Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Támogatnátok,azt az ötletet,ho...

Támogatnátok,azt az ötletet,hogy keresztelni csak 20 éves kortól lehet?

Figyelt kérdés

Szerintem,ehez a döntéshez egy érett fej kell,ami azért már 20 éves korra kialakul. Ekkor már általában elhatárolódunk kicsit a szülők befolyásától és a saját életünket éljük,a saját döntéseinkkel.

Egy szinte tudatlan gyereket, megkeresztelni,vagyis figyelmen kívül hagyni a későbbi véleményét erről, nem valami tisztelendő gondolkodás.

2020. szept. 18. 22:06
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
65%
De épp ez az, megkeresztelik, attól még nincs eldöntve, hogy kell hinnie vagy sem, sok esetben amúgy csak megszokásból teszik, aztán legközelebb max elsőáldozás, bérmálás amikor ilyen témakör előkerül, sokszor azokat is csak azért, hogy templomi esküvő lehessen.
2020. szept. 18. 22:52
 12/32 anonim válasza:
75%
Igen
2020. szept. 18. 23:04
 13/32 anonim ***** válasza:
17%
Én nem, nem oszt nem szoroz az életben. Én is meg lettem keresztelve mégsem ülök a vasárnapi misén. Nagyon kevés olyan vallás van, ahova születned kell, különben nem lehetsz az. Megkeresztelt ember nem vallhatja magát ateistának?
2020. szept. 18. 23:32
 14/32 anonim ***** válasza:
76%

#13, és akkor mi is az érv a csecsemő keresztelése mellett ? Az , hogy "dehát nem zavar semmiben", az nem érv . Ennyi erővel az lenne a korrekt és tisztességes ha mindenki eldönthetné meg akar-e keresztelkedni.

"Így szokás" az sem érv . Egyébként szerintem ez a vallás számára is kontraproduktív, hiszen kiderül , hogy egy értéktelen semmi a keresztelkedés, ha utána úgy is ateistaként él valaki. Mondjuk az álszentség meg a keresztény egyház az kéz a kézben járnak, így nem is lep meg senkit

2020. szept. 18. 23:39
 15/32 anonim ***** válasza:
24%
Neveltetés jobban meghatározza az életed, hithez való viszonyt, mint egy egyszeri szertartás. Most ez lett az új divat, hogy majd a eldönti,ha elég nagy és nem csak ebben a kérdésben.
2020. szept. 18. 23:47
 16/32 anonim ***** válasza:
90%

#8-as a Dunning–Kruger-hatás iskolapéldája.

Számos protestáns egyházban felnőttkorban keresztelnek, pl a Baptisták, akik "azért felnőttkorban „keresztelkednek”, mert hisznek abban, hogy hívővé válni csak saját döntés alapján lehetséges."

[link]

Az Újszövetségben is csak felnőttek kereszteléséről lehet olvasni. Jézust is felnőtt korában merítette alá a Jordán vizébe keresztelő (Szent) János.

A gyermekkeresztség kontra felnőttkeresztség kérdése pedig nagyon is élénk vita tárgya a keresztény egyházak berkeiben. Itt például olyan "ateisták" tárgyalják a témát pró és kontra, mint az evangélikusok:

[link]

2020. szept. 19. 09:45
 17/32 anonim ***** válasza:
75%

Állítólag latinul kereszteléskor ezt mondja a pap(?)

"Bűnben születtél, bűnben halsz meg" a víz (szentelt?) a vízbe viszi be ezt az átkot és a fejedre önti (a koronacsakrára)

Mi van ha szerelemben fogant? Már előre, elátkozza, hogy bűnben halsz meg.

2020. szept. 19. 10:32
 18/32 anonim ***** válasza:
41%

16.

"Nyolc nappal a Megváltó születése után szülei elvitték Őt, hogy elvégeztessék a körülmetélést (vö. Lk. 2, 21). Ezt Isten parancsolta meg Ábrahámnak. Akkor az Úr azt ígérte, hogy örök szövetséget köt Ábrahám utódaival: „Ez a szövetségem közöttem és közöttetek, és utódod között, amelyet meg kell tartanotok: metélkedjék körül közöttetek minden férfi, metéljétek körül előbőrötök húsát, hogy az legyen a jele a szövetségnek közöttem és közöttetek. Nyolcnapos korában metéljenek körül közöttetek minden fiúgyermeket, nemzedékről nemzedékre…” (Ter. 17, 10-12.)"

Nyilvánvaló, hogy az Újszövetségben csak felnőttek kereszteléséről olvashatsz, mivel egy akkor létrejött, új vallásról van szó, előtte nem létezett kereszténység.

2020. szept. 19. 19:30
 19/32 anonim ***** válasza:
32%

Jézus azt mondta, hogy engedjük hozzá a gyermekeket. A keresztség által az ember Isten gyermeke lehet, szerintem rossz, sőt felelőtlen lenne megtagadni a 20 éven aluliaktól ezt a nagy kegyelmet.

Persze az a kérdés, hogy miként fogjuk fel a keresztséget. Egy valódi szentségként, ami a bűnöktől megtisztít vagy valami jelképes tettként. Ha csak egy jelképes akármi, akkor teljesen mindegy. Ha pedig Krisztus által elrendelt szentség, melyen keresztül Isten kegyelme árad, akkor már a legkisebb gyermekeket is helyes és jó dolog megkeresztelni.

2020. szept. 19. 20:15
 20/32 anonim ***** válasza:
96%

Kedves túrórudi.

Nehezedre eshet beismerni a tévedésed, de citáljuk ide az állításodat:

"Alapvetően ellentmond talán minden vallásnak, de az ábrahámi vallásoknak mindenképp a felvetésed"

Tehát kijelentetted, hogy a felnőttkorban való keresztség (a kérdés ugyanis erre irányult) ellentmond MINDEN! vallásnak, az ábrahámi vallásnak különösen. No már most, keresztelni (ahogy utóbb magad is rájöttél) csak a keresztényeknél szokás. A buddhisták nem keresztelnek, az ábrahámi vallások közül is csak a keresztények. Azt, hogy mikor, gyermek vagy felnőttkorban, viszont megoszlik a különféle egyházaknál mint fentebb rámutattam, tehát minden téren téves az állításod, de sebaj, ma is tanultál valamit.

2020. szept. 19. 20:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!