonyítására:
Kurd Gödel egészen arra "vetemedett", hogy ezt matematikai tételek formájába öntötte.
Ennek ellenére meggyőző erejük kétséges. A hit sokkal többet nyom a latban ugyanúgy isten elfogadásában, mint tagadásában.
Nincs szükség elméletre Isten létére...valaki vagy azt hiszi, hogy minden a világegyetemben vak szerencse, "véletlen" folytán jött létre(Ősrobbanással együtt), van aki pedig tudatosságot vél felfedezni mind emögött. :)
Ez "hit"...akármi történjen...:)
ui.: Egyébként ismerek egy nagyon szép filozófiai eszmét, ami érthetően és világosan leírja emberi mértékkel azt, hogy mik vagyunk valójában(emberek), miből van a világ, és mi Isten igazából. :P
üdv
25/F
LastOne.Left
Van akinek a hit menekülés a tehetetlenség elől. Azért lett sok hívő a katonák között a háborúkban, mert tehetetlenek voltak, bármikor meghalhattak és bizniuk kellett, hogy van valami ami segít nekik, hogy túl éljék. Ma meg az élet problémáiból menekülnek az emberek és jó azt hinni, hogy van valaki aki vezet, ha eltévedsz, vigaszt nyújt, ha nem jön össze semmi és segít ha kell.
Persze ez nem feltétlenül jelenti, azt, hogy igaz, hogy valaki létezik és tényleg segít, de jó azt hinni. Megnyugtató érzés és biztonságot ad. Ha mázlid van bejön, de azt sorsnak hívják. Erre alapoznak az egyházak is és az emberek reményét és naívságát kijátszva zsebelnek be pénz gyónásra, stb. Nem is értem miért jobb a templomba mint otthon? Na mindegy. Én ha elkeseredett vagyok akkor motyogok ha úgy tetszik fohászkodok, de csak azért, hogy reménykedjek rendbe jön minden. (Nem úgy kell elképzelni persze, hogy kivülről fújom a Bibliát mert az fanatizmus.) Aztán vagy bejön vagy nem.
Nekem elsősorban hitem és meggyőződésem van, az elmélettel utána kezdtem el foglalkozni. Van az is, mire vagy kíváncsi? Az első okra, az első mozgatóra, a mindent fenntartó energiára, vagy ennek személyes megjelenésére? Teremtő vagy személyes Isten, aki bennünk lakik?
Freya
16:42
Az első okra, az első mozgatóra, a mindent fenntartó energiára, vagy ennek személyes megjelenésére? Teremtő vagy személyes Isten, aki bennünk lakik?
Mindre kiváncsi vagyok, de legfőképp arra, hogy miként nyertél ezekből bizonyítást afelől, hogy isten létezik?
Nemcsak elmélet... gyakorlat!
Isten van, és tegnap ma és mindörökké ugyanaz! Jézus azt mondta, hogy aki hisz Ő benne, nagyobb dolgokat fog tenni, mint amiket Ő tett! Gyógyítani, démonokat űzni és csodákat cselekedni. Kitöltette ránk a Szent Szellemet, és aki már valaha is találkozott vele, az tudja, hogy van! Általa Isten jelenléte be tud tölteni (ami a világon a legjobb érzés!!!). Tapasztalhatsz "lehetetlen" és nagyon hirtelen gyógyulásokat (pl. h vki Jézus nevére feláll egy tolószékből kinő egy csontja meg hasonlók), és rengeteg más csodát. Ma is! Itt a XXI. században! Nekem rokonom gyógyult meg (nem is egy), és velem is történtek hasonlók!!!
És ezeken kívül rengeteg dolog van még, de nagyon hosszú lenne leírni! A legfontosabb, a Szent Szellem megtapasztalása. Ha ez megvolt... akkor többet nincs kételkedés ;)
Nos, én ateista háttérből jövök, Istenről nem sokat tudtam gyerekkoromban. Azonban olvasmányaim során kialakult bennem a meggyőződés, hogy van Isten,de hogy ki ő vagy milyen, azt nem tudtam. Próbálkoztam buddhizmussal, meditáltam, krisnás könyveket olvastam, jógáztam, de a kereszténységtől eleinte távol tartottam magam.
A filozófia és a tudomány területén azonban néhány keresztény nagyon izgalmas kérdéseket vetett fel. A Miskolci Egyetemre jártam, ahol egy matematikus professzornak lenyűgöző előadása volt a teremtés-evolúció témakörben. Már előtte is elkezdett érdekelni a kereszténység, de így belevetettem magam, és hamarosan személyes megtapasztalásom is volt Istenről. Én megtaláltam akit kerestem, és ott ahol nem számítottam rá.
(Ha tudsz angolul, ajánlom a youtube-on William Lane Craig vitáit pl. az ateista Peter Atkinssal, Christopher Hitchenssel, stb. Bár ezeket én is csak mostanában fedeztem fel. Ha nagyon jól tudsz angolul, akkor professzor Schrödernek van egy lenyűgöző előadása a bibliai teremtéstörténet magyarázatáról. Azt hiszem nobel díjas matematikus tudós az illető, egyébként zsidó vallású.)
Egyébként Isten nem kívül kell keresni. Itt tévesztenek sokat az emberek, és ez sokszor a keresztények hibája. Magadba kell nézned, mert az isten ismeret egyben önismeret is. Sokáig kerestem Istent kívül, így ha van rá érzéked, megtudhatsz dolgokat a világ teremtőjéről. De az volt az igazi kinyilatkoztatás, amikor belülről megszólalt.
Számomra az ókori nyelvek, mitológia és a szent könyvek ismerete jelentett igazi áttörést, így fedeztem fel az emberiség közös hagyományát, amiről Hamvas Béla is ír a könyveiben.
Nem tudom mindez mennyire érdekel téged, ha érdekel kérdezz és részletekbe bocsátkozhatom. Szép napot kívánok,
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!