Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak-e olyan weboldalak,...

Vannak-e olyan weboldalak, amelyeken megvan az eredeti Biblia, eredeti nyelven, eredeti szöveggel és esetleg több nyelvre lefordítva és ha igen, mi a weboldalak címe, linkje? Olyan is van, ami arameus, görög -> magyar?

Figyelt kérdés
Köszönöm a segítséget!

2020. jún. 30. 08:52
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Én magam elég sokat foglakoztam pl. a RÚF (Református Új fordítású Biblia) Újszövetség fordítási hibányosságainak a felderítésével, egész kis dokumentációt készítettem, mert ebből a fordításból tanultam hosszú évekig, amikor keresztény lettem, és ma is gyakran használom. Nem rossz fordítás, erősen szövegkövető, de pl. ebben a fordításban levő hangsúlyeltolódások jellemzően abba az irányba mutatnak, ahogy sok református viselkedik, hogy ti. a hit elégséges, és nem kell különösebb szerepet szánni a cselekedeteknek. Ugyanis sok lefordított mondatban, ahol az eredeti ógörög szöveg erőteljes, érzelmileg töltött szót használ, amivel gyakran cselekvésre sarkall, a RÚF érzelmileg lapos és gyengébb kifejezéseket használ.

Néhány példa:

Lk 13:24 RÚF: Igyekezzetek bemenni a szoros kapun...

Javaslatom: KÜZDJETEK TELJES ERŐVEL, hogy bemenjetek a szoros kapun... (az agónidzomai szóból van az agónia "haláltusa" szavunk)

ApCsel 20:24 RÚF: sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat

Javaslatom: sőt még az életem sem drága, csakhogy ÖRÖMMEL elvégezzem futásomat

Róm 7:21 RÚF: miközben a jót akarom tenni – csak a rosszra van lehetőségem

Javaslatom: miközben a jót akarom tenni – a ROSSZ ÁLL KÖZEL HOZZÁM

Róm 12:18 RÚF: Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.

Javaslatom: Ha lehetőség van rá, a MAGATOK RÉSZÉT VEGYÉTEK KI abból, hogy mindenkivel békességben éljetek.

1Kor 6:18 RÚF: Kerüljétek a paráznaságot! Minden más bűn, amit az ember elkövet, kívül van a testén, de...

Javaslatom: MENEKÜLJETEK a paráznaságtól! Minden más bűn, amit az ember elkövet, kívül van a testén, de...

Ef 4:15 RÚF: hanem az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől őhozzá

Javaslatom: Hanem SZERETETTEL SZÓLVA AZ IGAZSÁGOT, nőjünk fel mindenestől őhozzá

2Tim 2:22 RÚF: Az ifjúkori kívánságot pedig kerüld! Törekedj viszont az igazságra, a hitre, a szeretetre, a békességre

Javaslat: Az ifjúkori kívánságtól MENEKÜLJ, viszont TELJES ERŐVEL TÖREKEDJ hitre, szeretetre, békességre (Pál apostol az igen erős „menekülj” és „üldözd” szavakat használja itt szójátékként.)

Zsid 4:1 RÚF: Mivel még nem teljesedett be az ő nyugalmába való bemenetel ígérete, gondosan ügyeljünk arra, hogy közülünk senki le ne maradjon erről.

Javaslat: Mivel még megvan az ő nyugalmába való bemenetel ígérete, JOBB, HA FÉLÜNK, nehogy valamelyikünk lemaradjon róla! (fóbétómen = féljünk!)

Ezeket nem azért írom, hogy dobjuk ki a RÚF-ot vagy más fordításokat, inkább azt mondanám, hogy több, különböző fordítást is jó átnézni a teljesebb kép érdekében.

üdv Stefán

2020. jún. 30. 23:16
 12/14 anonim ***** válasza:
0%
Bírom ezt az örök visszatérő "eredeti" Bibliázást :D Mintha kiadtak volna egy javított változatot vagy nem tudom XD Javaslom kicsit olvass utána, hogy mi is a Biblia és akkor alapból nem fogsz butaságot kérdezni.
2020. júl. 1. 02:50
 13/14 A kérdező kommentje:

#11. Köszönöm, ez hasznos volt! Ahhoz, hogy ennyire le tudjam fordítani, beszélnem kellene pár nyelvet.

#12. Neked úgy tűnt, hogy az ember úgy születik, hogy mindent tud? Nekem nem úgy tűnt...

Aki tudatlan, kérdez, ezzel már eleve felvállalja önnön tudatlanságát.

Aki viszont ezt írja: "Javaslom kicsit olvass utána, hogy mi is a Biblia és akkor alapból nem fogsz butaságot kérdezni", ő mit akar, mi a célja? Ne nekem válaszolj erre, hanem magadnak.

2020. júl. 1. 05:11
 14/14 A kérdező kommentje:

#11. Esetleg honlapod van, ahol a te fordításaid megtalálhatók (összevetve más fordításokkal)?

Vagy fórum, ahol ezekről írsz?

Bármilyen internetes oldalon nyilvánosságra van hozva az a bizonyos dokumentáció, amelyet készítettél? Biztosan hasznos lenne mások számára. Szívesen elolvasnám én is.

2020. júl. 1. 05:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!