Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Pál írja hogy az asszony feje...

Pál írja hogy az asszony feje a férfi, a férjem erre hivatkozva önzőzik, mit tehetek?

Figyelt kérdés
Első sorban keresztények válaszát várom. A legégetőbb kérdés jelenleg a lakhatásunk, mindketten kertes házban szeretnénk élni hosszú távon, de párom a panel felé is húz, mondván hogy ha azt eladjuk, majd vehetünk jobb kertes házat. Én viszont ki nem állhatom a paneleket, ezért nem szívesen vennék olyat. Párom erre azt mondja, hogy ha nem követem panelbe is, akkor nem vagyok jó társa, meg egyébként is az asszony feje a férfi és kötelességem követni és engedelmeskedni neki. Úgy érzem ezzel csak a zsarnokoskodásának és az önzésének próbál falazni. Van valami amivel visszavághatnék a Bibliából, hogy nekem is lehet igazam, véleményem, saját vágyaim és jogom van egyenrangúnak lenni vele? Vagy tényleg igaza van és innentől kezdve én nem is létezem?
2020. jún. 7. 09:45
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
83%

Válaszold azt neki, hogy a férfi a fej, de az asszony a nyak, arra fordítja a fejet, amerre csak akarja :-D

Rendben, ez nem bibliai idézet volt, de jól vissza lehet vágni vele.

2020. jún. 7. 10:23
 2/21 anonim ***** válasza:
83%
Keress egy normális férjet.
2020. jún. 7. 10:42
 3/21 anonim ***** válasza:
92%

Nincs igaza, meg bibliai kiragadásokkal bármi igazolható, akár az is, hogy nincs Isten :)

Pál a fentebbi mondatot egy bizonyos keresztény gyülekezetnek mondta, a tanítással és a gyülekezetben való viselkedéssel kapcsolatban, és nem arról szól, hogy a férfi zsarnokoskodhat a feleség fölött.

Amúgy pedig az otthon választásával kapcsolatban elsődlegesen a feleség szempontja a mérvadó, mivel ők töltenek ott több időt fenntartással és gyerekneveléssel. Lehet, hogy a férfi elvan a nap egyharmadában a panellakásban, de gyerekkel egész nap ott lenni nagyon nem ugyanaz.

2020. jún. 7. 10:43
 4/21 anonim ***** válasza:
3%
Ki veszi a lakást és miből?
2020. jún. 7. 10:44
 5/21 anonim ***** válasza:
4%
A férfinek nem mindegy, hogy csak le kell döcögni a munkába vagy 2 órát levezetni.
2020. jún. 7. 10:53
 6/21 anonim ***** válasza:

Ef 5:25 Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, miképpen a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért;

Ef 5:28 Úgy kell a férfiaknak szeretni az ő feleségüket, mint az ő tulajdon testüket. Aki szereti az ő feleségét, önmagát szereti.

Ef 5:29 Mert soha senki az ő tulajdon testét nem gyűlölte; hanem táplálgatja és ápolgatja azt, miképpen az Úr is az egyházat;

"ha nem követem panelbe is, akkor nem vagyok jó társa, meg egyébként is az asszony feje a férfi és kötelességem követni és engedelmeskedni neki. ... Van valami amivel visszavághatnék a Bibliából, hogy nekem is lehet igazam, véleményem, saját vágyaim és jogom van egyenrangúnak lenni vele?"

Először is Istennek kell megfelelni, márpedig ha Istennek megfelel valaki, akkor nem lehet rossz társ, csak mert nem megy panelbe, vagy ilyesmi. Az Istennek tetszésnek nem feltétele, hogy valaki ide vagy oda menjen lakni.

Ha valaki ezt feltételnek szabja, akkor erre ez a válasz:

Jak 4:11 Ne szóljátok meg egymást /mé katalaleite allélón = ellene beszél, rosszat mond/ atyámfiai. Aki megszólja atyjafiát, és aki kárhoztatja atyjafiát, az a törvény ellen szól, és a törvényt kárhoztatja. Ha pedig a törvényt kárhoztatod, nem megtartója, hanem bírája vagy a törvénynek. /ha nem követsz a panelba, akkor megszólja a társát/

Aki a törvény ellen szól /vagy megszabja egy kereszténynek, hogy szerinte mitől jó egy keresztény/, az nem csak egy törvényt sért meg, hanem a teljes Biblia összes törvényét. Lásd:

Jak 2:10 Mert ha valaki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egésznek megrontásában bűnös.

Ha szereti valaki a feleségét, úgy bánik vele, mint Krisztus az egyházzal, és nem él vissza a főségével, mert ha visszaél, Isten teljes törvényét megszegi. És pontosan ő nem követi a Krisztust!

De a visszavágásnak sem krisztusi a színezete, mert a szeretetben nincsen visszavágás! A szeretetben kölcsönös tisztelet van:

1Pét 3:7 A férfiak hasonlóképpen, együtt lakjanak értelmes módon [feleségükkel], az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek, tisztességet tévén, mint akik örökös társaik az élet kegyelmében; hogy a ti imádságaitok meg ne hiúsuljanak.

Férj és feleség kegyelem által él, kegyelem minden perc, amit eltölthetnek közösen, óriási érték az, nem érdemes értelmetlen huzavona miatt arról elfeledkezni és nem mindennap közösen hálát adni érte.

Egyébként meg Isten terve, hogy az emberek kertes házban éljenek, ez volt az eredeti szándéka és ez is maradt.

Ézs 65:21 Házakat építnek és bennük lakoznak, és szőlőket plántálnak és eszik azok gyümölcsét.

Ézs 65:22 Nem úgy építnek, hogy más lakjék benne; nem úgy plántálnak, hogy más egye a gyümölcsöt, mert mint a fáké, oly [hosszú] lesz népem élete, és kezeik munkáját elhasználják választottaim.

Ézs 65:23 Nem fáradnak hiába, nem nemzenek a korai halálnak, mivel az Úr áldottainak magva ők, és ivadékaik velük [megmaradnak].

Ézs 65:24 És mielőtt kiáltanának, én felelek, ők még beszélnek, és én már meghallgattam.

Ézs 65:25 A farkas és bárány együtt legelnek, az oroszlán, mint az ökör, szalmát eszik, és a kígyónak por lesz az ő kenyere. Nem ártanak és nem pusztítnak sehol szentségemnek hegyén; így szól az Úr.

2020. jún. 7. 11:43
 7/21 anonim ***** válasza:
78%
Szép jövő vár rád. Gratulálok a választáshoz. xD
2020. jún. 7. 12:11
 8/21 anonim ***** válasza:
18%
Miért Bibliázol? Dugás legközelebb a kertes házunkban és kész.
2020. jún. 7. 12:17
 9/21 anonim ***** válasza:
91%

Nagyon nem szep dolog a Bibliabol idezni egy hazastarsi vita kozben, plane ha azt akarja mondani vele, hogy az lesz, amit o akar es kesz.

Eppen visszavaghatsz az Ef 5-25-el, miszerint ez az engedelmesseg akkor mukodik, ha a ferj a dontes meghozasaban a feleseg erdekeit is maximalis szeretettel figyelembe veszi. De ez a Bibliaval valo "visszavagas" sem lenne szep.

Altalaban nem lehet a Bibliabol kiszedni egy idezetet a szovegkornyezetbol es szo szerint atvenni modern helyzetekre.

Ervelj tovabb normalisan: mondd el, hogy nagyon rosszul erezned magad panelban, es ha csak lehetseges, semennyi ideig nem akarsz ott lakni. Mondhatod azt is, hogy akkor ket helyet kell lakhatova tenni, itt-ott felujitani, kicserelni, bebutorozni, a sok csip-csup dolog osszesen sokkal tobb-be kerul, mint gondolna. Igy 2 helyre koltozni egy helyett sokkal dragabb lesz. Minden bekoltozes oriasi ervagas.

De engem jobban aggasztana, hogy ezzel a vita-lezarasi modszerrel allt elo: a jovore nezve megmondanam neki feltetlenul, hogy felejtse el, hogy o a fonok es ove az utolso szo. Ha vissza akar menni az okori keletre, amikor ez elhangzott, akkor te termeszetesen dolgozni sem fogsz, sot az utcara sem kilepni, csak ha elmegy veled. Ugyhogy ne varja, hogy bevasarolsz, elmesz csekket befizetni, vagy elmesz egyedul orvoshoz, ha beteg vagy. Sot rabszolgakat es szolgakat is szerezzen, mert az okori haztartasok igy mukodtek.

Ha ez sem jon be, akkor beszelhetsz a lelkesszel / pappal, ez nem jatek, ez a szoveg.

2020. jún. 7. 12:40
 10/21 anonim ***** válasza:
0%

Mifelenk az a szolas jarta: "asszony allatnak kuss a neve, a nonek fakanal mellett a helye" ... ha igazan autentikus akartal lenni, meg le is csorditettel egy pofont.

Mai lanyok mar "eurokomfortosak" es nem birjak az ertheto szot :)

2020. jún. 7. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!