Jézus az egész világ megváltója, vagy csak Izrael elveszett bárányaiért jött?
Elkezdtem olvasni az Újszövetséget. Kicsit elbizonytalanodtam, mert úgy tűnik nekem, hogy Jézus csak a zsidókat jött megmenteni. Többször mondja az apostoloknak, hogy pogányokhoz ne menjenek, illetve amikor a pogány nő lányát kell meggyógyítani, kissé megdorgálja az asszonyt, hogy nem helyes a gyerekek ételét a kutyáknak adni.
Honnan tudjam, hogy Jézus nem csak az izraelitákhoz jött, hanem az egész világért?
Onnan tudhatod, hogy Isten már a teremtéstörténetben megígéri a Megváltót, akkor pedig még a zsidókna se híre, se hamva nem volt, ahogy mondani szokták.
A zsidó nép csak eszköz volt Isten kezében arra, hogy megszülethessen Krisztus, Ábrahám által érdemelték ki ezt a jutalmat. De Krisztus az egész világot jött megváltani, sőt apostolait is feltámadása után azzal a feladattal küldik, hogy hirdessék az Evangéliumot mindenhol.
#8 nagyon jól mondja:
A kettő egyszerre igaz és nem zárja ki egymást.
Jézus az izraelitákhoz küldetett, közöttük szolgált ÉS utána pedig az egész világ bűneiért meghalt, beleértve a zsidókat is.
Elmagyarázom:
Izrael egész történelme, törvényei, ünnepei a Messiás várásáról szólnak.
A „pogányok”, a nemzetek nem várták Őt.
Oda hiába küldte volna Őt Isten.
Azt se tudták volna, hogy eszik vagy isszák.
Így ezért Ő először és elsősorban az izraelitákhoz (zsidókhoz) ment.
Viszont a kérdésben említett kiskutyás eset után egyszer a juhokról és a Jó Pásztorról beszélt a köré gyűlt izraelita/zsidó hallgatóságnak.
Ján.10:11 „Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért.”
Ezután közölte a köré gyűlt zsidókkal, hogy neki bizony 2féle akolból származó, 2féle juha van.
Nem csak „Izrael házának elveszett juhai” vannak, hanem más juhai is vannak:
Ján. 10:16 „Más juhaim is vannak nékem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is elő kell hoznom, és hallgatnak majd az én szómra; és akkor lesz egy nyáj és egy pásztor.”
Ezzel bejelentette, hogy szolgálatát kiterjeszti a „nemzetek közül valókra” is, és közülük, akik hallgatnak az ő szavára, azokat „előhozza” abból a másik akolból (pl. a pogány vallásaikból), és ezzel a 2féle juha egyesül és egy nyáj lesznek egy pásztorral.
De ezt az „előhozást” (UVF-ben „begyűjtést”) már nem személyesen, hanem Péter és Pál szolgálatán keresztül végezte el.
Lásd a #10-est, aki idézi az Apcsel 10:9-48-at nagyon helyesen!
Az volt az áttörés, a "más juhok", vagyis a nem zsidók, a pogányok "begyűjtésének" a kezdete.
Ugyanerről beszélt Pál az Ef. 2:11-16-ban:
„… ti egykor pogányok voltatok, …. Izráel közösségétől elkülönítve, … Most pedig Krisztus Jézusban ti, akik egykor "távol" voltatok, "közel" kerültetek a Krisztus vére által. Mert ő a mi békességünk,
aki A KÉT NEMZETSÉGET EGGYÉ TETTE, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, …. hogy … a kettőt egy új emberré teremtse önmagában. … „
Lényegében ugyanez a téma a Róma 11-ben is, ahol Pál arról beszél, hogy a szelíd olajfába (Izráelbe) vadolajfa ágak (azaz pogányok) oltatnak be „És így az egész Izráel megtartatik”.
Vagyis e beoltás révén a pogányok Izráel, azaz a választott nemzet, Isten népe, a Jó Pásztor nyája részévé válnak és az eredetileg zsidó Messiás és Megváltó minden nemzetből, népből való ember Megváltójává válik.
Kedves #7!
„Vajon eszakamerika indián törzs, vagy fókavadasz igluban elő család tagjai miután meghaltak ők eleve kizáratnak a mennyországból? Hiszen nem, hogy kereszténységről, Jézusról meg csak véletlenül sem hallottak akkortájt. Akkor kérdem én, a fizikai távolságok megszabták, hogy ki mehet a mennyországba, és ki nem...”
Teljes igazad van, hogy igazságtalan. Nagyon is!
De hála Istennek ez nem így van, vagy nem így lesz a Biblia szerint:
Róma 2:11-16
„Isten ugyanis senkivel sem kivételez ... A nem zsidó népek, akik nem ismerik a Törvényt, ösztönösen mégis azt teszik, amit a Törvény megkövetel.” {értsd: nem ölnek, nem lopnak stb.} „Így, bár Törvényük nincs, ők maguk lesznek törvénnyé saját maguknak. Ezzel azt mutatják, hogy a Törvény követelései szívükbe vannak írva.” {ezt hívjuk lelkiismeretnek} „Hasonlóképpen van ez az érzéseikkel is. Néha úgy gondolják, hogy rossz, amit tettek, és emiatt bűntudatuk van. Máskor úgy gondolják, helyesen cselekedtek, és nem érzik magukat bűnösnek. Mindezek a dolgok nyilvánvalóvá lesznek azon a Napon, amikor Isten meg fogja ítélni az emberek titkait Jézus Krisztus által. Ezt mondja az örömhír, amelyet én hirdetek ki az embereknek.”
Csel. 24:15 „…. lesz feltámadásuk a halottaknak, mind igazaknak, mind hamisaknak”
Vagyis az indiánok és a fókavadászok feltámadnak, és ők akkor ismerik meg a Krisztust.
„Mindezek a dolgok nyilvánvalóvá lesznek azon a Napon”, vagyis akkor szembesítve lesznek azzal, hogy életükben mennyire engedelmeskedtek a belső hangnak, a lelkiismeret törvényének, ami mindig mondta, hogy mi (lenne) a jó, és mi a rossz.
Vagyis „Isten meg fogja ítélni az emberek titkait Jézus Krisztus által”.
Innentől minden ugyanúgy történik az indiánokkal, mint bárki mással.
Ők is választhatnak majd, hogy elfogadják-e Jézust a Megváltójuknak, vagy sem.
Ha igen, Jézus vére befedi, elfedezi, eltörli minden bűnüket és örök életet kaphatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!