A katolikusok hogyan egyeztetik össze ezt Szűz Mária imádatával? (4. és 5. vers. "Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket")
"A templomokban a térdeplők is csak véletlenül vannak a szobrok előtt, ugye?"
A térdeplő egy bútordarab, amit oda raknak, ahova épp sikerül. Ha nincs hely máshol, lehet, hogy egy üres sarokban állomásozik. Ebből az következik, hogy a katolikusok imádják a csupasz falakat? :D
30-as: Az én definícióm megegyezik a Isten definíciójával, amely a Tízparancsolatban van leírva:
"Ne készíts magadnak faragott képet vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van. Ne borulj le előttük és ne szolgáld őket, mert én vagyok az Örökkévaló, a te Istened, a féltve őrködő Isten, aki megemlékszik az atyák bűnéről a fiakon harmadiziglen és negyediziglen azokon, akik engem gyűlölnek."
Remélem, megfelel.
"Ne készíts magadnak faragott képet vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van."
Akkor fényképezni is tilos? A festészetet, szobrászatot dobjuk ki az ablakon?
#3 Te talán nem imádod, de a pápa minden esetre imádkozik hozzá, és tiszteli a képét:
Ez nem bálványimádás?
"Az antikatolikusok néha a MTörv 5:9-ből idéznek, ahol az Úr a következőket mondja a bálványokkal kapcsolatban: „Ne borulj le ezek előtt a képek előtt!”. Mivel sok katolikus meghajol vagy letérdel Jézus vagy a szentek szobrai előtt, az antikatolikusok összezavarják a szakrális ábrázolások megengedett hódolatát a bálványimádás bűnével.
Bár a meghajlást úgy is fel lehet fogni, mint egy imádsági testhelyzetet, nem minden meghajlás jelent imádást. Japánban az emberek meghajlással fejezik ki tiszteletüket a köszönésnél (ez az európai kézfogás ottani megfelelője). Vagy valaki letérdelhet egy király előtt, anélkül, hogy azt mint istent imádná. Ugyanígy, amikor egy katolikus letérdel egy szobor előtt, hogy imádkozzék, ezzel nem imádja azt, még csak nem is a szoborhoz imádkozik, éppoly kevéssé, mint az a protestáns, aki imádság közben a Bibliával a kezében letérdel, az sem a kezében levő Bibliát imádja, vagy ahhoz imádkozik."
"sok katolikus meghajol vagy letérdel Jézus vagy a szentek szobrai előtt"
Ezt nem kell tovább ragozni.
Nem az. Egyrészt láthatóan a pápa nem borul le egyik képen se a képek, avagy Mária előtt. Másrészt sehol se nevezi Istennek, csak közbenjárását kéri. Egyébként senki nem lehet annyira hülye (de, sajnos láthatóan lehet), hogy azt gondolja, bárki maga a kép előtt tiszteleg, a képhez szól. Nyilván ahhoz, akit ábrázol, de nem magához a képhez.
Ez a Máriaimádat-rágalom tipikus példája annak, amikor valaki a Bibliát bálványozza, és elvakultan, szó szerint kiragad 1-1 mondatot, és azokat fújja ha kell, ha nem.
A Tízparancsolat kinyilatkoztatásánál ez szerepel:
"Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat..." (2Móz 20, 4-5.)
Kicsivel arrébb viszont ezt olvashatjuk:
"Csinálj két Kerubot is aranyból, vert aranyból csináld azokat a fedélnek két végére. Az egyik Kerubot csináld az egyik végére innen, a másik Kerubot a másik végére onnan: a fedélből csináljátok ki a Kerubokat annak két végén. A Kerubok pedig terjesszék ki szárnyaikat fölfelé, betakarva szárnyaikkal a fedelet; arcaik egymás felé legyenek; a Kerubok arcai a fedél felé forduljanak." (2Móz 25, 18-20.)
Akkor hogy is van ez, kedves Bibliások? Isten összevissza beszélne? Először megtiltja, hogy semmiféle faragott képet ne készítsünk arról, ami az égben van, majd pedig azt parancsolja, hogy 2 égben lakó angyalról készítsenek szobrot? Hm...
#36 Persze, mindenki tudja, hogy nem a szobornak szól az imádat. A szobor egy eszköz. De figyeld meg jobban:
"Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt. Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket,"
A szobor vagy kép Szűz Mária hasonmása. Mégis leborulnak előtte és tisztelik. Ez ellentétben van azzal, amit Isten mondott. Egyébként még akkor is ellentétben lenne, ha maga Mária jelenne meg előttünk és előtte borulnánk le.
"Lába elé borultam, hogy imádjam, de ő így szólt: „Vigyázz, ne tedd! Szolgatársad vagyok neked és testvéreidnek, akik tanúságot tesznek Jézusról. Az Istent imádd!”" (Jelenések 19:10)
Márpedig földre borult a szentélyben a főpap a frigyláda előtt, talán ennyit se tudsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!