Támogatnátok,azt az ötletet,hogy keresztelni csak 20 éves kortól lehet?
Szerintem,ehez a döntéshez egy érett fej kell,ami azért már 20 éves korra kialakul. Ekkor már általában elhatárolódunk kicsit a szülők befolyásától és a saját életünket éljük,a saját döntéseinkkel.
Egy szinte tudatlan gyereket, megkeresztelni,vagyis figyelmen kívül hagyni a későbbi véleményét erről, nem valami tisztelendő gondolkodás.
Nyilván nem vagy annyira hülye, és tisztában vagy vele, hogy az adott egyházba való belépésről, beavatásról van szó, az első válaszomban nem is írtam le a keresztelés szót, és nyilvánvalóan azzal is tisztában vagy, hogy ezen vallásoknál alapvetően csecsemőkorban szokás ezt megejteni, majd később megerősíteni.
Ha mégis ennyire idióta vagy, és nem csupán az a szándék vezérelt, hogy belém köss, akkor ezúton kérek elnézést.
Nem számít, hogy ki mit gondol, ami számít, hogy mit mond Isten Igéje.
A Zsid 8:7-12 többek között a Jer 31:34-et idézi, és arról szól, hogy az új szövetség nem olyan lesz mint az ó szövetség. "Mert ha az első szövetség hibátlan lett volna, nem lett volna szükség a másodikra. Mert hibáztatja őket, amikor így szól: „Íme, eljön majd az idő, így szól az Úr, amikor új szövetséget kötök Izráel házával és Júda házával; nem olyan szövetséget, amilyet atyáikkal kötöttem azon a napon, amikor kézen fogva kivezettem őket Egyiptom földjéről... De ez lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával ama napok múltán kötök – így szól az Úr. Törvényeimet elméjükbe adom, és szívükbe írom azokat, és Istenük leszek, ők pedig az én népemmé lesznek. Akkor senki sem tanítja többé így a társát és testvérét: Ismerd meg az Urat! Mivel mindenki ismerni fog engem, a kicsinyek és a nagyok egyaránt. Mert irgalmas leszek gonoszságaikkal szemben, és bűneikről nem emlékezem meg többé.”"
Az ószövetségben ha valaki zsidó szülőktől született, és (fiú esetén) a nyolcadik napon elvégezték rajta a körülmetélési szertartást, azonnal a szövetség részese lett, a saját akaratától ez független volt, hiszen még csecsemő volt. A szülei és a többi felnőtt zsidó tanította meg neki UTÓLAG, amikor már felnőtt, hogy mi a törvény. Az újszövetség nem ilyen. Ha valakinek keresztény szülei vannak, nem lesz attól keresztény, ha csecsemő vagy gyerekkorában elvégzik rajta "keresztelő" szertartását. A fenti idézet szerint a kicsinyek (lelkileg újszülött keresztények) is ELŐBB meg kell ismerjék Istent, és csak utána lehetnek az új szövetség részesei, vagyis felnőtt korban válnak TESTVÉREKKÉ. Ehhez elméjükbe és szívükbe ELŐBB be kell írja Isten a "törvényt" (mi ezt Biblia tanulmányozásnak hívjuk, amikor Isten Igéjét valaki befogadja az elméjébe és szívébe), és utána ők döntenek (nem a szüleik), hogy akarnak-e az új szövetség tagjai lenni.
A római katolikus és a protestáns egyházak többsége tehát formálisan az ószövetségi körülmetéléshez hasonló szertartást követi, aminek súlyos következményei vannak, ugyanis Krisztus feltámadása óta már nem lehet az ószövetségi mintára üdvözülni, csak az új szövetség érvényes.
üdv Stefán
nem tamogatom azt, hogy csak akkor LEHESSEN, de elgondolkodtato kerdes
ha valaki a keresztenysegen azt erti, hogy egy vilagnezetet, vallast kovet, akkor valoban jobb, ha megvarjuk, amig magatol el tudja donteni egy ember
ilyen ertelemben nem mondhatjuk egy gyerekre, hogy kereszteny gyerek, katolikus gyerek, muszlim gyerek - hanem kereszteny, katolikus, muszlim SZULOK gyereke
ha viszont egy kulturat, kozosseghez tartozast ertunk rajta, akkor hagyomanybol lehet keresztelni kisbaba- vagy gyerekkorban is
erdekes kerdesek ezek, mert vannak ateistak, akik szerint szinte gyerekbantalmazas, ha valaki a sajat vallasara neveli (kenyszeriti) a gyerekét, es nem engedi szabadon valasztani - de ugyanezen ateistak szintén ateistanak nevelik a gyerekuket, amikor nem viszik templomba
en istenhivo vagyok es jarok templomba, ennek ellenere nem kereszteltem meg a gyerekeimet. a ferjem ateista, igy ok abban nonek fel, hogy igy is lehet, meg ugy is, es az o dontesuk legyen. volt, amikor vittem oket templomba, foleg mikor kicsik voltak, tehat kepben vannak - most mar el tudjak donteni, es akkor jonnek, ha akarnak
Akkor először is tisztázzuk a definíciót:
"Megkeresztelt személy, akit így az egyik Jézus Krisztust követő egyház tagjai közé fogadtak."
Persze minden vallásban létezik valamiféle beavató szertartás, de a kérdés kifejezetten a keresztelésre irányult, én legalábbis így értelmeztem, de szóljon a kérdező, ha tévedtem.
Ettől függetlenül, ha végigtekintünk a világ különféle vallásainak a beavatási szertartásain, akkor se állja meg a helyét a kijelentésed, hiszen számos esetben ez felnőttkorban történik, a természeti népek hitében szorosan összefonódik a felnőtté válás rituáléjával.
A hinduknál ilyen beavató szertartás az un. upanajana, vagyis a szent zsinórral való felövezés, ami azt jelzi, hogy a fiú megkezdi a tanulóéveit a guruja mentorálása alatt.
Hosszan lehetne még sorolni a példákat, de többnyire az idősebb kori beavatás az elterjedtebb, ahol a ceremónia a megelőző életszakasz lezárulását és az új élet kezdetét jelképezi.
Tehát a kedves kérdező felvetése nem sértette meg a világ vallásait, sőt, éppen ellenkezőleg.
Kimondottan újszülött korban belépni egy adott egyházba leginkább csak a keresztényeknél fordul elő, de amint utaltam rá, sokan elutasítják gyermekkeresztséget, mint pl a már említett Baptisták.
Ahol gyakorolják, ott is legitim vita folyik róla, mint azt linkeltem.
Kérlek jelezd számukra, hogy tévúton járnak, és hogy "ateistaként nem érthetik" a dolgot.
Kötekedni pedig te kötekedtél a kérdezővel azzal a prekoncepcióval, hogy ő egy ateista, aki nem érthet a témához és már a kérdésfelvetése is blaszfémia.
Végül: A Dunning–Kruger-hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.
Nem értesz egy témához, de valós kompetenciád képtelen vagy felmérni, érvek helyett pedig személyeskedsz, ezért magam részéről ezt a meddő vitát lezárom.
Nem én kötekszem a kérdezővel, ő akar alapvető, (több)ezeréves , több vallás által alkalmazott rituálét betiltani. Mert csak.
Pofázol itt a természeti népek vallásairól, meg a hindukról, miközben senki nem tett említést ezekről. Játszod az eszed, miközben segghülye vagy.
A legtöbb keresztelès nyomás hatására törtènik.
Mit szól a szomszèd ha nem.
Kinèznek a faluban ha nem.
Sokan így nyaliznak a helyi papnak.
Sokszor a nagy vagy dèdszűlök eröltetik.
A fidesz által meghonosított èrdek/divat keresztènysèg is hozzájárult ahoz,hogy világnèzetben hozzájuk csapodódott szervilisek önigazoló gesztusa is maguk felè ez az èrtelmetlen "csecsemőbillogozás".
Szegènyek mèg azt sem tudják hány óra,de a vallásuk kár el van döntve.
Utána olvastam a témának. Szóval, a keresztény felnótteknek hivatásuk van, Krisztus parancsba adta mennybemenetele előtt térítsétek meg nevemben a világot. Következtetésképpen nem a demokrácia területe a keresztelés.
Ezért a keresztény családok, ha az apában, anyában erős hit van, vállalni tudják azt a szeretet közösséget, amiben felnevelik gyereküket keresztényként, és korán keresztelhetik.
A katolikusok azt mondják, hogy első Ádámként kajuk Istentől gyermekünket, az áteredeő bűnt örökletével. Ezt a reformátusok úgy szeretik kiforgatni, hogy a katolikusok még a csecsemőt is bűnösnek látják. Nem! Az emberek közül a csecsemő a legbüntelenebb, csak örökölte, mint ember. Az áteredó bűntől való megtisztítása a keresztelkedés, mert a Megváltóban Isten Fiában, a második Ádámban kapjuk az üdvösséget, Krisztusban. Tehát aki megkeresztelkefik üdvözöl, mégha amikor kinyilik értelme később, és bűnt követne el, Isten azt elnézi, (hiszen saját Fia testét vesszük fel az egyházban) no persze a büntetés-bűnmegvallás-feloldozás része lesz életének vagy halálakor, ha bűnt követ el. De a lélek mindenképp üdvözül keresztség által.
Ha mindenképpen akarod üdvözíteni fiadat, akkor korán kereszteld, ha már értelme kinyilott, akkor is a Krisztusi parancs értelmében rajta kell lennünk a keresztelésen.
Máté evangéliumában vége:
"Én kaptam minden hatalmat égen és földön. 19Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére,
20és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!