Melyik vallas ismeri el a házasságot szentsegnek a katolikuson kívül?
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat! Érdekes, hogy az Ortodox és a Katolikus az egyedüli.
Kár, hogy nem alakult az évszázadok során egy Magyar Katolikus Egyház, amely nem tartozik a vatikanhoz. Vagy a Magyar Református Egyház elismerné szentségnek a házasságot; nem is értem hogy miért nem.
4-es
"Az, hogy a szentségek száma 7 (köztük a házasság az egyik), a Katolikus Egyházon kívül csak az ortodox egyházak vallják."
(bla-bla, kivéve a gyevi bírót...)
Az anglikánban is 7 szakramentum van, egyik a házasság.
Csak nem tudom, miért lett a kérdés feltéve: valami házi feladathoz kell, vagy házasságkotéshez keres felekezetet Magyarországon, ettol fuggne, hogy idetartozik-e.
11-es
"nem is értem hogy miért nem."
Mert az evangéliumban 2 szentség szerepel: a keresztség és az úrvacsora. A protestáns egyházak csak ezt a kettot tartják annak.
"Mert az evangéliumban 2 szentség szerepel"
Hol írja a Szentírás, hogy két szentség van, idézd kérlek, mert ez így elég kamu szöveg.
@Kérdező
"Kár, hogy nem alakult az évszázadok során egy Magyar Katolikus Egyház, amely nem tartozik a vatikanhoz."
Miért kár? Krisztus nem hozott létre magyar egyházakat, Ő egyetlen Egyházat hozott létre, ami egységes az egész világon.
14-es
(12-13-as vagyok)
Nem tudom, en az anglikan egyhazat nezem, ahol ez van a 7 szakramentumrol:
"Only two are recognized as sacraments ordained by Christ in the Gospel: Baptism and Communion. The other five are recognized as sacraments, but not ordained by Christ in the Gospel: Confession, Matrimony, Holy Orders, Anointing of the Sick, Confirmation."
tehat a 7 szakramentumbol csak kettot rendelt el az evangeliumban Krisztus szentsegnek, a keresztseget es az urvacsorat (oltari szentseget). A masik otot szentsegkent ismerjuk el, de nem rendelte el oket Krisztus az evangeliumban, ezek a gyonas, a hazassag, egyhazi rend, betegek kenete, konfirmacio szentsegei
Köszönöm a válaszokat.
Mi a különbség a szentseg es a szakramentum között?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!