Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az általános, hogy nem minden...

Az általános, hogy nem minden dogmáját fogadom el az egyháznak?

Figyelt kérdés

Katolikus vagyok, sok mindennel egyetértek, de vannak dolgok amikkel nem. Szerintem normális, de érdekel, hogy mások hogy vannak ezzel. Ti melyik felekezethez tartoztok? És vannak dolgok, amikkel nem értetek egyet egyházatokon belül?

(Kérem, hogy felekezeti vitába NE menjünk bele, a nem vallásosok pedig keressenek más kérdést, van itt elég.)

2020. máj. 22. 09:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
44%

Azt hiszem, jobb lett volna úgy fogalmazni a kérdést, hogy

mások sem mindenben értenek egyet az egyházuk minden hivatalos álláspontjával / tantételével?

2020. máj. 22. 13:09
 12/16 anonim ***** válasza:

Na, ez egy egész más kérdés!

Erre a válasz: hogyne!

Európában már az emberek többsége ilyen. Ezért fog szétszakadni ez a vallás milliónál is több részre.

2020. máj. 22. 13:13
 13/16 anonim ***** válasza:
37%
Nem vagy egyedül ezzel a nézettel. Némelyek rájöttek, hogy nem minden Bibliai tanitás. Némelyek azzal magyarázzák, hogy a "hivőnek segitség" ha olyat egednek meg, amit korábban is tett. Ezért beleszőtték a keresztény életbe, ezzel pedig nem maradt tiszta az Istennek járó imádat. Sajnos a hatalmuk miatt, aki ellene szól azt megvetéssel kezelik, régen halál járt érte. Ma már nem ölhetnek meg senkit, ha egy nem Bibliai tanitást, nem fogad el kereszténynek. Bár a "sértegetés, ellenszenv" az megmaradt. ez sok mindent elmond.
2020. máj. 22. 16:42
 14/16 tgt ***** válasza:
32%
A katolikus egyháznak vannak olyan dogmái, amiket igen nehéz elfogadni. Ilyen például a Mária mennybevételének dogmája, vagy Mária örök szüzességének a dogmája. Ezek alapvetően nem következnek a Bibliából, az egyház ezeket csak úgy kitalálta, de minden katolikusnak kötelező bennük hinni. Nem könnyű a katolikusok élete.
2020. máj. 22. 17:33
 15/16 anonim ***** válasza:
65%

Ujabb lepontozás. Elkeseritő, hogy a rossz dolgok vannak itt népszerűsitve.

Megfigyeltem, hogy az elviccelt dolgok is 100%-ra vannak pontozva. Milyen szomorú látni, hogy komolytalanul kezelik itt az Istennel ápolt kapcsolatot, illetve az elvárt elvek, erkölcsi törvények betartását. Nagyobb hangsúlyt fektetnek az olyan dolgoknak is, mint a hagyományok, amiknek nincs Biblai alapja....

2020. máj. 22. 19:30
 16/16 anonim ***** válasza:
52%

"A #6-os válaszoló végig ködösített. Semmi nem igaz az állításaiból."

Oké, akkor ahelyett, hogy meghazudtolsz, inkább cáfold meg, hogy mi nem igaz abból, amit leírtam. Légyszíves mutass nekem olyan bibliai részt, zsinati dokumentumot vagy az egyházatyák írásaiból olyan részt, ami a te dogma-fogalmadat támasztja alá. Tényleg kíváncsi vagyok: a fundamentális teológiai igen széles irodalma foglalkozik csak a hitigazságok mibenlétével, amivel természetesen nem kell egyetértened. A sárgatollú kiskacsát is hívhatod barnamedvének, nekem aztán mindegy. De a dogmák fogalmát valahogy magyarázza az Egyház, amire próbáltam rávilágítani, hogy nem az, ami a köznyelvbe átkerült.

Egyébként, hogy pontosítsuk a fogalmat: mindent dogma hitigazság, de nem minden hitigazság dogma. A dogma, amit az Egyház megfogalmazott, de nyilván megismerésünk véges, hitigazságból úgymond több van.

"Pl. az egyik dogma az, hogy áldozáskor az ostya és a bor az valóban Jézus teste és vére.

A másik dogma az, hogy a pápa "ex cathedra" kijelentései garantáltan igazak.

Na mégis, ezeket hogyan bizonyítod?"

A kinyilatkoztatásból.

Egyébként jó ez a két példa: mutatja, hogy mennyire nem az a lényeg, hogy "bizonyítás nélkül el kell fogadni". Ezekről évszázadokig vitatkoztak a legnagyobb teológusok. Főleg mondjuk a pápai infallibilitás-ról, mert az Eucharisztia levezethető elég egyértelműen a Szentírásból.

Ha bizonyítás nélkül kéne elfogadni, akkor nem lett volna miről vitatkozni.

2020. máj. 24. 17:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!