Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények hogyan oldanátok...

Keresztények hogyan oldanátok meg azt a szituációt?

Figyelt kérdés

Jöhet válasz Tanútól is vagy keresztyéntől, nem az a lényeg minek hívod magad.

Van egy ember, akiről információd van, hogy pénzt csal ki emberekből. Ő úgy gondolja ezzel semmi baj sincs és ez jár neki (és Istent is gyalázza rendszeresen). Ha elmondod több embernek és leleplezed, akkor még többet tudhatsz meg a csalásáról és ezután nehezebben használja ki az embereket. Fontos még, hogy nem hatalmas összegeket csal ki emberektől és legális, amit csinál, csak helytelen.

Jézus azt mondta, hogy amit a suttogva hallunk, azt a háztetőről kiabáljuk. Viszont azt is mondta, hogy tartsuk oda a másik orcánkat. Ha nem mondod el senkinek, akkor nagyobb eséllyel fog rád hallgatni, ha le akarod beszélni, de ha elmondod embereknek, akkor pletykálás és lejáratás lesz a vége, de így is hallgathat rád, csak így talán még jobban azt gondolja, hogy neki ez jár.

2020. ápr. 14. 17:52
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Meg persze az is benne van a pakliban, hogy ha szembesül az igazsággal, akkor magától is befejezi a csalását.
2020. ápr. 14. 22:41
 12/20 anonim ***** válasza:
62%
Ez a verés honnan jön neked?
2020. ápr. 14. 23:38
 13/20 A kérdező kommentje:
Hogy érted honnan? Van ember aki tényleg nem hallgat a szép szóra. Én persze nem vernék meg senkit és nem is helyeslem.
2020. ápr. 14. 23:48
 14/20 anonim ***** válasza:
70%

Ez egy sokváltozós probléma. Kis összegeket csak ki kitől? Ami kis összeg egy felső-középosztálybelinek, nagy összeg egy kisnyugdíjasnak. Az egyik lehet kvázi ártalmatlan (még ha helytelen is), a másikkal életet veszélyeztethet.

Mire használja fel? Robin Hoodként segít vele a rászorulókon, vagy ebből vesz új tévét? Vezérelheti jó szándék vagy merő önzés.

Amúgy én azt gondolom, hiúság azt hinni, hogy mindenkit meg kell mentenünk. Ha valakit ismersz és a lelkébe látsz, akkor tudod mérlegelni és megpróbálhatsz így valakit észhez téríteni, de még ez sem biztos, hogy sikerül, és akkor az egyéni érzéseket félretéve kell cselekednünk.

De bármely ismeretlennek engedni a kihágágásait pusztán azért, mert hátha jó ember, ez veszélyes naivitás. A felebaráti szeretet nem azt jelenti, hogy mindenkiben meg kell bízni, hanem hogy mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy jobbá válhasson. De ennek része kell legyen a felelősségvállalás is. Aki erre nem hajlandó, az nem szeretne jobb lenni, csak kibúvókat keres. Gyakran éppen a közösség kollektív elutasítása váltja ki a változást, ezt hívjuk szégyennek. Egy kis szégyen senkinek nem árt.

2020. ápr. 15. 00:09
 15/20 anonim ***** válasza:
77%

"Jézus azt mondta, hogy amit a suttogva hallunk, azt a háztetőről kiabáljuk."

Azért ezt nem általánosan mondta minden marhaságra, amit suttogva hallasz, hanem az örömhírre gondolt, amit Ő tanított "suttogva" a tanítványoknak.

Kérdésedre: először az illetővel kellene beszélni

2020. ápr. 15. 08:29
 16/20 anonim ***** válasza:
40%

Legyen ez a kérdés emlék arra, hogy egy kereszténynek milyen nehézséget okoz morálisan reagálni egy hétköznapi problémára. Mert ahelyett, hogy a saját (belső vagy társadalmi) erkölcsi értékeit követné, ahelyett a Bibliából és hittársaiból akarja kiszedni, vajon a vallása szerint mit kellene tegyen. (Ezt csak egy vallásos nem fogja érteni példa említése nélkül.)

Amilyen homályosan fogalmaztál, abból nekem az jött le, hogy ismersz valakit, aki több embert is becsapott már, és vélhetően nem kíván felhagyni a tevékenységével. Egyértelmű, hogy ezt meg kell akadályoznod. Az eddig megkárosított embereknek pedig vissza kell kapniuk az elveszített vagyonukat. Ha ez nem lehetséges, legalább egy részét.

A konkrét helyzetet te ismered, tehát lehet olyat írok, amit nem tudsz megtenni, de ezt nem tudhatom, mert többet nem árultál el.

Én beszélnék vele és megkérném, hogy a károsultakat kárpótolja és hagyjon fel a tevékenységével. Ha nem teszi, akkor minden érintettel megosztom amit tudok róla.

Ha nem törvényes amit tesz, akkor pedig értesíteni kell a rendőrséget. Ez kötelességed.

A hamis facebook profilt és hasonló törvényességen túli ötleteket felejtsd el.

Ez ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy cselekedj nem kell Jézus-idézet, vagy úgy érzed, hogy anélkül nem menne?

2020. ápr. 15. 09:02
 17/20 A kérdező kommentje:

Milyen nehézségekről beszélsz? Egy ateista embernek is lehetnek kétségei azzal kapcsolatban, hogy mi a jó. Ezt pont te bizonyítottad azzal, hogy azt mondtad, hogy a belső morális iránytű által kell cselekednünk. Ha én is olyan szektás nagyon vallásos elfogult ember lennék, akkor egyszerűen idéztem volna egyet a Bibliából és számomra ígyis-úgyis helyes lett volna, amit teszek. Ehelyett én véleményeket akartam, hogy ne csak egy megoldás legyen, pont úgy, amitől te annyira félsz.

És nem ismerek valakit, aki csapott már be embereket. Ez egy elméleti kérdés, nem valós a szituáció, ettől függetlenül az ötlet tényleg egy valós helyzet és az arra való reagálások alapján született. Lehet, hogy én egy ateista vagyok, aki valójában a keresztények véleményére kíváncsi, hogy esetleg megmuatassam mekkora hülyeségeket mondanak.

Te azt írtad, hogy a megoldás egyszerű, minek kell nekem idézet... Az a baj csak, hogy nem ilyen egyszerű, például egy pacifista és egy nihilista is máshogy oldaná meg ezt e helyzetet, tehát több lehetséges válasz van így is. Ha van egy bölcs ember, akitől sok ember sokat tanul vagy a példaképének tartja és mond valamit, aztán meg mond egy másik dolgot, akkor te is elgondolkodhatsz rajta vajon ő mit tenne nem? Nem értem mért kell foggal, körömmel ragaszkodni ahhoz, hogy Jézus egy vallási figura ahelyett, hogy egy tanítóként tekintesz rá, aki bölcsességeket mond olyan embereknek, akik másban hisznek, mint te.

2020. ápr. 15. 11:57
 18/20 anonim ***** válasza:

Ne haragudj ha félreértettelek, nem akartalak megbántani. Ha nem írásban, hanem szóban beszélgetve tárgyaljuk meg, biztosan nem így alakult volna.

Jézus egy vallási figura. Valóban tekinthetsz rá tanítóként is, csak akkor a neki tulajdonított beszédek egy részét ki kell kukázni, és ez nekem nem tűnik korrektnek. De egyébként igazad van.

2020. ápr. 15. 21:55
 19/20 A kérdező kommentje:

Nem sértődtem meg meg én se akartalak megsérteni. Próbáltam nem nagyképű vagy öntelt lenni, de ez nem mindig sikerül. :DD

Én is belefutok sokszor abba a problémába, hogy írásba máshogy értelmezni, amit mondani akarok és sértőnek hat vagy nem tudom kifejezni, amit mondani akarok.

Jézusra meg úgy tekintek, mint egy vallási figura és egy tanító "fúziójára". Tehát tényleg egy mindenek felett álló Isten hirdetett és minden igaz, amit mondott, de megpróbálok nem úgy tekinteni rá mint ahogy a templomokban szoktak.

2020. ápr. 16. 12:51
 20/20 anonim ***** válasza:
szerintem közöld vele, hogy nagyon immorális és erkörcstelen, amit csinál négyszemközt, higgadtan, kedvesen. Mond meg, hogy adsz neki még egy esélyt, hogyha befejezi, amit csinál. De szerintem ne kérd, hogy javítsa ki a multbéli hibáit, és adja vissza a pénzt(azt hagyd a lelkiismeretére), lehet nincs miből visszaadnia. Jézus sem kérte, hogy javítsuk ki az összes múltbeli hibáinkat, amiket elkövettünk mielőtt megtértünk, csak megbocsájtotta és nem kell elkövetnünk ugyanazon hibákat mégegyszer.
2020. ápr. 19. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!