Szerintetek milyen jövő előtt áll a Hit Gyülekezete? Túl vannak már a létszámbeli csúcson?
Az elmúlt 1-2 évben több botrányuk is volt, többek között a Bartus László új könyvéből fakadó ATV-botrány miatt, illetve jelzáloghitel-ügy miatt (le lehet kérni a cégpapírokat, tulajdonlapokat, igaz az, amit állít)
Illetve több erkölcsi, koronavírus, stb. botrány is volt ott, eléggé rájuk járt a rúd, és most élő istentiszteletet sem tudnak tartani a botrányok közepette.
2005-2008 környékén jártam oka, akkor voltak szerintem a csúcson. (illetve '98 környékén volt szerintem egy csúcs, utána egy szakadás volt, amit 2000-2001 környékén behoztak, és 2008 körül jártak oda a legtöbben)
2008-9 óta stagnálást mutat a létszám, újabban csökkenést.
Az adó 1% felajánlások 6%-al csökkentek, pedig a rendszer megőrzi az előző évi felajánlást, tehát tudatosan vették le onnan sokan.
A Hit és Erkölcs alapítvány támogatása pedig 1 év alatt 10 ezerről 5 ezerre csökkent, pedig a keménymag oda szokta adni ezt a 2. 1%-ot is.
Ezzel szemben a hagyományos egyházaknak kb. 10%-al növekedett a felajánlások száma. Rajtuk kívül mindenki növekedni tudott.
Szerintetek csökkenő pályára álltak, vagy nem remegtek meg annyira, mint amennyire első ránézésre tűnik?
A magyarországi helyzetből kiindulva, szinte biztos vagyok azon, hogy a hitgyüli elérte a csúcsát, és innentől fogva fokozatosan fog tagokat veszíteni.
A hitgyülinek, mint karizmatikus felekezetnek az adta a népszerűségét, hogy hozzá igazították a stílusukat a világhoz. Bulizósak, jó kedvűek az istentiszteletek, így a számos fiatalt vonzott. Lényegében ezek a fiatalok nem is az Istent keresték, hanem kikapcsolódást akartak. Ezt ott megkapták, kitombolták magukat, mint egy koncerten, és a hitgyüli teológiai téveszméire nagy ívben tettek. El sem gondolkodtak azokon.
Emlékszem arra, amikor nagy divat volt a Felház szekta. Magam is részt vettem egy alkalmon, bár nem azért mert hittem az eszméikben, hanem más okból kifolyólag. Mondanom sem kell, hogy kb. ugyanaz zajlott ott mint a hitgyüliben. Aztán később írta nekem egy fiatal lány a facebook chat-en, hogy ez most neki milyen jó volt, úgy érzi feltöltődött.
Ha valakinek van egy kis esze, akkor rájöhet arra, mi van itt a háttérben. Ezek a fiatalok élményközpontú kielégülést akartak, és ezt meg is kapták. Ez a vágyuk annyira elvakította őket, hogy nem vették észre, hogy az "itt találkozhatsz Jézussal" szlogen, amivel csalogatták az embereket, eleve hazugság.
És most szeretném elmondani, miért gondolom azt, hogy a hitgyüli - meg az egész karizmatikus banda - veszíteni fog a népszerűségébül. Két okból kifolyólag.
- egyrészt a racionális gondolkodás egyre jobban növekszik. És nem kell ateistának lenni ahhoz, hogy valaki lássa, ami a hitgyüliben zajlik, egy kibaxott nagy csalás. Szó sincs ott semmiféle gyógyításról, meg természetfelettiről stb. Humbuk az egész.
- másrészt, feltűnő az, hogy a hitgyülit mennyire pénzeli, és nyomja a kormány. A hitgyüli jelen állapotában nekem a Fidesz szektájának tűnik, a 2011-es egyházügyi törvény óta kéz a kézben járnak. A hitgyülis tagok bizonyára hálásak a Fidesznek, amiért egyházi státuszt kaptak, ezért bizonyára a 2022-es választáson is rá fognak voksolni. A legutóbbi szavazáson a Fidesz 2/3-ában a hitgyülisek is erősen benne voltak, erről szemernyi kétségem sincs. Az akkori Jobbik ugyanis kijelentette, hogy megvonja a hitgyülitől az egyházi státuszt, amennyiben hatalomra kerülnek. Ha már a választásoknál járunk, akkor megjegyezném még, hogy a 2014-es "szavazz a Jobbik ellen" nevű lejárató kampány mögött is a hitgyüli állt, a fenti ok miatt.
Mindent összevetve, a fiatalok most már láthatják, hogy ez egy VALLÁS-POLITIKAI SZEKTA, aminek semmi köze nincs a kereszténységhez.
Üdv, egy agnosztikus ateista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!