Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek milyen változtatás...

Szerintetek milyen változtatásokra lenne szükség az egyházban, hogy erősebb legyen Isten és ember, ember és ember kapcsolata?

Figyelt kérdés

Templomba járó, hívő ember vagyok, ismerem a Bibliát, Jézus tanításait. De úgy látom a körülöttem lévő legtöbb keresztény csak a külsőségeknek él... Jézus tanításainak a lényege "elveszett", az Isten és felebaráti szeretet tanainak lényegét felszínesen csak "simogatják" az egyházi misék/istentiszteletek.

Olvastam több spirituális könyvet is, és ledöbbenve konstatáltam, hogy a legtöbb Jézus tanain alapszik, vagy legalább velük azonos, viszont legtöbbször hiányzik az Isten a történetből.

Több spirituális tanítást követő ismerősöm is van, mind beillenének a Jézus tanait mindennap gyakorló, valódi hívők közé, ellenben a keresztény tesvérek észre sem veszik, hogy maguk és Isten ellen vétkeznek mikor áskálódnak, panaszkodnak, rosszféléskednek.

Ha az egyház nem változtat a dolgon, lassan minden békés életet kereső ember kikerüli Istent, és "csak" a tisztaság alapján való élet marad. Ami még a kisebb probléma, inkább legyen valaki "felsőbb erőkben hívő", és éljen Jézus tanításai szerint, mint az, aki hisz Istenben, de még csak nem is törekszik. Az a nagyobb baj, hogy az utóbbi embereket tartják az igaz hívőknek, a tisztáknak, mindenki mást elfajzottnak. Hogyan lehetne megmenteni és újjáleszteni Jézus valódi tanait?

2020. aug. 24. 09:01
1 2 3 4 5
 41/46 A kérdező kommentje:

az utolsó 4 válasz azért elég durva és sok benne a fantasy, aminek a spiritualitáshoz semmi köze.

A Titok c. könyv szerintem sem az alapja a spiritualitásnak, a 31-es kommentelő amiket írt az abszolút igazak a Titok c. könyvre, de a tiszta spiritualitásra nem.

2020. aug. 24. 14:20
 42/46 anonim ***** válasza:

#31 vagyok, én keresztény vagyok, és nem osztom a spiritualizmus nézeteit, előzőekben kommentelő teljesen félreértett.

Kérdező, van egy nagyon jó könyv, de külföldről beszerezhető csak.

Warren Smith: False Christ coming, does anybody care?

Leleplezi a spiritualizmus és ezotéria jelenlegi üzeneteit és terveit, hogy azok teljes ellentétben állnak a Biblia alaptanításaival. S a gyanútlan spiritualisták magukévá teszik az ezoterizmus "új evangéliumát".

2020. aug. 24. 14:32
 43/46 anonim ***** válasza:
100%

Elég durva kezd lenni ez a "vallás" rovat az utóbbi időben. Ez a kérdés csak annak nem világos, aki funkcionális analfabéta.

Kérdező: a jelenség, amit leírtál, teljesen általános. Mindig, minden közösségben lesznek olyanok, akik szorosabban kapcsolódnak és olyanok is akik kevésbé. Az Egyházon belül is van egy "keménymag", de vannak, akik pl. kételkednek, nem tudnak mindent elfogadni, inkább csak hagyományból keresztény, nincs élő hite, vagy még csak ismerkednek a kereszténységgel.

Hogy erősebb legyen az Isten és ember közötti kapcsolat annak a megoldása a rendszeres ima. Az emberek szorosabb bevonása meg általában a közösség erejében van. Kell, hogy úgy érezze, hogy hasznos tagja az Egyháznak, nem csak egy passzív szemlélő. Az Egyházon belül számos szolgálat van (tanítás, karitatív munka, kétkezi munka, szellemi munka), az lenne a jó, ha mindenki be tudnak kapcsolódni. Persze ehhez kell a vonzó közösség, mert ha nem az, hanem néhány vénasszony pletykál és áskálódik, akkor nem fog megmaradni senki.

A lényeg, hogy te tedd meg a magadét. Mindenki helyett amúgy sem tudsz cselekedni. Beszélgess velük, hívd el őket olyan programokra, amik esetleg érdeklik őket, stb.

2020. aug. 24. 14:37
 44/46 Balasa Bence ***** válasza:
54%

úgy lehetne erősebb isten és ember kapcsolata ha az egyház nem pénzt és az emberek lelkét akarná rabigába hajtani

egyszerű, kötetlen imával fordulni istenez ahelyett hogy selyemruhás papok beszélnek helyettünk

2020. aug. 25. 09:13
 45/46 anonim ***** válasza:
36%

Kedves kérdező!

Szerintem amit te tapasztalsz, az az, hogy hiába telt el 2000 év Jézus földi szolgálata óta, és hiába van ott a legtöbb ember polcán a Biblia, még mindig a széles úton járnak sokan azok közül is, akik kereszténynek mondják magukat.

Én amúgy azt gondolom, hogy mivel Jézus arra hívott el minket, hogy őt kövessük, azon kell gondolkodni, hogy Jézus mit tenne egy ilyen helyzetben, ügyelve viszont arra, hogy Jézus arra is figyelmeztette a tanítványait, hogy óvakodjanak az emberektől, mert komolyan árthatnak nekik. Vallásos képmutató emberekkel volt dolga Jézusnak (ld. farizeusok), és ő általában leleplezte a hamisságukat, és figyelmeztette őket arra, hogy súlyos bűnökben vannak, és meg kell térniük. De én azért megpróbálnék valami komolyabb beszélgetésben a mélyére ásni a miérteknek, és nem rögtön a "térj meg bűnös lélek" üzenetet elmondani. És tényleg óvatosnak kell lenni, mert azok az emberek, akik jobban szeretik a sötétséget, mint a világosságot, a jó szándékú figyelmeztetést fenyegetésnek érzik, és bosszút állhatnak rajtad, mint ahogy Jézust is keresztre feszítették.

Amúgy én egy olyan egyház tagja vagyok, ahol az átlagosnál jobban ügyelnek a tagok arra, hogy ne csak az elmélet legyen rendben, hanem az életünk is tükrözze Jézus tanításait és szavait. De ez egy kis egyház, viszont itt lehet, hogy jól éreznéd magad, és testvéreket találnál. Ha érdekel, írj privátot, kérlek!

üdv Stefán

2020. aug. 25. 21:31
 46/46 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jó a felvetésed. A reformáció előtt hasonló elvilágosiadosás folyamat ment végbe a reneszánsszal. Akkor az egyház a barokk korban egyrészt a mennyország csodálatosságának bemutatása végett a templombelsejének káprázatával szerezték vissza és egyúttal vesztették el a mások szerint pazarlás miatt a híveket. Másrészről megalakult a Jezsuita rend, ami kifejezetten nagy tudású embereket állított Krisztus szolgálatába apostolkodni.

Ha a mai viszonyokat nézzük akkor mind a Föld elpusztítása miatt is a kényelem a legnagyobb ellensége a hitnek és a Föld nevű életterünknek. Ha jobban meggondolod a tudomány beállt a kényelem szolgálatába, az autók, a csodálatosan felujitott lakások a fogyasztói kultúra részei, senki nem akar lemaradni a másik mögött. Továbbá kényelmetlen levenni a Bibliát a polcról és időt áldozni kétezer oldal elolvasására.

Az egyházaknak apostoli gyűléseket kellene szerezniük, ahol megszólalhatna a hívő kifejthetné ezen a fórumon jó-rossz-téves-naív elképzeléseit és a jelenévő bölcsek helyretennék vagy helyeselnék. Ugyanakkor több keresztény együttélési gyakorlatokat kellene szervezni, hogyan mondjon le a kereszrény a világ talmi csalogatásairól, ócska csillogásairól, hogy megtalálja az igaz hitet.

Egy nagyon fontos kérdést vetettél fel, mégha kritizálnak is ne add fel, jó úton jársz, köszönöm.

2020. aug. 26. 05:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!