Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus az egész világ megváltój...

Jézus az egész világ megváltója, vagy csak Izrael elveszett bárányaiért jött?

Figyelt kérdés

Elkezdtem olvasni az Újszövetséget. Kicsit elbizonytalanodtam, mert úgy tűnik nekem, hogy Jézus csak a zsidókat jött megmenteni. Többször mondja az apostoloknak, hogy pogányokhoz ne menjenek, illetve amikor a pogány nő lányát kell meggyógyítani, kissé megdorgálja az asszonyt, hogy nem helyes a gyerekek ételét a kutyáknak adni.

Honnan tudjam, hogy Jézus nem csak az izraelitákhoz jött, hanem az egész világért?

2020. máj. 29. 01:59
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
75%

Onnan tudhatod, hogy Isten már a teremtéstörténetben megígéri a Megváltót, akkor pedig még a zsidókna se híre, se hamva nem volt, ahogy mondani szokták.

A zsidó nép csak eszköz volt Isten kezében arra, hogy megszülethessen Krisztus, Ábrahám által érdemelték ki ezt a jutalmat. De Krisztus az egész világot jött megváltani, sőt apostolait is feltámadása után azzal a feladattal küldik, hogy hirdessék az Evangéliumot mindenhol.

2020. máj. 29. 14:47
 22/23 anonim ***** válasza:
67%

#8 nagyon jól mondja:

A kettő egyszerre igaz és nem zárja ki egymást.

Jézus az izraelitákhoz küldetett, közöttük szolgált ÉS utána pedig az egész világ bűneiért meghalt, beleértve a zsidókat is.

Elmagyarázom:

Izrael egész történelme, törvényei, ünnepei a Messiás várásáról szólnak.

A „pogányok”, a nemzetek nem várták Őt.

Oda hiába küldte volna Őt Isten.

Azt se tudták volna, hogy eszik vagy isszák.

Így ezért Ő először és elsősorban az izraelitákhoz (zsidókhoz) ment.

Viszont a kérdésben említett kiskutyás eset után egyszer a juhokról és a Jó Pásztorról beszélt a köré gyűlt izraelita/zsidó hallgatóságnak.

Ján.10:11 „Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért.”

Ezután közölte a köré gyűlt zsidókkal, hogy neki bizony 2féle akolból származó, 2féle juha van.

Nem csak „Izrael házának elveszett juhai” vannak, hanem más juhai is vannak:

Ján. 10:16 „Más juhaim is vannak nékem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is elő kell hoznom, és hallgatnak majd az én szómra; és akkor lesz egy nyáj és egy pásztor.”

Ezzel bejelentette, hogy szolgálatát kiterjeszti a „nemzetek közül valókra” is, és közülük, akik hallgatnak az ő szavára, azokat „előhozza” abból a másik akolból (pl. a pogány vallásaikból), és ezzel a 2féle juha egyesül és egy nyáj lesznek egy pásztorral.

De ezt az „előhozást” (UVF-ben „begyűjtést”) már nem személyesen, hanem Péter és Pál szolgálatán keresztül végezte el.

Lásd a #10-est, aki idézi az Apcsel 10:9-48-at nagyon helyesen!

Az volt az áttörés, a "más juhok", vagyis a nem zsidók, a pogányok "begyűjtésének" a kezdete.

Ugyanerről beszélt Pál az Ef. 2:11-16-ban:

„… ti egykor pogányok voltatok, …. Izráel közösségétől elkülönítve, … Most pedig Krisztus Jézusban ti, akik egykor "távol" voltatok, "közel" kerültetek a Krisztus vére által. Mert ő a mi békességünk,

aki A KÉT NEMZETSÉGET EGGYÉ TETTE, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, …. hogy … a kettőt egy új emberré teremtse önmagában. … „

Lényegében ugyanez a téma a Róma 11-ben is, ahol Pál arról beszél, hogy a szelíd olajfába (Izráelbe) vadolajfa ágak (azaz pogányok) oltatnak be „És így az egész Izráel megtartatik”.

Vagyis e beoltás révén a pogányok Izráel, azaz a választott nemzet, Isten népe, a Jó Pásztor nyája részévé válnak és az eredetileg zsidó Messiás és Megváltó minden nemzetből, népből való ember Megváltójává válik.

2020. máj. 29. 21:31
 23/23 anonim ***** válasza:
67%

Kedves #7!

„Vajon eszakamerika indián törzs, vagy fókavadasz igluban elő család tagjai miután meghaltak ők eleve kizáratnak a mennyországból? Hiszen nem, hogy kereszténységről, Jézusról meg csak véletlenül sem hallottak akkortájt. Akkor kérdem én, a fizikai távolságok megszabták, hogy ki mehet a mennyországba, és ki nem...”

Teljes igazad van, hogy igazságtalan. Nagyon is!

De hála Istennek ez nem így van, vagy nem így lesz a Biblia szerint:

Róma 2:11-16

„Isten ugyanis senkivel sem kivételez ... A nem zsidó népek, akik nem ismerik a Törvényt, ösztönösen mégis azt teszik, amit a Törvény megkövetel.” {értsd: nem ölnek, nem lopnak stb.} „Így, bár Törvényük nincs, ők maguk lesznek törvénnyé saját maguknak. Ezzel azt mutatják, hogy a Törvény követelései szívükbe vannak írva.” {ezt hívjuk lelkiismeretnek} „Hasonlóképpen van ez az érzéseikkel is. Néha úgy gondolják, hogy rossz, amit tettek, és emiatt bűntudatuk van. Máskor úgy gondolják, helyesen cselekedtek, és nem érzik magukat bűnösnek. Mindezek a dolgok nyilvánvalóvá lesznek azon a Napon, amikor Isten meg fogja ítélni az emberek titkait Jézus Krisztus által. Ezt mondja az örömhír, amelyet én hirdetek ki az embereknek.”

Csel. 24:15 „…. lesz feltámadásuk a halottaknak, mind igazaknak, mind hamisaknak”

Vagyis az indiánok és a fókavadászok feltámadnak, és ők akkor ismerik meg a Krisztust.

„Mindezek a dolgok nyilvánvalóvá lesznek azon a Napon”, vagyis akkor szembesítve lesznek azzal, hogy életükben mennyire engedelmeskedtek a belső hangnak, a lelkiismeret törvényének, ami mindig mondta, hogy mi (lenne) a jó, és mi a rossz.

Vagyis „Isten meg fogja ítélni az emberek titkait Jézus Krisztus által”.

Innentől minden ugyanúgy történik az indiánokkal, mint bárki mással.

Ők is választhatnak majd, hogy elfogadják-e Jézust a Megváltójuknak, vagy sem.

Ha igen, Jézus vére befedi, elfedezi, eltörli minden bűnüket és örök életet kaphatnak.

2020. máj. 29. 22:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!