Támogatnátok,azt az ötletet,hogy keresztelni csak 20 éves kortól lehet?
Szerintem,ehez a döntéshez egy érett fej kell,ami azért már 20 éves korra kialakul. Ekkor már általában elhatárolódunk kicsit a szülők befolyásától és a saját életünket éljük,a saját döntéseinkkel.
Egy szinte tudatlan gyereket, megkeresztelni,vagyis figyelmen kívül hagyni a későbbi véleményét erről, nem valami tisztelendő gondolkodás.
#13, és akkor mi is az érv a csecsemő keresztelése mellett ? Az , hogy "dehát nem zavar semmiben", az nem érv . Ennyi erővel az lenne a korrekt és tisztességes ha mindenki eldönthetné meg akar-e keresztelkedni.
"Így szokás" az sem érv . Egyébként szerintem ez a vallás számára is kontraproduktív, hiszen kiderül , hogy egy értéktelen semmi a keresztelkedés, ha utána úgy is ateistaként él valaki. Mondjuk az álszentség meg a keresztény egyház az kéz a kézben járnak, így nem is lep meg senkit
#8-as a Dunning–Kruger-hatás iskolapéldája.
Számos protestáns egyházban felnőttkorban keresztelnek, pl a Baptisták, akik "azért felnőttkorban „keresztelkednek”, mert hisznek abban, hogy hívővé válni csak saját döntés alapján lehetséges."
Az Újszövetségben is csak felnőttek kereszteléséről lehet olvasni. Jézust is felnőtt korában merítette alá a Jordán vizébe keresztelő (Szent) János.
A gyermekkeresztség kontra felnőttkeresztség kérdése pedig nagyon is élénk vita tárgya a keresztény egyházak berkeiben. Itt például olyan "ateisták" tárgyalják a témát pró és kontra, mint az evangélikusok:
Állítólag latinul kereszteléskor ezt mondja a pap(?)
"Bűnben születtél, bűnben halsz meg" a víz (szentelt?) a vízbe viszi be ezt az átkot és a fejedre önti (a koronacsakrára)
Mi van ha szerelemben fogant? Már előre, elátkozza, hogy bűnben halsz meg.
16.
"Nyolc nappal a Megváltó születése után szülei elvitték Őt, hogy elvégeztessék a körülmetélést (vö. Lk. 2, 21). Ezt Isten parancsolta meg Ábrahámnak. Akkor az Úr azt ígérte, hogy örök szövetséget köt Ábrahám utódaival: „Ez a szövetségem közöttem és közöttetek, és utódod között, amelyet meg kell tartanotok: metélkedjék körül közöttetek minden férfi, metéljétek körül előbőrötök húsát, hogy az legyen a jele a szövetségnek közöttem és közöttetek. Nyolcnapos korában metéljenek körül közöttetek minden fiúgyermeket, nemzedékről nemzedékre…” (Ter. 17, 10-12.)"
Nyilvánvaló, hogy az Újszövetségben csak felnőttek kereszteléséről olvashatsz, mivel egy akkor létrejött, új vallásról van szó, előtte nem létezett kereszténység.
Jézus azt mondta, hogy engedjük hozzá a gyermekeket. A keresztség által az ember Isten gyermeke lehet, szerintem rossz, sőt felelőtlen lenne megtagadni a 20 éven aluliaktól ezt a nagy kegyelmet.
Persze az a kérdés, hogy miként fogjuk fel a keresztséget. Egy valódi szentségként, ami a bűnöktől megtisztít vagy valami jelképes tettként. Ha csak egy jelképes akármi, akkor teljesen mindegy. Ha pedig Krisztus által elrendelt szentség, melyen keresztül Isten kegyelme árad, akkor már a legkisebb gyermekeket is helyes és jó dolog megkeresztelni.
Kedves túrórudi.
Nehezedre eshet beismerni a tévedésed, de citáljuk ide az állításodat:
"Alapvetően ellentmond talán minden vallásnak, de az ábrahámi vallásoknak mindenképp a felvetésed"
Tehát kijelentetted, hogy a felnőttkorban való keresztség (a kérdés ugyanis erre irányult) ellentmond MINDEN! vallásnak, az ábrahámi vallásnak különösen. No már most, keresztelni (ahogy utóbb magad is rájöttél) csak a keresztényeknél szokás. A buddhisták nem keresztelnek, az ábrahámi vallások közül is csak a keresztények. Azt, hogy mikor, gyermek vagy felnőttkorban, viszont megoszlik a különféle egyházaknál mint fentebb rámutattam, tehát minden téren téves az állításod, de sebaj, ma is tanultál valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!