Keresztények! A hat napos teremtést szó szerint kell venni?
Szia! Ez a saját véleményem, ha valami kivetni való, vagy számodra sértő van benne, akkor előre is elnézést kérek érte.
Egy nagyon érdekes témát vetették fel. Szerintem az idő elég relatív, s csak mi, emberek skatulyázzuk be ennyire. Ha belegondolsz az emberiség kitalált azt a szabályt, hogy egy nagy 24 óra. Ennek ellenére, mégis folyamatosan váltogatják a számjegyeket, hogy eggyel előre, hol eggyel hátra, ahogy a természet és a Világ rendje megköveteli. Ugyan így van a naptárral is. Egy év 365 nap, kivéve amikor még kell toldani 1-gyel. Kérdem én, ha véletlen nem lenne megoldva az az év 366 napra, akkor kiesne egy nap az életünkből? Nem, csak akkor lehet, hogy nem úgy tekintenénk rá mint a 366.napra, hanem mint a következő év 1.napja. Szóval szerintem az idő ilyen szinten elég relatív.
A kérdés másik felét pedig szerintem szemléltetni lehet például a terhességgel is. Mindig azt mondják, hogy egy új élet Istentől való. Mégis hónapokig hejlődik egy testben, egy nő hasában, aki szerintem ezáltal még jobban ragaszkodni fog a gyermekéhez, hiszen ő szenvedett vele, ő hordta hosszú ideig a szíve alatt. Ha innen nézed, akkor miért kellett volna neki pillanatok alatt mindent megteremtenie? Így láthatta a teremtményeinek elsőlépését, alakítgathatott rajtuk, hogy könnyebbé tegye az életüket. A hetedik nap pedig szerintem valami olyasmi lehetett, mint mikor a szülő kiviszi a gyermekét a játszótérre, leül egy padra és csak nézi, hogy ez a kis légy ami az ő vére és húsa, hogy élvezi az életet, miként tapasztalja meg a világ problémáit és csodáit.
Ha pedig onnan nézed az emberek sokkal jobban elfogadják, könnyebben fel tudják dolgozni, hogy az általuk ismert Világ szép lassan, lépésről lépésre jött létre egy gondosan vigyázó tekintet alatt, nem pedig egyik pillanatról a másikra csak "ott volt".
Nem tudom mennyire kevertelek meg a magyarázatokkal, illetve ez mennyire fogadható el számodra. Pontosan megtudni úgy se fogjuk soha, spekulálni pedig szabad. 😉
Kérdező olvasd el ezt a könyvet: Carlo Rovelli: Az idő rendje.
Ebből kiderül, hogy az idő maga is csak egy illúzió, nem létezik. A többi okfejtés értelmetlen itt.
Attól is függhet, hogy éppen ki, miben hisz. Hallottam már több keresztény nézetről is. Volt aki azt állította, hogy Isten megteremtette a Földet és azóta is egyengeti a rajta lévők sorsát. Ilyen helyzetben ikább egy színházi rendezőhöz hasonlítanám, aki bár megírja a szöveget és tanácsokkal látja el a színészeket, de ha valami történik, akkor nem tiltja meg nekik az inprovizálást.
Ha viszont azt a nézetet vesszük figyelembe, miszerint Isten megteremtette a Földet és a rajta lévőket, de utána levette róluk a kezét, mondván ez a ti világotok, nektek adom, most ár tegyétek úgy vele ahogy jónak látjátok. Itt inkább olyan, mint aki kikeres egy filmet, megadja a műfaját, de utána már nem szól bele.
Illetve olvastam egy érdekes idézetet is, sajnos nem tudom szó szerint, de valahogy így hangzott:
Megy az ember a tengerparton és visszanéz a lábnyomaira. Látja a sajátját és mellette egy másikat is.
Isten: Látod, itt melletted sétáltam és vigyáztam rád, hogy ne ess el.
Aztán egyszer csak az egyik lábnyom eltűnik.
Ember: És itt? Itt hol voltál, amikor szükségem volt rád? Magamra hagytál?
Isten: Nem. Itt a kezemen hordoztalak.
8+ A Biblia minden szava Igaz.
Csak ha nincs az Alkotója melletted, aki magyarázza, akkor könnyen az emberi elmére támaszkodsz, és mind az ami gyomként benned van meggátolja, hogy lásd a valóságot, és az okoskodások magaslatként emelkednek fel az igazság előtt.
Igen szószerint kell értelmezni Kérdező!
Ha nem 24-órás napokként értelmezed a Teremtés napjait akkor ez sokkal nagyobb problémákhoz fog vezetni a Bibliában!
Isten a Teremtésnél beállított az ember számára egy ciklust - ez a hét! Amely az emberek életét egyfajta keretbe szervezi, meghatározván az Istentől rendelt feladataikat a munkát és a pihenést is. Az embernek mindkettő számára szüksége van! A pihenésben jut lehetősége az embernek az Istennel való mélyebb kapcsolatra amikor idejét figyelmét és erejét teljesen csak Neki szentelheti! - ez a Szombat nap amelyet Isten rendelt még a Teremtéskor! Istennek nincs szüksége pihenésre de nekünk van. Isten meg tudott volna mindent ahogy te mondod 1mp -alatt is teremteni, de példát adott számunkra az életre az időbeosztásra, a munkára és más tevékenységekre és a Vele való mélyebb közösségre! Beállított számunkra egy olyan rendszert ami értünk van!
Ha valaki szimbolikusnak (értsd nem valós) tartja ezeket a napokat az azt jelenti hogy szószerint a Teremtés nem is létezett! Vajon ezt mondja a Biblia? Ha nem létezett a Teremtés akkor ma miben élünk?! Ez az értelmezés magyarázat nélkül hagyja a Teremtést és a valóságban nem létezőként kezeli! Ha a napok csak szimbolikusak (értsd nem valósak) akkor a napokba foglalt események sem lehetnek már valósak! Tehát semmi sincs! - ez ide vezet.
Ha a napokat milliárd és ezer évekként értelmezzük akkor az állatok és az ember már Teremtésük napján milliárd vagy ezer éves!
Ha ezer évnek tartunk egy napot akkor Ádám a bűnbeesés idejére már legalább 2000 -es volt. De akkor miért mondja róla a Szentírás hogy amikor Séth-et nemzette 130 éves volt?
Ha 1000 évet veszünk egy napnak akkor több százéves éjszakával, sötétséggel kellene számolnunk amely idő alatt a 3. napon teremtett növényeknek ki kellett volna pusztulniuk a hosszú ideig tartó fény hiányában!
Szimbiózis probléma: A növények a 3. napon míg a rovarok az 5. napon lettek teremtve. A virágoknak gyakran sajátosan jellemző alakjuk van
hogy csak egyetlen állatfajta képes beporozni őket. A rovarok mellett más állatok is poroznak virágokat pl. kolibri, denevérek stb. Ha a 3. és az 5. nap közötti eltelt időt hosszú napokként (1000) év vagy korszakokként értelmezzük akkor hogyan lehetséges egy olyan vegetáció amely a szaporodásához nem nélkülözheti a beporzóit?
A 7-es nek
A Szentírás estétől - estéig határozza meg a napot!
Ugyanakkor igazad van abban hogy a nap mint égitest még nem volt a Biblia szerint! A fény nem a naptól jött!
Üdv: Gábor
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!