Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az általános, hogy nem minden...

Az általános, hogy nem minden dogmáját fogadom el az egyháznak?

Figyelt kérdés

Katolikus vagyok, sok mindennel egyetértek, de vannak dolgok amikkel nem. Szerintem normális, de érdekel, hogy mások hogy vannak ezzel. Ti melyik felekezethez tartoztok? És vannak dolgok, amikkel nem értetek egyet egyházatokon belül?

(Kérem, hogy felekezeti vitába NE menjünk bele, a nem vallásosok pedig keressenek más kérdést, van itt elég.)

2020. máj. 22. 09:46
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%

"Megkérdőjelezhetetlen állítás, amit bizonyítás nélkül fogadnak el, és azt minden hívőnek be kell tartania, illetve el kell fogadnia mint feltétel nélküli igazságot. Kötelezően elfogadandó hittétel." (Wikiszótár)

Ezt érted dogma alatt, vagy erkölcsi kérdéseket?

2020. máj. 22. 09:57
 2/16 A kérdező kommentje:
Előbbire gondoltam, de jöhetnek erkölcsi kérdések is, kinek mi.
2020. máj. 22. 10:21
 3/16 anonim ***** válasza:
55%
Mely dogmákat nem fogadod el? Nem vagyok benne biztos, hogy érted a dogma jelentését.
2020. máj. 22. 10:33
 4/16 anonim ***** válasza:
53%

Vallas nem olyan mint a politika, hogy egyetertesz nem ertesz egyet :)

Vagy hiszel, vagy nem. Ketelkedni persze lehet, de akkor nem eleg eros a hited. Egyetertesedre nincs szuksege a vallasnak, maximum a tamogatasodra.

2020. máj. 22. 10:50
 5/16 anonim ***** válasza:
Nem jut eszembe egy ilyen dogma sem. Az erkölcsi dolgokkal pedig maximálisan egyetértek.
2020. máj. 22. 11:05
 6/16 anonim ***** válasza:
62%

Sokan rosszul értelmezik a dogma fogalmát. Szó sincs arról, amit a wikipedia szótára ír le - legalább is, ha a Katolikus Egyház tanítását vesszük figyelembe. Szó sincs arról, hogy olyan állítás lenne, amit bizonyíték nélkül kéne elfogadni. Sőt, épp ellenkezőleg: a dogma a hitigazságok közül a legmagasabb teológia minősítés és az Egyházi Tanítóhivatal "kezeskedik" ennek igazságáról, ezzel együtt azt is jelenti, hogy a hívőknek minden tőlük telhetőt meg kell tenni, hogy a dogmát megértsék értelmükkel és hitükkel.

Tehát nekünk katolikusoknak ezeket meg kéne tanulnunk és persze képességeinkhez mérten erről tanúságot kéne tennünk. Nem arról van szó, hogy bizonyítás nélkül fogadd el. Javaslom neked is, hogy ha kétségeid vannak - ami természetes - akkor olvass ezeknek még jobban utána. Sokszor nem értjük, mert teológiailag elég nehéz tartalmat hordoznak. A plébánosunk gyakran használta a "hitbeli együttműködést" a dogmák kapcsán. Tehát ne az legyen, hogy lezárod magadban, hogy ezzel nem értesz egyet, hanem még inkább járj utána, kellő nyitottsággal.

2020. máj. 22. 11:09
 7/16 anonim ***** válasza:
11%

Olyan szó, hogy "hitigazság" - nem létezik.

A hit nem tudás!

Éppen ezért nem "igazságai" vannak, hanem kijelentései. Hittételnek hívják.

A vallásos hit kijelentéseiről ráadásul egyáltalán nem lehet tudni, hogy igazak-e, és nem is lehet megbizonyosodni róla.

A dogmák pedig ennek a vallásnak az alapjai. Ezeket nem lehet bizonyítani, hanem egyszerűen el kell hinned, ha ezt a vallást követed.

A #6-os válaszoló végig ködösített. Semmi nem igaz az állításaiból.

Pl. az egyik dogma az, hogy áldozáskor az ostya és a bor az valóban Jézus teste és vére.

A másik dogma az, hogy a pápa "ex cathedra" kijelentései garantáltan igazak.

Na mégis, ezeket hogyan bizonyítod?

2020. máj. 22. 11:53
 8/16 anonim ***** válasza:
Nem csak általános, de így helyes. Ha van valami, ami esetleg a Bibliában ellent mondhat az egyházzal, akkor vizsgáld meg és természetesen az lesz az igaz, ami a Bibliában van.
2020. máj. 22. 12:41
 9/16 A kérdező kommentje:

Úgy reméltem, hogy nem akadunk le ilyeneknél, de sajnos nem nagyon sikerült a kérdésre válaszolni senkinek. Aki akarja, az így is érti, aki meg nem, az meg láthatóan nem. A dogmának van egy köznapi értelemben vett használata, nem kívántam belemenni egyházi okoskodásokba.

Pusztán, mint ember érdekelt, hogy más embernek van-e olyan dolog/dogma/tanítás/kultusz/szokás amivel nem teljesen ért egyet a saját egyházán belül. Aki erre szeretne válaszolni, azt örömmel várom, szerintem érteni a kérdést, aki meg nem, az ha szabad kérnem okfejtsen máshol.

2020. máj. 22. 12:58
 10/16 anonim ***** válasza:
29%

Az egyház hivatalos álláspontja az, amit írtam.

Ezen felül van még az, hogy egyes csodákban kételkedhetsz - de nem kételkedhetsz a csodák létében.

2020. máj. 22. 13:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!