Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények! Elméleti kérdés:...

Keresztények! Elméleti kérdés: szabad akaratomból választhatja-e valaki, hogy Istennek "visszaadja" a szabad akaratát?

Figyelt kérdés

Elméleti kérdésként kérdezem. Ha ugyebár az ember szabad akaratából választhat Isten mellett vagy ellen, akkor megtehet-e vajon azt, hogy Istennek "visszaadja" a szabad akaratát, hogy ne legyen képes mást szolgálni, csak Istent. Ez így végső soron egy szabad akaratból hozott döntés Isten mellett, nem?

Teológusok válaszának örülnék.

2020. máj. 22. 02:05
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
A szabad akarat elsősorban nem a jó és a rossz közötti a döntésről szól. Vannak döntések, amik semlegesek, melyek birtoklásától és gyakorlásától leszünk egyének, egyedi élettel és élménnyekkel.
2020. máj. 22. 22:19
 12/18 anonim ***** válasza:

"A sivatag közepén este szomjasan azon töprengsz, dönteni kéne, bort igyál vagy sört igyál. "

Ha lenne sör és bor választhatnál. Nem írták meg egy könyvbe, hogy te a bort fogod meginni és pont.

2020. máj. 22. 22:21
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként a szabad akaratát senki sem adhatja vissza, de az életet szentelheti Istennek, vagy az Úr Jézus Krisztusnak.
2020. máj. 22. 22:22
 14/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a meglátásokat!

(Különös nickneved van egyébként...Megkérdezhetem, ez hogy jött?)

2020. máj. 23. 01:10
 15/18 anonim ***** válasza:

Ádám és Éva azét üzettek ki mert birtokába jututtak a jó és a rossz tudásának. Csak ezt félreértik. Ez nem jelenti azt, hogy mindig a jót (értsd istenit) választják. Isten addig sem kötötte meg akaratukat, csupán az után meeglátták a választási lehetőségeket.

Az állatok nem képessek erre. Csak ösutöneik szeront élnek, Isten rendje szerint, azaz Isten tenyerén. Nem távolodtak el tőle, nem üzettek ki a paradicsomból.

Az eltávolodás maga a kiüzetés.

Az ember akkor képesse vált arra, hogy éljen a választási lehetőségével. Ezzel egyben olyan utakat választhat melyek Istentől elvezetnek. Ez a kiesés, amit megtévesztő kiüzetésnek nevezni, mert a felelősség azé aki az irányt választja.

Az egész onnan eted, hogy az ember megszegte Isten parancsát. Azaz úgy döntött kilép az általa kialakított rendből. Nem a gyümölcs evése a "bűn", hanem a választásnak vannak következményei.

Nem a kiüzetéskor kapott szabad akaratot, hanem szabad akaratának következménye, hogy kiesett Isten tenyeréből.

#8 írhatsz olyan programot, amiről indítáda pillanatában nem tudud, hogy mit fogy tenni x idő múlva. Kiszámíthatod, de nem előre hanem magának a programnak a futtatásával.

Az földi ember is ilyen: kiszámítható.

Kérdező!

A visszatalálás Istenhez éppen arról szól, hogy megtaláljuk helyünket és dolgunkat Isten teremtett rendjében. Azt nevezzük paradicsomnak. Ebbe a rendszerbe (képzelhetsz gépezetet, csupán az egyszerűsítés kedvéért) "alkatrészként" pedig csak úgy tudunk illeszkedni surlódásmentesen ha lemondunk sok-sok egyéb alkatrész dolgáról és szerepéről.

Ezért a sok szabályozás a vallásokban. Az is lemondás a teles szabad akaratról.

Tehát kérdésedre a válasz majdnem IGEN. Azért majdnem, mert nem csupán a szabad akaratodon múlik, hogy megtalálva helyed Isten rendjében teljességgel feladd szabad akaratod.

Kemény erőpróba, hosszú gyakorlás amivel letisztítva tudatodról, szívedről a vágyak, indulatok és megszokások megkeményedett mocskát

képes leszel meglátni mi Isten akarata. Ugyanis üresen, irányítás nélkül nem mardhatsz. Valami a helyére kell kerüljön annak amiről "lemondasz".

Lényeges a tisztaság, azaz a tisztánlátás, hogy a megüresedő helyre csak az istenit engedd be (és ne a #4-es lehetőségre juss). Ez fokozatosan történik.

2020. máj. 23. 05:37
 16/18 anonim ***** válasza:

#8-as vagyok

Azt írtad, hogy nem a kérdésre válaszoltam, mivel “Isten” létét vontam kérdőre. Én viszont úgy érzem, hogy mégiscsak megválaszoltam a kérdést is ugyanis felvázoltam az első pontban, hogy amennyiben a keresztények által leírt “Isten” létezik továbbá valóban mindentudó és mindenható akkor egyértelműen leszűrhető, hogy a szabad akarat sosem létezett. Nincs szabad akarat nincs mit visszaadni.

Úgy vélem ez elég pontos válasz a kérdésedre (amennyiben kizárjuk Isten nemlétezésének az esélyét).

2020. máj. 23. 09:45
 17/18 anonim ***** válasza:

"Sajnos, nekem erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy az ún "Hang könyvek" hitelesnek fogadhatók-e el. A hitelessége teljességgel ellenőrizhetetlen,"

Semmi baj, a megtérés valójában gondolkodási mód megváltoztatását jelenti. Te legalább gondolkodol.

A HANG könyvekben felismerhető Jézus tökéletesen szinkronban van az Evangéliumokban felismerhető Jézussal!

Máté24.35. Az ég és föld elmúlnak, de az én szavaim (Igéim) semmiképpen el nem múlnak.

""A Szentírásban rangsorolni kell! Csak azokban a sorokban él a Szentlélek lángja, amelyek hozzáigazíthatók az evangéliumaimhoz! A keresztények közötti meg nem értés egyik legsúlyosabb forrása az, hogy nem evangéliumaimhoz igazítjátok a Biblia többi részét, hanem azonos szintűnek tartjátok minden sorát. Pedig könnyen beláthatnátok, hogy így a Bibliából mindent ki lehet olvasni, és az ellenkezőjét is! Tehát érdemben használhatatlan! Arra kérlek benneteket, hogy az evangéliumaimat olvassátok nagy buzgósággal, és a Szentírás többi részével csak annyiban foglalkozzatok, amennyiben össze tudjátok egyezteti evangéliumaimmal." (Jézus/A Hang: 21/2092) "

2020. máj. 23. 10:05
 18/18 ...Laci ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Köszönöm a kérdést. Sokadikként jelentkezem, talán mondok én is valami újat.

Szerintem a szabadságunkat Isten ajándékként adta. Hogy miért ajándék? Mert így önként adhatunk bárkinek szeretetet. Ha nem önként, hanem automatikusan, parancsra vagy kényszerre adnánk csak szeretetet, akkor azt már nem szeretetnek hívnánk.

Akkor pl. robotok lehetnénk. De Isten ennél sokkal jobbat teremtett, olyat, mint Ő maga. Miért lépnénk vissza ettől?

Szerintem jól írtad, a kérdés nagyon is elméleti. Már a gondolata is igazolja a szabad akaratodat. :)

2020. máj. 26. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!