Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mièrt nem halhatták a K.egyház...

Mièrt nem halhatták a K.egyházban magyarul a misèt a 20-dik szàzad vègèig?Jobban èrtettük latinul?

Figyelt kérdés

2020. aug. 22. 18:54
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:
39%
Ha tudsz adócsalásról, akkor haladéktalanul jelentsd a hivatalos szerveknél, az ő dolguk ezek feltárása.
2020. aug. 23. 12:16
 32/51 anonim ***** válasza:
97%

25. A középkor elég sokáig tartott (Kr.u. 476 - 1492), és egyáltalán nem volt az egészre jellemző az, amit itt összehordtál.

1. Hülyeség azt állítani, hogy diglosszia csak a középkori Ny-Európára volt jellemző . Bizáncban sem a nép nyelvét használták, hanem az atticista szerzők nyelvét. Az iszlám világban is a Korán nyelve volt az etalon. A sinoszféra egy részében (pl. Koreában) a klasszikus kínai volt a hivatalos nyelv.

Luther latinul levelezett, latinul vitatkozott, és a pontjait is latinul fogalmazta meg. Kálvin szintúgy. A reneszánsz humanizmus alatt a latinnak már rég nem az volt a szerepe, mint a 10.-14.-századig, hanem a nemzetközi művelt rétegek nyelve volt.

2. Monstrancia, a szentségimádás (ami nem azonos az áldozással), a két szín alatti áldozás, a búcsú, és a búcsúcédulák, és az inkvizíció explicit jelenségei nagyon kései fejlemények a középkorban.

Azért érdemes belenézni a Konstantin előtti egyház íróinak munkájába, és összevetni, hogy melyik egyházra hasonlít leginkább. Nem biztos, hogy a prekoncepcióink igaznak fognak bizonyulni, ha őszinték vagyunk magunkhoz.

2020. aug. 23. 12:21
 33/51 anonim ***** válasza:
100%
*két szín alatti áldozás -> egy szín alatti áldozás
2020. aug. 23. 12:23
 34/51 anonim ***** válasza:
50%

Már nem kell, mert már nyomoznak a zsivány ellen.

[link]

Ugye a jó gyümölcsök, az adócsalás, sikkasztás, biztos ezeket tanította Jézus nektek ott.

2020. aug. 23. 12:34
 35/51 anonim ***** válasza:
39%
"írja az Amerikai Népszava". Ez mindent elmond. Ott sok mindent írnak a Római Katolikus Egyházról is, hogy a kérdésnél maradjunk. :)
2020. aug. 23. 12:55
 36/51 A kérdező kommentje:

28.Örülök hogy idegeskedész ès csúnyán beszèlsz,hogy mièrt azt te tudod.

Azt gondoltam a keresztènyek nem ilyenek.

Nem haragusznak az igazságra ès a valóságra.

Tèvedtem.

Galileó a saját házába háziőrizetben halt meg miután az inkvizitorok elitèltèk.

[link]

2020. aug. 23. 12:56
 37/51 anonim ***** válasza:
0%
Az inkvizíció a Római Katolikus Egyház gyümölcse. Kiderül belőle miféle-fajta fa is ez.
2020. aug. 23. 12:59
 38/51 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén kérdezem: mi köze az inkvizíciónak a latin nyelvű szentmiséhez? :)) Mi értelme terelni a témát? Felőlem beszélgethetünk amúgy az inkvizícióról is (akár az összes típusról, mert nem egy volt), de ez a kérdés arról szól, hogy miért volt nem magyar (illetve egész pontosan latin) a mise még régebben. Erre próbáltam válaszolni, hogy ez korábbi történelmi korokban - akár 70 évvel ezelőtt vagy ennél régebben ez nem volt olyan nagy probléma, mint ahogy ma gondoljuk.
2020. aug. 23. 13:10
 39/51 anonim ***** válasza:
74%

"Nem haragusznak az igazságra ès a valóságra."

Nem, én csak a hazugságodat cáfoltam meg.

Hiszen nem te hazudtad ezt?

"Mègis nem volt inkvizíció. Akkor Galileó G,hogy halt meg. Az emberi oktalanság miatt. A buta analfabèttizmus áldozata lett egy tudos aki az igazságot felfedezte ès mondta"

Tehát rámutattam, hogy hazudtál, s Galilei nem így halt meg, hanem békésen, saját otthonában. Ahol egyébként folytathatta tudományos kutatását is.

"Ez mindent elmond."

Igen, mindent elmond, a cikkben írják is. Adócsalás miatt nyomoznak az álszent vezetőlelkész ellen. Milliókat, talán milliárdokat csalt el, sikkasztott. Ezért nem teszek feljelentést, mert két párhuzamos nyomozást nem végez a hatóság, nem lenne értelme.

"Ott sok mindent írnak a Római Katolikus Egyházról is"

Ahogy te is, s te mindnek hitelt is adsz, tényként állítod be, sokszor még rá is tromfolsz némi ferdítéssel és hazugsággal. Most én is hitelt adtam egy ilyen cikknek. Mi ezzel a baj?

2020. aug. 23. 13:12
 40/51 anonim ***** válasza:
0%

Van köze a kérdéshez az inkvizíciónak: a Római Egyház logikája: Biblia olvasása tilos, mise latinul kántálva, plusz római katolikus papok sulykolják az "Egyház" dogmáit, és aki ezt nem fogadja el: arra a "szent" inkvizíció vár...

Ez a recept arra, hogy lehet az Isten által alapított kereszténységből hamis vallást csinálni.

Hiba csúszott a majdnem tökéletes gépezetbe: egy római katolikus szerzetes 500 éve beleolvasott a Bibliába, és döbbenten tapasztalta az ellentétet az Egyház által hirdetett tanok és a Bibliában rögzített apostoli tanítások között. Erre jött még az anyagi visszaélések (búcsúcédula árusítás), plusz az erkölcsi romlottság is.

2020. aug. 23. 13:20
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!